Problem przechowywania żywności towarzyszy ludziom od dawna. Dokumenty historyczne mówią, że przodkowie naszych lodówek pojawili się kilka tysięcy lat temu. W tamtych czasach do chłodzenia i przechowywania żywności wykorzystywano zamarznięte zbiorniki i oczywiście pokryte śniegiem zbocza górskie.
Gdzie to się wszystko zaczęło
Wiele wieków później w Rosji zaczęto budować tzw. lodowce. Były to domy z bali, w których umieszczano śnieg i lód. Taka konstrukcja pozwalała na długotrwałe przechowywanie łatwo psujących się produktów. Mimo że zasada działania była podobna do działania współczesnych lodówek, wykonanie było kulawe.
Dopiero w 1803 roku Amerykanin Thomas Moore, który zajmował się produkcją i dostawą masła, zaprezentował pierwszą lodówkę kuchenną. Sprzęt składał się z cienkich arkuszy stali owiniętych króliczymi skórami i umieszczonych w beczce z lodem. Nawiasem mówiąc, Thomas Moore jako pierwszy wypowiedział nowe słowo na określenie świata – lodówka.
Kwestia technologii
Pół wieku później inny Amerykanin, John Gorey, opracował schemat wytwarzania sztucznego lodu. Wymyślił technologię cyklu sprężania, dzięki której działa większość naszych dzisiejszych lodówek. Zauważ, że projekt Johna Goreya był kombi składającym się z zamrażarki i klimatyzatora.
Już w 1857 roku pojawiły się pierwsze komory chłodnicze w produkcji piwa w Australii. James Harrison był pionierem. W tym samym czasie specjaliści przedstawili światu wagon chłodniczy, który mógł transportować łatwo psujące się produkty na duże odległości.
Przedsiębiorcom zajęło kolejne 20 lat wyposażenie specjalnych chłodni w fabrykach. Nawiasem mówiąc, chłodzenie w takich pomieszczeniach odbywało się za pomocą sprężarki pracującej na amoniaku. Warto zaznaczyć, że wynalazek ten należał do Niemca Carla von Lindego.
XX wiek: postęp
W pierwszej połowie XX wieku zarejestrowano kilka urządzeń będących komorami chłodniczymi. Jeden z nich został wyprodukowany w Moskwie. Pierwsza rosyjska „lodówka” nazywała się „Eskimo”. Jej jedyną wadą było to, że „Eskimo” mogła wytwarzać lód tylko z węgla, drewna opałowego, nafty lub alkoholu.
Urządzenie elektryczne pojawiło się w 1913 roku. Jednak w takich urządzeniach stosowano toksyczne płyny chłodzące. Co zaskakujące, sam Albert Einstein miał swój udział w stworzeniu lodówki. W 1926 roku zaprezentował światu lodówkę absorpcyjną.
W tym samym czasie w Danii wynaleziono domowe urządzenia chłodnicze. Były one ciche, nie zawierały toksycznych płynów i działały na prąd. Lodówka weszła do masowej produkcji rok później. Nawiasem mówiąc, była dystrybuowana pod marką General Electric. W ciągu jednego roku firmie udało się sprzedać ponad milion lodówek.
Dzisiaj
Minęło prawie 100 lat od wyprodukowania pierwszej bezpiecznej lodówki, a dziś ten przedstawiciel sprzętu AGD jest obecny w każdym domu. Projekty stały się bardziej kompaktowe i bezpieczne, a rozwiązania stylistyczne – bardziej różnorodne.
Przeczytaj także:
- Styl Memphis: Najgorętszy trend 2025 roku
- Antytrendy 2025 w aranżacji wnętrz: jakich błędów unikać?
- Sekrety życia Lily Collins w luksusowym Beverly Hills
- wizytą u Kristen Stewart: Los Angeles czeka na Ciebie!
- Najlepsze wyjątkowe szklarnie na świecie: niezwykłe rośliny i design
- Willa weekendowa: idealne miejsce na ucieczkę dla Sandry Bullock