Ogólne zasady przechowywania
Przyprawy nie tolerują nagłych zmian wilgotności i temperatury powietrza, dlatego należy trzymać je z dala od grzejników, kuchenek i zlewów. Nie wysypuj przypraw bezpośrednio ze słoika lub woreczka podczas gotowania: para z gorącego garnka lub patelni zepsuje produkt. Zaleca się używanie noża, łyżki lub po prostu czystych palców.
Całe przyprawy są trwalsze niż mielone, dlatego warto kupować mielone przyprawy w małych ilościach.
W pudełku
Najprostszym i najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem do przechowywania przypraw w kuchni jest użycie kupionych w sklepie woreczków. Przyprawy lepiej przechowywać w jednym miejscu, wykorzystując w tym celu schludne pudełko, pojemnik na żywność lub wiklinowy kosz. Aby zachować produkt po otwarciu, należy złożyć brzegi opakowania 2-3 razy i zabezpieczyć je spinaczem do bielizny.
Pomysł na łatwiejsze przechowywanie przypraw: jeśli przykleisz nazwę przyprawy na końcu spinacza, skrócisz czas szukania potrzebnego opakowania.
W kieszeniach
Inny sposób przechowywania przyprawy w woreczkach to kieszonki z siatki, podobne do książki. Wygodne, ponieważ każde opakowanie ma swoje oddzielne miejsce. Aby znaleźć potrzebną przyprawę, wystarczy „przerzucić” kieszonki. Takie niezwykłe materiałowe organizery można zamówić w sklepie internetowym lub uszyć je samodzielnie.
W plastikowych pojemnikach
Dobra opcja na kompaktowe przechowywanie przypraw w małych ilościach. Prostokątne pudełka wykonane z przezroczystego plastiku z łatwością mieszczą się w szafie i nie zajmują dużo miejsca. Wyposażone w specjalne pokrywki z małymi otworami do dozowania.
Budżetowe rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią wyrzucać plastikowych opakowań, które można ponownie wykorzystać. Wygodne pudełka od „Tic-Tac” idealnie nadają się do przechowywania zmielonych przypraw. Możesz pisać na słoikach markerem permanentnym lub naklejać na nie etykiety.
Na półce
Świetny sposób na przechowywanie kolekcji przypraw w estetycznym organizerze. Półka przyda się tym, którzy często gotują i chcą, aby przyprawy były zawsze pod ręką. Jest to jedna z najbardziej funkcjonalnych opcji przechowywania przypraw w kuchni, ponieważ słoiki są ustawione pionowo. Konstrukcja może się obracać, co ułatwia dostęp do pożądanego pojemnika.
Na wiszących półkach
Tradycyjne rozwiązanie dla małych kuchni, gdzie każdy centymetr się liczy. Otwarty system przechowywania umieszczony bezpośrednio na ścianie pozwala na szybkie wykorzystanie niezbędnych przypraw. Przyprawy można przechowywać w prostych szklanych słoikach lub kupić w nietypowych kształtach – najważniejsze jest to, że pojemniki są hermetycznie zamknięte. Warto jednak wziąć pod uwagę, że przyprawy nie powinny być narażone na ciągłe działanie promieni słonecznych.
Na półkach w szafce
Ten sposób przechowywania przypraw należy do typu zamkniętego. Przyprawy psują się wolniej wewnątrz szafki, ponieważ są chronione przed słońcem. Aby zorganizować wygodniejszy dostęp do słoików, należy zaprojektować specjalne półki, które pozwolą na bardziej kompaktowe ułożenie przypraw. Zdjęcie przedstawia udaną opcję, w której przestrzeń jest wypełniona tak ergonomicznie, jak to możliwe. Napisy kredą są wykonane bezpośrednio na pokrywkach, pomalowanych farbą łupkową.
W wysuwanej szufladzie
Jeśli szuflada nie ma wbudowanej przegrody, w sklepie można znaleźć gotowe urządzenia do przechowywania przypraw. Mogą być drewniane lub plastikowe. Słoiki na przyprawy są ustawione poziomo, co pozwala im pozostać na swoim miejscu po otwarciu. Można obejść się bez specjalnych akcesoriów: w tym celu należy wyłożyć dno szuflady powłoką antypoślizgową, w przeciwnym razie słoiczki z przyprawami będą leżeć chaotycznie.
