Cechy nakrycia stołu
Należy zacząć od przygotowania pomieszczenia na przyjęcie gości:
- Przewietrz. Otwórz okna i wpuść świeże powietrze, aby wszyscy czuli się komfortowo.
- Przygotuj krzesła. Przygotuj miejsce dla każdej osoby, aby podczas uczty nie dochodziło do nieprzyjemnych incydentów. Nie sadzaj nikogo w rogach — wszyscy goście powinni czuć się komfortowo.
- Rozłóż obrus. W niektórych przypadkach można się bez tego obejść, ale tekstylia to prosty sposób na stworzenie odpowiedniego nastroju.
Zdjęcie przedstawia nakrycie wydłużonego prostokątnego stołu
Przed zaczynasz nakrywać do stołu, weź pod uwagę okazję: codzienny obiad lub kolacja nie wymaga wielu naczyń i dekoracji na stole. Wystarczy prawidłowo ocenić menu, postawić tylko niezbędne miski, szklanki, sztućce.
Podczas nakrywania stołu na święta liczba elementów wzrasta: zawsze podaje się talerz na przekąski, talerz na ciasto, dodaje się sztućce do deserów, wystawia się kilka szklanek do napojów.
Na święta nie byłoby zbędne dodanie dekoracji: oryginalnych serwetek, bukietów, bieżników tekstylnych, kompozycji świec.
Zasady nakrywania stołów praktycznie nie zależą od kształtu, z jedyną różnicą: na długim prostokątnym blacie naczynia powinny być powielone, aby każdy mógł do nich dotrzeć. A na kompaktowym okrągłym stole wystarczy postawić jedną sztukę.
Detale dekoracyjne na okrągłym lub kwadratowym stole umieszczamy w centrum, na prostokątnym, owalnym stole – wzdłuż linii środkowej równoległej do dłuższego boku.
Zdjęcie przedstawia codzienne poranne nakrycie stołu
Jak rozłożyć talerze?
Po rozłożeniu obrusu i całkowitym przygotowaniu pomieszczenia, zaczyna się nakrywanie stołu. Pierwszą rzeczą do zrobienia jest rozłożenie talerzy.
- Talerz do serwowania kładzie się bezpośrednio na obrusie lub serwetce – jest przeznaczony do dekoracji. W prawidłowym nakryciu stołu ten element stołu służy jako podstawka pod resztę kubków. Powinien być umieszczony naprzeciwko każdego siedzenia, 2 cm od krawędzi stołu.
- Kolejny wybiera się zgodnie z pierwszym daniem – głęboki talerz do zupy lub płaski talerz na przekąski. Umieszcza się ją na stole nad miską do serwowania.
- Po lewej stronie, po skosie, w odległości ok. 10 cm od głównej miski, należy umieścić miskę do ciasta – na pieczywo lub ciastka, na której należy położyć nóż do masła.
Ważne niuanse:
- Naczynia należy wybierać z jednego zestawu lub dobierać je tak, aby szczegóły do siebie pasowały.
- Podczas obiadu lub kolacji miski należy wymienić na czyste i bardziej odpowiednie w danym momencie (na pierwsze danie, drugie danie, przystawki, deser).
- Ta, na której podaje się danie, zawsze pozostaje na swoim miejscu, na nią kładzie się nową.
- Na rodzinny obiad dopuszczalne jest położenie dwóch talerzy na raz na tym, na którym podaje się danie: płaskiego, a następnie na zupę.
Cechy rozkładania sztućców
Następnie rozkładamy widelce, noże, łyżki – jeśli przestrzegamy wszystkich klasycznych zasad nakrywania stołu, ten etap sprawia największe trudności. W końcu, nakrywając duży stół na dziedzińcach, używa się osobnych naczyń do niemal wszystkiego: sera, ryb, mięsa, deserów. Wszystkie noże i widelce wyglądają inaczej i są ułożone w ściśle określonej kolejności.
Ale gdy spotykamy się z przyjaciółmi lub rodziną w domu, wystarczy wybrać właściwą stronę i rozłożyć główne elementy.
Podstawowe zasady:
- noże należy układać po prawej stronie, ostrzem do wewnątrz (w kierunku talerza);
- widelce należy układać po lewej stronie, ząbkami do góry;
- łyżki po prawej stronie noży, „twarzą” do góry.
Wyjątkiem są sztućce do deserów. Są one podawane od razu, ale umieszczane na stole nie z boku, ale za talerzem: najpierw łyżka z dzióbkiem do góry i po lewej stronie, a następnie widelec z ząbkami do góry, po prawej stronie.
Ważne! Kolejność jest ustalana przez kolejność serwowania naczyń. Sztućce do przysmaku, który jest serwowany jako pierwszy, umieszczane są najdalej. Najbliżej znajdują się sztućce przeznaczone do ostatniego dania.
Zgodnie z tradycyjnymi zwyczajami, niektóre potrawy spożywa się rękoma: nie przewiduje się do tego sztućców. Obejmuje to dziczyznę (przepiórki, jarząbki), żeberka, skrzydełka, żabie udka, kraby, raki, krewetki, langusty.
Zdjęcie przedstawia minimum sztućców
Jak ustawić szklanki i kieliszki?
Trzecim krokiem w sekwencji nakrywania stołu są sztućce do picia. Istnieje kilka wariantów tego, jak będzie wyglądał ostateczny obraz:
- Szklanki i kieliszki ustawia się w jednej równej linii po prawej stronie osoby siedzącej od większych do mniejszych (od lewej do prawej).
- Naczynia na płyny ustawia się po prawej stronie w półkolu. W tym przypadku najdalszy jest na wodę (jeśli nie ma cukierni, można go przesunąć na lewą stronę), bliższy jest na wino, kieliszek do mocnych alkoholi, obok talerza stoi filiżanka na spodku na gorące napoje.
Zdjęcie przedstawia opcję ustawienia kieliszków i kieliszków
Zgodnie z tradycją szklanki ustawiane są w kolejności spożycia – jeśli w menu przewidziano zmianę napojów, najpierw należy nalać do szklanki stojącej najdalej, a następnie do szklanki stojącej bliżej.
Ważne! Brudne naczynia odkładamy razem z talerzami i sztućcami, z jedynym wyjątkiem – zawsze zostawiamy szklankę wody.
Zdjęcie przedstawia prawidłowe ułożenie naczyń, w tym kieliszka do szampana i sztućców deserowych
Zalecenia dotyczące ułożenia serwetek
Nie ma ścisłych zasad dotyczących doboru i ułożenia serwetek, więc nakrycie stołu w domu w tej kwestii zależy tylko od wyobraźni, gustu i stylu gospodyni.
Głównym pytaniem jest wybór koloru. W przypadku ścisłych oficjalnych przyjęć lepiej ograniczyć się do neutralnych tekstyliów, które pasują do wnętrza kuchni, jadalni (biały, beżowy, szary). Kolorystyka ciepłego rodzinnego wieczoru lub uroczystego bankietu może być jaśniejsza: serwetki są używane w kolorach akcentujących, albo gładkich, albo ze wzorami.
Rozmiar serwetek ma znaczenie: 35*35 cm jest zwykle używane na śniadanie, na kolację lub lunch — 40*40, 50*50 cm.
Ostatnim niuansem jest układ. Istnieją trzy standardowe sposoby nakrywania stołu:
- Na talerzu. Umieszczone lub ustawione na płaskim barze przekąskowym.
- W szklance do wody. Tkanina jest złożona pionowo i umieszczona w szklance.
- Po prawej stronie. Złóż na pół lub na 4 części, połóż sztućce na wierzchu.
Używając serwetek do dekoracji stołu, wybierz jedną z 2 opcji:
- Złóż pięknie własnymi rękami. Doświadczone gospodynie domowe znają co najmniej 10 interesujących wzorów origami tekstylnego na stół: lilia, kwiat, łódka, pociąg, choinka, karczoch, Everest, tulipan, róg.
- Złóż kompozycję z pierścionkiem, kwiatami, znakami. Prostsza, ale nie mniej uderzająca opcja.
Oryginalne pomysły
Nowoczesne nakrycie stołu, zwłaszcza na nieformalny wieczór, nie oznacza przestrzegania ścisłych zasad. Dlatego możesz skupić się na wystroju i udekorować stół, a także pomieszczenie, aby było przyjemnie przebywać w nim zarówno Tobie, jak i Twoim gościom.
Rozłóż piękny obrus, połóż jasny bieżnik, wybierz pasujące serwetki, połóż kwiaty.
Wskazówka! Aby uzyskać bardziej estetyczny efekt, spróbuj połączyć odcienie naczyń i dekoracji. Przykład: biała aranżacja stołu z niebieskimi szklankami uzupełniona niebieskimi serwetkami lub obrusem z niebieskim nadrukiem.
Piękna aranżacja stołu to świetny sposób na wprowadzenie nastroju na wieczór jeszcze przed rozpoczęciem kolacji! Mówią, że prezentacja może poprawić smak dania: dlaczego nie skorzystać z tego bonusu, bo jak się okazuje, nakrycie stołu nie jest takie trudne.
Przeczytaj także:
- Jak stworzyć wnętrze kuchni z efektem patyny? – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Projekt przestrzeni kuchennej: pomysły i rozwiązania dla Twojego domu – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Pomysły na aranżację sufitu w kuchni połączonej z salonem. – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Jak wybrać odpowiedni kolor do kuchni? Pomysły, porady projektantów i zdjęcia. – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Czym jest lodówka Chruszczowa i jak ją estetycznie ozdobić? – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!