Elementy metalowe

Sztućców, pojemników ze stopów metali oraz naczyń ze srebrnymi lub złotymi wykończeniami nie należy podgrzewać w kuchence mikrofalowej, ponieważ może to spowodować łuk elektryczny lub iskrę, które mogą uszkodzić urządzenie.

Nie zalecamy również podgrzewania żywności w folii, ponieważ blokuje to działanie mikrofal, co może doprowadzić do pożaru.

Metalowe urządzenia AGD i srebrne obramowania

Opakowania hermetyczne

Butelek, słoików i pojemników w opakowaniu próżniowym (np. żywności dla niemowląt) nie można podgrzewać w kuchence mikrofalowej – wzrośnie ciśnienie, a pojemnik może eksplodować. Zawsze zdejmuj pokrywki i przebijaj torebki, a jeszcze lepiej, przenieś jedzenie do bezpiecznych pojemników.

Słoiki na jedzenie dla dzieci

Pojemniki plastikowe

Wiele rodzajów plastiku po podgrzaniu uwalnia toksyny, które mogą być szkodliwe dla zdrowia ludzkiego. Zalecamy nieużywanie pojemników plastikowych do podgrzewania jedzenia w kuchence mikrofalowej, nawet jeśli producent zapewnia, że materiał jest bezpieczny. Faktem jest, że firma produkująca takie produkty nie ma obowiązku ich testowania.

Jogurty i inne produkty mleczne w cienkościennych plastikowych kubkach nie tylko wydzielają szkodliwe substancje po podgrzaniu, ale także szybko się topią, psując zawartość.

Pojemniki plastikowe

Jajka i pomidory

Te i inne produkty ze skorupką (w tym orzechy, winogrona, nieobrane ziemniaki) mogą eksplodować pod wpływem pary, która szybko gromadzi się pod skorupką lub skórką i nie znajduje ujścia. Eksperymenty takie wiążą się z ryzykiem spędzenia długiego i żmudnego czasu na czyszczeniu wewnętrznych ścianek urządzenia.

Jajka na talerzu

Opakowania styropianowe

Ten materiał dobrze zatrzymuje ciepło, dlatego jedzenie na wynos często umieszcza się w pojemnikach piankowych. Jeśli jednak przysmak ostygnie, zalecamy umieszczenie go w naczyniach glinianych, żaroodpornych szklanych lub ceramicznych pokrytych szkliwem. Pianka polistyrenowa emituje toksyczne związki chemiczne (takie jak bisenfol-A), które mogą prowadzić do zatrucia.

Zobacz także: 15 pomysłów na przechowywanie torebek w kuchni

 Opakowania z pianki polistyrenowej

Torby papierowe

Opakowania papierowe, zwłaszcza z nadrukiem typograficznym, nie powinny być podgrzewane w kuchence mikrofalowej. Są one wysoce łatwopalne, a podgrzana farba emituje szkodliwe opary, które mogą przedostać się do żywności. Nawet torebka na popcorn może się zapalić, jeśli zostanie nadmiernie narażona. Papier pergaminowy do pieczenia jest uważany za bezpieczny.

Nie ma zakazu używania jednorazowych naczyń tekturowych w kuchence mikrofalowej, ale nie nadają się one do długotrwałego gotowania. A co się stanie, jeśli podgrzejesz jedzenie w drewnianych naczyniach? Pod wpływem mikrofal popękają, wyschną, a przy dużej mocy – zwęgli się.

Papierowe torby

Ubrania

Suszenie mokrych ubrań w mikrofalówce nie jest najlepszym pomysłem, podobnie jak „podgrzewanie” skarpetek dla ciepła i wygody. Tkanina się odkształci, a w najgorszym przypadku może się zapalić, zabierając ze sobą kuchenkę mikrofalową. Jeśli wewnętrzne części piekarnika są złej jakości, mogą się przegrzać od pary i stopić.

Zakaz dotyczy nie tylko ubrań, ale także obuwia! Wysokie temperatury spowodują, że skóra butów będzie puchnąć, a podeszwy się odkształcą.

Skarpetki

Niektóre produkty

  • Mięsa nie należy rozmrażać w piekarniku, ponieważ nagrzeje się nierównomiernie: wnętrze pozostanie surowe, a brzegi będą upieczone.
  • Jeśli podgrzejesz suszone owoce w kuchence mikrofalowej, nie zmiękną one, ale wręcz przeciwnie, stracą pozostałą wilgoć.
  • Ostra papryka podczas podgrzewania wydziela substancje chemiczne powodujące palenie – jeśli para dostanie się na twarz, negatywnie wpłynie na oczy i płuca.
  • Owoce i jagody rozmrożone w kuchence mikrofalowej staną się bezużyteczne, ponieważ zawarte w nich witaminy zostaną zniszczone.

Papryka ostra

Nic

Nie włączaj piekarnika, gdy jest pusty — bez jedzenia lub płynu magnetron, który generuje mikrofale, zaczyna je pochłaniać, co prowadzi do awarii urządzenia, a nawet pożaru. Zawsze sprawdzaj, czy w środku urządzenia nie ma jedzenia, zanim je włączysz.

Pusta kuchenka mikrofalowa

Podgrzewaj jedzenie w kuchence mikrofalowej dla swojego zdrowia, ale przestrzegaj wymienionych zasad. Prawidłowe użytkowanie urządzenia wydłuży czas jego bezawaryjnej pracy.