Prawdopodobnie każda gospodyni domowa ma patelnię, na której smażą się najpyszniejsze naleśniki, albo najwygodniejszy garnek do zupy. I najprawdopodobniej każdy członek rodziny ma ulubiony kubek lub talerz.
Niestety, nawet z ulubionymi daniami od czasu do czasu trzeba się pożegnać i zastąpić je nowymi. I jak zrozumieć, że nadszedł czas na zmianę? Wymieńmy główne oznaki naczyń wykonanych z różnych materiałów.
Ceramika


Wiele osób docenia piękno i przyjazność dla środowiska naczyń ceramicznych. Jednak ich istotną wadą jest kruchość oraz skłonność do odpryskiwania i pękania. Nie zaleca się używania talerzy, kubków i innych naczyń ceramicznych z takimi defektami do gotowania i jedzenia.
Głównym powodem jest to, że szkodliwe substancje stosowane w szkliwieniu zaczynają wnikać do żywności w miejscach uszkodzeń: kadm, kobalt i sole boru. Chociaż integralność powłoki nie zostaje naruszona, substancje te nie mają kontaktu z żywnością, ale jeśli pojawi się odprysk lub pęknięcie, sytuacja się zmienia.
Ponadto porowata struktura nieobrobionej ceramiki na odprysku jest doskonałym środowiskiem dla rozwoju bakterii, które mogą powodować choroby żołądka i jelit.
Nawiasem mówiąc, ezoterycy uważają, że naczynia z defektami kumulują negatywną energię i mogą przysporzyć kłopotów osobie, która ich używa. Ponadto takie naczynia wyglądają nieporządnie i nieestetycznie, dlatego lepiej nie używać ich do serwowania.
Jeśli żal Ci rozstać się z ulubionym kubkiem lub ceramiczną doniczką, możesz „osadzić” w takich naczyniach roślinę doniczkową. A jeśli coś, co wcześniej było piękne, całkowicie straciło swój wygląd – rozbij je i wykorzystaj odłamki jako mozaikę do dekoracji doniczki, parapetu, rabatki na wsi.
Powłoka nieprzywierająca


Plotki o tym, że uszkodzona warstwa teflonu wpływa na jakość żywności, są bezpodstawne. Cząsteczki teflonu nie reagują z produktami spożywczymi. A jeśli dostaną się do żołądka, są następnie wydalane przez jelita, nie szkodząc organizmowi.
Niestety, kotlety lub steki są bardziej narażone na przypalenie na patelni z uszkodzoną powłoką teflonową. Jeśli jednak generalnie jesteś zadowolony z gotowania na starej patelni, możesz nadal jej używać bez obaw.
Emalia


Naczynia emaliowane wciąż nie straciły na popularności. Świetnie nadają się do gotowania, przechowywania, a także przygotowywania pikli i marynat.
Jednak z czasem na emalii pojawiają się odpryski. W rezultacie metal traci swoją ochronę i, reagując z wilgocią, ulega korozji. Ponadto niezabezpieczony metal zaczyna się kruszyć, a jego drobne cząsteczki mogą przedostać się do jedzenia i uszkodzić przełyk. Dlatego lepiej pozbyć się odprysków naczyń emaliowanych.
Aluminium


Obecnie naczynia aluminiowe są używane znacznie rzadziej niż w czasach byłego ZSRR. Udowodniono, że jony glinu mogą przenikać do żywności.
Niebezpieczeństwo z tym związane jest jednak, delikatnie mówiąc, przesadzone: ilość jonów glinu przenikających do produktu podczas gotowania lub przechowywania jest znikoma i nie jest w stanie spowodować poważnych szkód dla organizmu. Aby dodatkowo zmniejszyć ryzyko, nie zaleca się używania szorstkich gąbek do mycia aluminiowych patelni i garnków.
Inną kwestią jest to, że na cienkich aluminiowych naczyniach kuchennych – chochlach, miskach, garnkach – z czasem tworzą się wgniecenia. Takie pojemniki tracą estetyczny wygląd, kontakt dna naczynia z kuchenką ulega zmniejszeniu, a w rezultacie rosną koszty energii potrzebnej do gotowania. Dlatego lepiej wymienić wgniecione naczynia na nowe. Nawiasem mówiąc, stal nierdzewna może być bardziej praktyczną opcją.
Żeliwo

Gospodynie domowe cenią żeliwne patelnie i garnki za ich właściwości zapobiegające przywieraniu i zdolność do równomiernego podgrzewania potraw. Potrawy przyrządzane w takich naczyniach są szczególnie smaczne, niezależnie od tego, czy są pieczone w piekarniku, czy na patelni.
Żeliwo to trwały, praktycznie „niezniszczalny” materiał, ale „boi się” dwóch rzeczy: długotrwałego kontaktu z wilgocią i nagłych zmian temperatury.
Jeśli żeliwne naczynia kuchenne nie są wycierane do sucha, nawet niewielka ilość wody może prowadzić do powstawania rdzy. Jednak w tym przypadku Twoja ulubiona patelnia nadal może zostać uratowana. Wystarczy dokładnie usunąć rdzę pastą z sody oczyszczonej, opłukać naczynia i wytrzeć je do sucha.
Jeśli jednak pozwolisz, aby gorące żeliwne naczynia kuchenne zetknęły się z zimną wodą, może stać się coś nieodwracalnego: żeliwo pęknie i takie naczynia trzeba będzie wyrzucić.

Przeczytaj także: