Niełatwo jest wygodnie i racjonalnie rozmieścić wszystko, czego potrzebujesz w kuchni, zwłaszcza jeśli pomieszczenie jest małe. Ale przypisując każdemu przedmiotowi odpowiednie miejsce, gotowanie i utrzymanie czystości będzie znacznie łatwiejsze.
Zanim zaczniesz sprzątać, oceń swój kuchenny arsenał. Zastanów się, których przedmiotów używasz częściej, a których tylko od czasu do czasu. Najczęściej używane naczynia powinny być pod ręką, nie należy ich chować w odległych szufladach.
Główni pomocnicy gospodyni domowej
W każdej kuchni znajdują się przedmioty, z których korzystamy kilka razy dziennie:
● noże;
● szpatułki i łyżki cedzakowe;
● Nożyczki itp.
Umieść je jak najbliżej powierzchni roboczej. Pomogą Ci w tym szyny i paski magnetyczne.
Sztućce również powinny być zawsze pod ręką. Zazwyczaj przechowuje się je w osobnej wysuwanej szufladzie, podzielonej na sekcje.
Garnki i patelnie
Duże naczynia kuchenne – patelnie i garnki – są również często używane, więc dostęp do nich powinien być jak najłatwiejszy. Zanim zaczniesz szukać wygodnego miejsca na nie, zastanów się, ile ich naprawdę potrzebujesz. Typowo, przeciętna rodzina aktywnie używa trzech patelni:
● dużej z dobrze dopasowaną pokrywką i grubymi ściankami – do duszenia;
● płaskiej patelni do naleśników;
● małej do smażenia.
Potrzebna będzie taka sama liczba rondli:
● największej – do zupy;
● mniejszych – do dodatków i owsianki;
● mały – do gotowania sosów, jajek, mleka.
Produkty z jednego zestawu mieszczą się kompaktowo jeden w drugim, można je przechowywać w jednej z dolnych szuflad przy kuchence. Patelnie – ustaw na prowadnicach lub schowaj w szafce. Modele z odpinaną rączką zajmą mniej miejsca.
Zestaw pojemników na artykuły spożywcze
Warto dokupić zestaw pojemników na produkty sypkie: kasze, makaron, cukier i sól. Słoiki udekorowane w tym samym stylu będą się świetnie prezentować na otwartej półce, ponadto w takich pojemnikach jest mniejsze prawdopodobieństwo pojawienia się robaków.
Blisko kuchenki
Tutaj wygodnie jest umieścić produkty, których stale używamy w procesie gotowania:
● małe pojemniki z przyprawami, ziołami;
● solniczka;
● butelki lub dzbanki z ulubionymi olejami;
● ocet.
Zawsze należy mieć pod ręką rękawice kuchenne, serwetki i gorące naczynia. podkładki.
Osobna szuflada na drobiazgi
Aby uniknąć długiego szukania drobnych przedmiotów przydatnych w gospodarstwie domowym, wygodnie jest umieścić je w jednej szufladzie lub pojemniku z przegródkami. Można tu umieścić na przykład woreczki do pieczenia i mrożenia, folię spożywczą, wykałaczki i szpikulce.
Przeczytaj także:
- Jak stworzyć sypialnię w stylu boho: przydatne wskazówki projektowe
- Tworzenie hygge: przytulne i relaksujące wnętrza Twojego domu
- Zalety i wady montażu kinkietów w łazience
- Jak stworzyć funkcjonalny zagłówek: wskazówki projektanta
- Szary korytarz? Zmień go w jasną i stylową oazę!
- Lifehacks: Jak skutecznie wykorzystać czerń we wnętrzach