Kuchnia powinna być zawsze funkcjonalna, ponieważ gospodyni musi w niej wykonywać wiele czynności. Jednocześnie nie każde mieszkanie może pochwalić się tak dużym metrażem tego pomieszczenia. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować z komfortu.
Na ograniczonej powierzchni z pomocą przychodzą produkty i mechanizmy, które pozwalają zaoszczędzić miejsce i są pod ręką w razie potrzeby. A czołowe pozycje wśród takich rozwiązań bez wątpienia zajmują wysuwane blaty. W końcu stacjonarne opcje zajmują zbyt dużo cennej przestrzeni. Stół wysuwany, choć może zastąpić stół jadalny lub roboczy, można go w każdej chwili wyjąć, podczas gdy w kuchni wykonywane są inne czynności.
Rodzaje stołów wysuwanych
Istnieją modele stołów wysuwanych, dwupoziomowych i wysuwanych z blatem ruchomym.
- Wersje wysuwane to dodatkowa powierzchnia, która jest ukryta pod podstawą stołu i wysuwa się z niej po prowadnicach.
- Dwupoziomowe (składane) blaty mają teleskopową konstrukcję, która pozwala ukryć dużą przestrzeń jadalną na małej przestrzeni. Są one również umieszczone na prowadnicach i mogą być wyposażone w mechanizm podnoszący, który rozkłada stół do postaci pojedynczej plandeki.
- Modele wysuwane są najmniej kompaktowe. Przypominają zwykły stół, tyle że z kółkami. Czasami w zestawie kuchennym wygospodarowuje się specjalnie wnękę na takie meble. Produkty mogą być całkowicie autonomiczne lub doczepiane do innych mebli.
Parametry wyboru stołu wysuwanego
Wybierając model wysuwany do kuchni, należy liczyć się z tym, że każdy stół tego typu będzie droższy niż model stacjonarny. Zazwyczaj jednak przekłada się to na większą funkcjonalność produktu, zwłaszcza jeśli parametry blatu zostaną dobrane prawidłowo.
Wybierając taki model, warto wziąć pod uwagę szereg parametrów.
Materiał
Blaty wysuwane, jak i stacjonarne, mogą być wykonane z różnych materiałów:
- naturalne drewno;
- MDF;
- płyta wiórowa;
- trwały plastik;
- metal;
- szkło;
- sztuczny kamień.
Najczęściej do blatów rozkładanych wykorzystuje się te same materiały, co do produkcji mebli: płytę wiórową laminowaną i MDF. Jest to dobra, a co najważniejsze, niedroga opcja. Produkty MDF są nieco droższe, ale nie zawsze bardziej praktyczne. W końcu najważniejsze w przypadku blatów wykonanych z tych materiałów jest dobre laminowanie, pod którym nie będzie przenikać woda. I pod tym względem wygrywa płyta wiórowa laminowana.
Opcje z naturalnego drewna i kamienia są zazwyczaj dość ciężkie. Kupując takie produkty, należy zwrócić szczególną uwagę na wybór wysokiej jakości prowadnic. Jednocześnie zarówno kamień, jak i drewno będą wymagały dodatkowej pielęgnacji i należy się na to przygotować. Ponadto drewno nie lubi wysokiej wilgotności. Ale takie opcje wyglądają bardzo solidnie.
Lekkie produkty z tworzywa sztucznego, wręcz przeciwnie, praktycznie nie obciążają prowadnic. Ponadto takie modele często charakteryzują się oryginalnym designem. Opcje akrylowe mogą być nawet przezroczyste, przypominając szkło. Takie blaty nie boją się wody i wytrzymują wysokie temperatury. Niestety, są dość podatne na zarysowania. Wybierając taki model, należy zwrócić uwagę na grubość blatu. Cienki plastikowy produkt może się wyginać i „chodzić” pod ciężarem umieszczonych na nim przedmiotów.
Produkty metalowe są rzadko spotykane. Jednak ta opcja może okazać się niezastąpiona we wnętrzu w stylu loft. Ponadto jest to jeden z najtrwalszych i najwygodniejszych materiałów, uważany za optymalny pod względem ceny do jakości. Nie każdy jednak lubi jeść przy metalowym stole. Zazwyczaj wybiera się go, aby stworzyć dodatkową powierzchnię roboczą, a nie jadalnię.
I wreszcie, szklane stoły. Wyglądają bardzo oryginalnie i lekko. Taki blat trudno zarysować i łatwo o niego dbać. Jednocześnie, pomimo pozornej kruchości materiału, wysuwane szklane stoły są bardzo trwałe. Jednak ta opcja nie jest tania i będzie wymagać niezawodnych prowadnic, ponieważ szkło jest dość ciężkie. Ponadto szkło jest zazwyczaj używane do wykonywania tylko opcji wysuwanych: prowadnice widoczne przez materiał mogą zepsuć całe wrażenie.
Wymiary
Najczęściej wysuwane blaty mają standardową szerokość: 50 cm. Oznacza to, że przed meblem, w którym taki stół będzie ukryty, należy pozostawić co najmniej metr wolnej przestrzeni, aby blat był wygodny w użyciu.
Produkty o standardowych rozmiarach wytrzymują ciężar 20-30 kg i zazwyczaj nie wymagają dodatkowych podpór, co pozwala na wybór najbardziej kompaktowego modelu. Jednak taka powierzchnia stołu nie zawsze wystarcza, aby zorganizować pełnowymiarową jadalnię dla dużej rodziny lub wygodne miejsce pracy, jeśli zajdzie taka potrzeba.
W tym zakresie producenci oferują szersze opcje i modele dwupoziomowe. Takie blaty ważą więcej. Dlatego, aby prowadnice służyły dłużej, duże produkty są zazwyczaj wyposażone w nogę podporową, która pozwala na lepsze rozłożenie ciężaru stołu i wszystkiego, co na nim stoi. Ukrycie takiego elementu będzie wymagało poświęcenia większej powierzchni zestawu, a co za tym idzie, więcej wolnej przestrzeni w kuchni. Dlatego warto wcześniej wykonać wszystkie niezbędne pomiary.
Mechanizm transformacji
Wszystkie modele wysuwane poruszają się po prowadnicach, których jakość decyduje o trwałości konstrukcji i łatwości obsługi stołu.
Prowadnice mogą być kulkowe lub rolkowe. Druga opcja jest uważana za bardziej niezawodną, zwłaszcza jeśli paski i rolki są wykonane z metalu, a nie z tworzywa sztucznego. Taka konstrukcja może wytrzymać ciężar od 25 do 100 kg i nie zawiedzie przez długi czas, jeśli nie zostaną przekroczone obciążenia określone przez producenta.
Ponadto modele wyposażone w zamykacze są wygodniejsze w użyciu. Rozkładają się i chowają płynnie, co wydłuża żywotność konstrukcji.
Wspornik
Stabilność i żywotność okuć zależą od sposobu zamocowania stołu po rozłożeniu. Produkty z podpórkami na nogi są uważane za bardziej niezawodne niż modele wysuwane, ale zajmują więcej miejsca. Meble bez dodatkowego podparcia są bardziej wrażliwe na obciążenia. Należy obchodzić się z nimi ostrożniej.
Czasami przód zestawu mebli może również służyć jako podpora stołu. Jednak ta opcja jest zazwyczaj najmniej praktyczna pod względem wygody wykorzystania przestrzeni pod wysuwanym elementem.
Design
Blat po wysunięciu zajmuje w kuchni sporo miejsca. Dlatego przed montażem takiego produktu warto zastanowić się, czy będzie to prosty model w kolorze zestawu słuchawkowego, czy też konieczne będzie ozdobienie go dodatkowymi elementami. Dostępne są opcje z rzeźbieniami, malowaniem, wzorami, a nawet patyną.
Ten punkt może być bardzo ważny w kuchniach o określonym profilu, ponieważ położenie obrusu lub ceraty na wysuwanym elemencie będzie niezwykle problematyczne.
Przeczytaj także:
- Jak pokonać problem wąskiego korytarza? Przydatne wskazówki.
- Błędy w remoncie łazienki: Jak uniknąć największych błędów
- Prawidłowy projekt instalacji elektrycznej: wskazówki i porady
- Płytki winylowe kwarcowe: obalanie mitów i rzeczywistości
- Metody izolacji metalowych drzwi wejściowych do domu
- Miksery: mosiężne, ze stali nierdzewnej i TsAM – jaka jest różnica?