W niektórych kuchniach powierzchnia użytkowa jest wykorzystywana maksymalnie, co skutkuje wąskimi wysuwanymi szufladami. Są wygodne do przechowywania przypraw, ponieważ pojemniki zajmują mało miejsca.
Pod szafką
Rozwiązanie oszczędzające miejsce, które atrakcyjnie prezentuje się w kuchni w stylu skandynawskim lub rustykalnym. Pod szafką lub półką można umieścić zarówno zakupione organizery z magnesami, jak i zwykłe słoiki z zakręcaną pokrywką. Drugą opcję przechowywania można łatwo wdrożyć niezależnie. Aby zabezpieczyć pokrywę, należy przebić w niej otwór gwoździem, a następnie przykręcić ją do półki za pomocą wkrętu samogwintującego.
Na drzwiach
Drzwi szafek wiszących lub stojących są często puste, ale za pomocą specjalnych urządzeń można na nich zorganizować dodatkową przestrzeń do przechowywania przypraw. Półki mogą być plastikowe w formie pierścieni, drewniane i metalowe. Zastosowane wewnętrzne drzwi oszczędzają dużo miejsca w kuchni.
Na haczykach
Kolejny nietypowy pomysł na przechowywanie przypraw w kuchni: aby go zrealizować, będziesz potrzebować małych haczyków i słoików ze specjalnym zamkiem. Haczyki należy przykręcić do szafki ściennej lub półki, zaczepiając na nich metalową pętlę na pokrywce.
Aby przechowywać aromatyczne przyprawy w wiszących płóciennych torbach, namocz tkaninę w stężonym roztworze soli. Suszone worki z ciasnymi zawiązaniami pozwolą zachować przyprawy przez kilka tygodni.
W magnetycznych pojemnikach
Oryginalny i praktyczny pomysł na przechowywanie przypraw. Magnetyczne słoiki można umieścić na lodówce lub metalowej desce, która jest dołączona do zestawu przy zakupie konstrukcji. To świetny sposób na zastąpienie tradycyjnych magnesów z podróży bardziej praktycznymi dekoracjami. Możesz również stworzyć specjalną tablicę, malując ją farbą magnetyczną i zamienić zestaw przypraw w prawdziwy obiekt sztuki.
W probówkach
Rozwiązanie dla tych, którzy cenią nowość i oryginalność. Szklane probówki z przyprawami, umieszczone w ozdobnym drewnianym stojaku, świetnie prezentują się w każdym wnętrzu. Zamiast stojaka do przechowywania można wykorzystać wąską półkę przykręconą do ściany. Dodając przyprawy z probówki podczas gotowania, łatwo poczuć się jak alchemik lub czarodziej.
Na wysuwanej półce
Specjalne pudełko na przyprawy można wykonać na zamówienie lub kupić w sklepie. Można je umieścić pod szafką, zamieniając je w sekretne miejsce do przechowywania przypraw, lub można kupić model wolnostojący. Wykonana z tego samego materiału co meble kuchenne, półka będzie wyglądać harmonijnie i schludnie.
Na szynach
Kolejnym sposobem na zaoszczędzenie miejsca w kuchni jest użycie szyny, która nadaje się nie tylko do przechowywania sztućców i ręczników, ale także przypraw. Aby mieć przyprawy na widoku, będziesz potrzebować słoików z pokrywkami w kształcie haczyków lub wiszących półek.
Istnieje wiele sposobów na umieszczenie przypraw w kuchni: niektóre z nich są tylko praktyczne, podczas gdy inne mogą nadać kuchni niezwykły wygląd i przyciągnąć uwagę gości. Wszystko zależy od właściciela domu: osoba, która uwielbia gotować, podejdzie do organizacji przechowywania zarówno użytecznie, jak i ze smakiem.
Przeczytaj także:
- Projekt sufitu na korytarzu: rodzaje, odcienie, kształty i oświetlenie korytarza. – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Zielona sypialnia: wybór odcieni, połączeń i wykończeń mebli i zasłon. – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Jak przykleić tapetę papierową: niezbędne narzędzia, klej, przygotowanie ściany i instrukcja krok po kroku. – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Metody przechowywania narzędzi ogrodowych dla optymalnej organizacji. – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Mieszkanie czteropokojowe: możliwe układy, trzy projekty i zdjęcia – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!