Kiedy zbiera się plony na daczy, trzeba pomyśleć o tym, jak i gdzie je przechowywać. Jeśli w domu nie ma piwnicy, a kuchnia jest mała, może to stanowić poważny problem. Oferujemy 7 sposobów na przechowywanie warzyw, aby produkty się nie zepsuły, a estetyka kuchni nie ucierpiała.

przechowywanie

Wysuwane szuflady

Już na etapie zakupu lub projektowania kuchni warto zadbać o to, aby w jej skład wchodziło kilka pojemnych wysuwanych szuflad do przechowywania warzyw.

Aby mieć produkty pod ręką, warto przeznaczyć na nie miejsce obok zlewu i blatu roboczego. Przegrody, które możesz wykonać samodzielnie lub kupić w sklepie, kosze, organizery pomogą uporządkować przestrzeń.

Przestrzeń pod zlewem

przechowywanie

Najczęściej przechowuje się tu kosze na śmieci, chemię gospodarczą i zapasy, ale ta przegroda świetnie sprawdzi się również do przechowywania warzyw.

Wystarczy wykonać półki i umieścić na nich pojemniki plastikowe, drewniane lub metalowe. Aby w pełni wykorzystać niewielką objętość schowka i ułatwić dostęp do produktów, warto zamontować mechanizmy wysuwane.

Baza pod zestaw słuchawkowy

W dolnej części zestawu kuchennego często pozostaje zaledwie 10-15 cm szczeliny. Tę przestrzeń można również racjonalnie wykorzystać! Jeśli zamontujesz tam systemy wysuwane, będą one wygodne do przechowywania ziemniaków, cebuli, czosnku, marchewki i innych niezbyt dużych warzyw.

Urządzając taki system przechowywania, nie zapomnij o zapewnieniu otworów wentylacyjnych.

„Lodówka Chruszczowa”

Innym doskonałym miejscem do przechowywania jest wnęka pod oknem, w którą wyposażone jest wiele mieszkań Chruszczowa. Jeśli układ nie przewiduje takiej konstrukcji, ale parapet jest wystarczająco szeroki, można go zaprojektować samodzielnie.

Przestrzeń jest wyposażona w półki i szuflady, systemy wysuwanych półek. Fasadę zdobią drzwi, rolety lub zasłony.

Można tu przechowywać nie tylko warzywa, ale także domowe przetwory. Trzeba tylko uważać, aby przy silnych mrozach produkty nie zamarzły w takiej „lodówce”.

Przestrzeń pod stołem w jadalni

Z reguły przestrzeń pod stołem w jadalni jest pusta. Dlaczego jej nie wykorzystać? Można zainstalować wysuwaną szufladę, szafkę, wbudowane półki. Najważniejsze jest, aby umieścić system przechowywania tak, aby był wygodny w użyciu.

Dodatkowa półka

storage

Jeśli przestrzeń w kuchni na to pozwala, można przewidzieć umieszczenie specjalnej półki z szufladami. Konstrukcja zajmie niewielką przestrzeń, ale będzie dość pojemna.

Regał można wykonać na zamówienie w stylu zestawu kuchennego lub kupić gotowy z plastiku, siatki metalowej, drewna.

Systemy wiszące

Aby nie zajmować miejsca na podłodze, systemy przechowywania warzyw należy umieszczać na półkach montowanych na ścianie lub w konstrukcjach wiszących.

Najprostszą opcją jest przymocowanie haczyków do ściany lub sufitu i powieszenie na nich worków, koszy, siatek.

Jeśli użyjesz wyobraźni, nawet w małej kuchni możesz znaleźć miejsca na dodatkowe systemy, w których wygodnie będzie przechowywać warzywa.

Przeczytaj także: