Nie każde mieszkanie może pochwalić się przestronną kuchnią. A jeśli współcześni deweloperzy uwzględnią potrzeby nabywców, to w mieszkaniach z rynku wtórnego pomieszczenie to niekiedy wręcz zadziwia ciasnotą.

Projektanci od dawna jednak opracowali szereg technik i zaleceń, które pozwolą przekształcić nawet małą kuchnię w atrakcyjną, wygodną i funkcjonalną przestrzeń. Spróbujmy uogólnić tę wiedzę.
Paleta kolorów małej kuchni

Aby pomieszczenie wydawało się bardziej przestronne, lepiej wybrać jasne kolory jako dominujące. Generalnie pastelowe odcienie w małej kuchni powinny stanowić około 70% powierzchni.
Może to być jeden kolor, na przykład biały, lub różne warianty w ramach tej samej palety barw, na przykład od szaro-beżowego do zielono-beżowego. Ogólny jasny ton optycznie powiększy pomieszczenie. Pozostaje tylko rozcieńczyć go dodatkowym kolorem. Co więcej, jeśli jako tło użyto ciepłej tonacji, można dobrać kontrastujące detale o chłodnym odcieniu i odwrotnie.
Można również zastosować zasadę uniwersalnego projektowania 6:3:1. W tym przypadku główny odcień tła stanowi około 60% powierzchni, dodatkowy – 30%, a 10% jest przeznaczone na jasne akcenty. Na przykład ściany, sufit i fasady kuchni są białe, blaty i kuchenka gazowa są grafitowe, a fartuch kuchenny jest bordowy.
Racjonalne wykorzystanie przestrzeni

W małej kuchni każdy centymetr ma znaczenie. Aby przestrzeń „pracowała” dla właściciela, warto:

  • stosować szeroko zakrojone zabudowy AGD;
  • uczynić systemy przechowywania tak niewidocznymi, jak to możliwe;
  • wykorzystać wszelkie szczeliny do montażu wysuwanych szuflad;
  • jeśli to możliwe, przymocować haki i półki do wewnętrznej powierzchni zestawu;
  • stosować kompaktowe urządzenia, na przykład osobną płytę grzewczą i piekarnik z funkcją mikrofalówki zamiast kuchenki;
  • stosować uchwyty magnetyczne zamiast masywnych stojaków;
  • przymocować niezabudowane urządzenia do wsporników;
  • zainstalować płytkie i wysokie szafki wiszące;
  • efektywnie wykorzystać przestrzeń w narożniku zestawu.

Dodatkowo warto pamiętać, że małą przestrzeń bardzo łatwo przeciążyć. Dlatego w małej kuchni lepiej nie stosować dużej ilości elementów dekoracyjnych; Rozsądniej byłoby zastąpić je funkcjonalnymi detalami.
Preferowane są zamknięte, wąskie i wysokie systemy przechowywania, aby wykorzystać elementy pionowe i zaoszczędzić miejsce.
Odpowiednie style projektowania

Niestety, zaprojektowanie małej kuchni w dowolnym stylu jest bardzo trudne. Niektóre trendy projektowe wiążą się z wykorzystaniem dość rozbudowanych rozwiązań, na które właściciel po prostu nie może sobie pozwolić. Nie oznacza to jednak, że aranżacja wnętrza pomieszczenia musi być nudna i bez wyrazu. Do dekoracji miniaturowej kuchni sprawdzą się style minimalizujące bałagan, wykorzystujące jasne kolory i naturalne oświetlenie.

  • Minimalizm. Ten prosty i funkcjonalny styl idealnie nadaje się do aranżacji małej przestrzeni. Minimalistyczny design sprawia, że kuchnia jest bardziej przestronna i jasna. Surowe, czyste linie i brak zbędnych dekoracji, otwarte okno, neutralna kolorystyka, maksymalna liczba wbudowanych urządzeń i minimum zbędnych detali – dokładnie to, czego potrzebujesz.
  • Styl skandynawski. Jasne odcienie stylu skandynawskiego mogą stanowić punkt wyjścia do stworzenia odpowiedniego projektu. Dodaj do kuchni ciepłą fakturę drewna jako element pomocniczy, a pomieszczenie nabierze atmosfery wolności i czystości. Zaletą tego stylu jest możliwość wykorzystania większej ilości dekoracji, przedmiotów o podwójnym zastosowaniu i przedmiotów z historią.
  • Prowansja. Kolejny styl oparty na obfitości bieli. Należy go jednak ostrożnie odtwarzać w małej kuchni. Chociaż styl ten wymaga mnóstwa dekoracji, w małym pomieszczeniu lepiej ograniczyć się do kilku elementów. Mogą to być żywe rośliny, tekstylia, dzianinowe serwetki, haftowany obrus, tapeta z kwiatowym nadrukiem itp. Lepiej jednak wybrać raczej lakoniczny zestaw kuchenny, bez charakterystycznego malowania. Wystarczą eleganckie elementy wyposażenia, postarzana powierzchnia lub listwowane fasady.
  • Styl rustykalny. Mała kuchnia w stylu rustykalnym wygląda bardzo przytulnie. Aby nadać pomieszczeniu wiejski charakter, można zastosować odpowiednie wykończenie podłogi i sufitu, zastosowanie w projekcie naturalnego kamienia i ceramiki, kute okucia, gliniane lub drewniane naczynia itp. Do wykończenia sufitu można użyć nie tylko tradycyjnego bielenia lub matowego płótna, ale także desek elewacyjnych. Można również odtworzyć „wizytówkę” stylu rustykalnego – belki stropowe. W mieszkaniu element ten może być wykonany z poliuretanu, płyty MDF lub naturalnego drewna.
  • High-tech.Ten trend charakteryzuje się dużą liczbą gładkich, błyszczących powierzchni i jest nieco podobny do minimalizmu. Główne materiały: PVC, akryl, metal, szkło, które można starannie rozcieńczyć naturalnymi fakturami. Główną zaletą tego projektu jest duża ilość światła dzięki błyszczącym i przezroczystym powierzchniom. Nawet sufit może być wykonany nie matowo, a lustrzano-satynowo. Warto również wybrać lekki stół jadalny ze szklanym blatem. Takie meble będą wydawać się mniej masywne i optycznie zwolnią przestrzeń.

Lepiej jednak nie próbować wdrażać stylu klasycznego w małej kuchni. W skrajnych przypadkach wybierz neoklasycyzm bez zbędnych dekoracji.
Styl loftowy będzie tu również wyglądał dość kontrowersyjnie. Chociaż styl ten polega na stosowaniu dość prostych i lakonicznych rozwiązań, jest on nadal przeznaczony do projektowania dużych powierzchni. Na przykład ceglana ściana w skromnej kuchni stanie się bardzo istotnym elementem, podczas gdy w tradycyjnym lofcie powinna organicznie wpasować się w przestrzeń. Dlatego wdrażając ten kierunek na małej powierzchni, należy działać niezwykle ostrożnie.
Nawet mała kuchnia może być piękna, wygodna i funkcjonalna. Najważniejsze to wybrać odpowiedni kierunek i uniknąć błędów w jej aranżacji. Dużo naturalnego światła, przemyślana ergonomia przestrzeni, drobne triki projektowe, racjonalne rozmieszczenie naczyń i sprzętów AGD pozwolą Ci odmienić to pomieszczenie nie do poznania.

Przeczytaj także: