Drewniane przybory kuchenne cieszą się zasłużoną popularnością wśród wielu gospodyń domowych. Są przyjazne dla środowiska, lekkie i piękne. Produkty wykonane z różnych gatunków drewna – moreli, śliwy, dębu itp. – mają swój własny kolor i strukturę. Zazwyczaj takie przybory tworzą w kuchni wyjątkową atmosferę niemal rustykalnego komfortu i domowego ciepła.
Aby chronić drewnianą powierzchnię przed wilgocią, zarysowaniami i zanieczyszczeniami włókien, pokrywa się ją specjalnymi olejami, które nie stanowią zagrożenia w kontakcie z żywnością. Jednak taka pielęgnacja nie czyni drewnianych przyborów kuchennych niezniszczalnymi. Aby służyła przez długi czas, nie tracąc przy tym swojego estetycznego wyglądu, należy przestrzegać pewnych zasad pielęgnacji.
Pielęgnacja powierzchni drewnianych impregnowanych olejami
⦁ Produkty drewniane można myć przy użyciu zwykłych detergentów. Drewno pochłania zapachy, aby usunąć aromat cebuli lub czosnku z deski do krojenia, przetrzyj ją sokiem z cytryny.
⦁ Po umyciu przetrzyj drewnianą powierzchnię suchą ściereczką i pozostaw do całkowitego wyschnięcia w temperaturze pokojowej.
⦁ Powłokę olejową należy okresowo odnawiać. Mniej więcej raz na 12 miesięcy powierzchnię należy pokryć specjalnym olejem do naczyń, np. olejem Borma Top, a po 5-10 minutach wytrzeć do sucha miękką bawełnianą ściereczką. Następnie naczynia pozostawia się na dobę, aby całkowicie wchłonęły kompozycję.
Zakazy dotyczące pielęgnacji drewnianych naczyń
⦁ Deski i drewniane naczynia nie mogą być myte w zmywarce. W przeciwnym razie gorąca woda i detergenty zniszczą powłokę olejową i wnikną w strukturę drewna. Konsekwencje mogą być bardzo poważne: powierzchnia stanie się matowa, straci połysk, a w najgorszym przypadku może pęknąć lub się odkształcić.
⦁ Nie należy również moczyć drewnianych produktów przez długi czas — przy dłuższym kontakcie z wodą drewno pęcznieje, a po wyschnięciu odkształca się i pęka.
⦁ Jeśli do mycia drewnianych przyborów kuchennych używasz agresywnych detergentów zawierających kwasy i zasady, ich powierzchnia również ucierpi.
⦁ Po umyciu, pamiętaj o wysuszeniu naczyń i desek do krojenia przed schowaniem ich do szafki, zwłaszcza jeśli w szafce nie ma otworów wentylacyjnych — w przeciwnym razie na powierzchni może utworzyć się pleśń.
Stosując się do tych prostych zasad, możesz przez wiele lat używać drewnianych naczyń i desek do krojenia bez problemów i szkody dla zdrowia.
Przeczytaj także:
- Jak wybierać śruby biorąc pod uwagę ich kolorystykę?
- Romantyczna atmosfera w mieszkaniu: porady i pomysły na przytulność
- Wydajna wentylacja: niemieckie podejście do świeżego powietrza
- Jak ukryć brzydki płot: porady i pomysły na aranżację
- Stół jadalny: 5 niezbędnych stylów do wyboru
- Łóżko w stylu skandynawskim: wskazówki dotyczące wyboru mebli