Jeśli przestrzeń kuchenna jest mała, właściciele powinni bardzo dokładnie przemyśleć lokalizację i kompozycję zestawu kuchennego, starając się zorganizować tutaj uniwersalny system przechowywania i maksymalnie wykorzystać tę strefę.

zone

Oczywiście, jeśli sobie tego życzymy, zestaw kuchenny może być dość pojemny. Jednak większość miejsca na naczynia, jedzenie i drobny sprzęt AGD nadal będzie na górnym poziomie, ponieważ dużą powierzchnię poniżej zajmuje kuchenka lub płyta grzewcza z piekarnikiem i zlewozmywak. Tradycyjnie umieszcza się tu również pralkę i zmywarkę.

Jednocześnie strefa jadalna często reprezentowana jest jedynie przez stół z krzesłami. W najlepszym przypadku znajdzie się przy nim również miejsce na lodówkę. Istnieje jednak wiele sposobów, aby uczynić jadalnię bardziej funkcjonalną bez zagracania jej.

Co umieścić w jadalni

zone

W bezpośrednim sąsiedztwie stołu jadalnego można wygodnie umieścić wiele rzeczy, które są stale potrzebne podczas posiłków – dzięki temu zawsze będą pod ręką. Do niektórych z nich można dotrzeć dosłownie bez wstawania z miejsca.

● Może to być kuchenka mikrofalowa, czajnik elektryczny, ekspres do kawy, toster i inne proste urządzenia gospodarstwa domowego.

● Logiczne jest, aby umieścić tutaj sztućce i przyprawy.

● Możesz zapewnić miejsce na zestawy do herbaty i kawy, miseczki na cukierki, chlebaki i pojemniki na słodycze.

Opcje projektowe

zone

● Półka ścienna. Dość prosta konstrukcja może być bardzo funkcjonalna i pojemna. Jedną lub więcej półek można umieścić nad stołem jadalnym lub nawet wzdłuż całej wolnej ściany naprzeciwko szafki kuchennej. Otwarte półki dodadzą pomieszczeniu lekkości, ale będą stwarzać więcej problemów ze sprzątaniem. Zamknięte opcje będą wyglądać ciężko, nie będzie tak wygodnie szybko wyciągnąć z nich rzeczy potrzebnych podczas posiłku.

● Regał z wbudowanym stołem to ciekawy sposób na zaaranżowanie jadalni. Model z otwartymi półkami jest niezwykle funkcjonalny. Można na nim przechowywać żywność, naczynia, a także elementy dekoracyjne i rośliny doniczkowe. Stół może być stacjonarny lub składany. Ta druga opcja pozwala na uwolnienie jak największej przestrzeni kuchennej podczas gotowania.

● Małe, wąskie szafki z drzwiami uchylnymi lub przesuwnymi po obu stronach stołu jadalnego również znajdą swoje zastosowanie. Są wygodne do przechowywania naczyń, przetworów i zapasów żywności, które nie są przeznaczone do przechowywania w lodówce. Takie szafki można wykonać w tym samym stylu i z powodzeniem połączyć z wiszącą półką lub regałem.

Przeczytaj także: