Manduria

To nie ogórek, to nie melon. Interesujące warzywo, które można jeść zarówno zielone, jak i dojrzałe. W pierwszym przypadku smakuje jak ogórek, a w drugim jak słodki melon.

Uprawa Mandurii

Osobliwością tego warzywa jest to, że w każdym przypadku uzyskasz plon, nawet jeśli lato okaże się zimne i deszczowe. A wszystko to dzięki krótkiemu okresowi wegetacji Mandurii.

Aby roślina się ukorzeniła, doświadczeni ogrodnicy zalecają sadzenie jej przez sadzonki w kwietniu. Można ją sadzić bezpośrednio w otwartym terenie, ale należy to zrobić dopiero po ogrzaniu się gleby. Najlepszy czas to koniec maja – początek czerwca.

Ogurmellya

Okra

To warzywo przybyło do nas z Afryki. Zewnętrznie przypomina małe strąki papryki. Ale smak okry jest nie do odróżnienia od naszej rodzimej cukinii.

Okra

Można jej używać do robienia zup, sałatek, a nawet przetworów na zimę. A zielone nasiona okry można wykorzystać zamiast konserwowego groszku.

Ale zanim zamówisz nasiona online i przygotujesz sadzonki, dokładnie przestudiuj warunki uprawy tak egzotycznego warzywa, ponieważ jest ono dość wybredne i nie znosi przeciągów.

Kwitnąca okra

Ogórek jeżowy

Trudno pomylić to warzywo z rodziny dyniowatych z jakąkolwiek inną rośliną. Podobnie jak poprzednie, przybyło do nas z Afryki. Ta jednoroczna roślina zaskakuje nie tylko wyglądem, ale także smakiem, który nieco przypomina gorzki melon. Co prawda goryczki w nim praktycznie nie ma, tylko lekkie cierpkie nuty.

Zaleca się podkładanie pod taką roślinę podpór, aby pięknie się zwijała do góry.

Ogórek jeżowy

W niektórych źródłach można znaleźć informacje, że jest to warzywo wyłącznie dekoracyjne. Ale w rzeczywistości można go kisić jak zwykłe ogórki, zamrażać i dodawać do sałatek na świeżo.

Cięty ogórek jeżowy

Pepino

To daleki krewny ziemniaków i pomidorów. Aby uzyskać plon z tego zamorskiego warzywa, należy je sadzić nie wiosną, jak zwykle, ale pod koniec września. Należy jednak przygotować się na to, że pepino będzie dojrzewać dość długo. Chociaż pierwsze jajniki pojawiają się na nim w tym samym czasie co na tradycyjnych pomidorach.

Pepino

Kassabanana

Nawiasem mówiąc, wszyscy doświadczeni mieszkańcy lata znają to egzotyczne warzywo. Przecież tylko leniwy człowiek nie zasadziłby go jeszcze parę lat temu, ponieważ kasabanana była bardzo popularna.

Takie podekscytowanie wywołał fakt, że warzywo to przypomina kształtem naszego bakłażana, smakiem dynię, a aromatem melona.

Cassabanana

Cassabanana jest bardzo wymagająca pod względem temperatury. Idealna temperatura wzrostu dla niej to +25 – +30 stopni, ale przy +10 stopniach całkowicie przestaje rosnąć i zrzuca liście.

Zaleca się sadzenie jej tylko wtedy, gdy masz czas i ochotę na przygotowanie specjalnego nawozu dla kasabanany, monitorowanie temperatury gleby i regularne podlewanie. W przeciwnym razie nie będziesz mógł doczekać się zbiorów.

Wycięta kasabana

Chufa

Albo, prościej, zmielone migdały. To opcja dla tych, którzy nie lubią się zbytnio trudzić, ale chcą mieć trochę egzotyki w swoim ogrodzie.

Chufa to mała bulwa korzeniowa, z której później wyrasta trawa podobna do turzycy. Ale w przeciwieństwie do swojego krewnego, migdał mielony należy uprawiać w chronionej glebie, ponieważ nie toleruje nawet najmniejszego mrozu.

Chufa

Koper włoski

To warzywo wydawało się niesamowitą ciekawostką jeszcze kilka lat temu, ale teraz można je znaleźć w niemal każdym ogrodzie. Najważniejsze, aby nie mylić go z koprem, ponieważ są bardzo podobne pod względem wyglądu. Ale różnica polega na tym, że w przypadku kopru włoskiego za jadalne uważa się grube główki (korzenie).

Pamiętaj, że warzywo to wyjątkowo źle reaguje na przesadzanie, więc postaraj się ograniczyć ich liczbę do minimum.

Koper włoski

Jeśli działka na to pozwala, to odejdź od zwykłych warzyw i spróbuj uprawiać coś niezwykłego i egzotycznego. Tak, aby było czym zaskoczyć krewnych i sąsiadów. Ponadto nie wszystkie zagraniczne warzywa i rośliny wymagają kolosalnej pielęgnacji.