Suszenie

Zaopatrując się w świeżo wykopane ziemniaki, zwróć uwagę na obecność wilgoci. Jeśli bulwy są błyszczące lub pokryte mokrymi grudkami ziemi, oczyść je ze wszystkich zbędnych rzeczy i rozłóż w słonecznym lub suchym, ogrzewanym miejscu. Dobrze oświetlone miejsce będzie odpowiednie.

Susz ziemniaki przez co najmniej 3 godziny, aby nadmiar wilgoci odparował, a resztki ziemi odpadły. Zapobiegnie to szybkiemu gniciu: w ten sposób produkt będzie przechowywany znacznie dłużej.

Po przetransportowaniu plonu jest on suszony przez trzy i pół tygodnia w suchym, wentylowanym miejscu. W ten sposób ziemniak przystosowuje się do nowych warunków. Temperatura w pomieszczeniu nie powinna przekraczać 18°C, a wilgotność względna 95%.

Suszenie

Sortowanie

Przed przechowywaniem bulwy są starannie sortowane według wielkości. Oddziel uszkodzone, pokrojone owoce od głównego plonu – należy je zjeść w pierwszej kolejności, ponieważ nie przechowują się długo. Średniej wielkości ziemniaki bez oznak choroby i z nienaruszoną skórką utrzymują się najdłużej.

Małe bulwy należy odłożyć do sadzenia do przyszłego roku. Okresowo sprawdzaj zbiory, wyrzucając zielone lub zgniłe okazy.

Ziemniaki

Temperatura

Ziemniaki nie lubią ciepła i nie tolerują mrozu. Optymalna temperatura przechowywania wynosi od 2 do 4°C, ale trudno jest stworzyć odpowiednie warunki w mieszkaniu. Jeśli zrobi się zimno (-2°C), jeśli ziemniaki znajdują się na balkonie lub loggii, należy je wnieść do mieszkania. Unikaj przemrożenia bulw: najlepiej zrobić to za pomocą termometru. Umieść go w pojemniku i regularnie sprawdzaj.

Nie umieszczaj zbiorów w pobliżu urządzeń grzewczych. Ziemniaki, które są w cieple, szybko wysychają. Wilgoć z nich odparowuje, a produkt staje się niezdatny do spożycia. Maksymalna temperatura przechowywania wynosi 18°C, pod warunkiem, że bulwy są przechowywane w zamkniętym pojemniku.

Ziemniaki w lodówce

Wilgotność

Ziemniaki to wybredny produkt, co oznacza, że jeśli chcesz zachować plon na długi czas, kontroluj nie tylko temperaturę, ale także wilgotność. Gdy spada, owoce stają się wiotkie, co pogarsza ich wartość odżywczą. Przy nadmiernej wilgotności i niewystarczającej wentylacji ziemniaki zaczynają gnić.

Jeśli w pomieszczeniu jest ciepło i wilgotno, bulwy zaczynają szybko kiełkować, ilość witamin w nich zawartych gwałtownie spada. Nie można ich już jeść ze skórką ze względu na ryzyko zatrucia.

Optymalna wilgotność powietrza do przechowywania ziemniaków wynosi od 80 do 90%. Miejsce, w którym przechowywane są zbiory, powinno być okresowo wietrzone. Nie należy umieszczać pojemnika w pobliżu ścian, jeśli zauważy się na nich kondensację. Aby zapobiec gniciu, należy położyć trociny między bulwami.

Ziemniaki w worku

Oświetlenie

Ziemniaki boją się światła, dlatego nigdy nie pozostawiaj ich w oświetlonym miejscu na dłuższy czas. Być może zauważyłeś, jak bulwy wystające z ziemi zrobiły się zielone? Dzieje się tak na skutek wytwarzania toksycznej substancji solaniny, która jest szkodliwa nie tylko dla bakterii chorobotwórczych, ale także dla człowieka.

Zielone ziemniaki nie nadają się do spożycia, dlatego zalecamy przechowywanie produktu w zamkniętych pojemnikach. Zapobiegnie to nie tylko wytwarzaniu solaniny, ale także kiełkowaniu pędów.

Ziemniaki w ciemnym miejscu Ziemniaki w pudełkach w szafce

Miejsce

Gdzie przechowywać ziemniaki w mieszkaniu?

  • Wystarczy przeszklony balkon z odpowiednią temperaturą. Jeśli jest niższa od wymaganej, drewniane skrzynie ze zbiorem należy ocieplić pianką.
  • Innym odpowiednim miejscem do przechowywania jest lodówka. Temperatura i wilgotność są w nim regulowane, a światło nie przenika, ale idealne warunki psuje niska pojemność.
  • Jeśli masz pod parapetem tzw. lodówkę „Chruszczowa”, wykorzystaj ją również do przechowywania ziemniaków. Zainstaluj wewnątrz termometr i w razie potrzeby zaizoluj zbiory.
  • Czy masz w mieszkaniu spiżarnię? Świetnie! Nie ma tam okien ani kaloryferów, więc bulwy ziemniaków będą się tam dobrze czuły.
  • W ostateczności ziemniaki można przechowywać w szafkach kuchennych, ale powinny one znajdować się z dala od baterii i piekarnika. Usuń plastikowe torby z produktu i włóż do pudełek kilka gałązek piołunu lub mięty, aby zapobiec gniciu.

Lodówka na balkonie

Pojemnik

Możesz użyć zarówno domowych pudełek z desek (drewna), jak i specjalnych zakupionych pudełek. Wybierz pojemniki z otworami, aby przepuszczały powietrze, ale nie światło. Nadają się również wiklinowe kosze wykonane z naturalnego materiału, pomagające utrzymać optymalną wilgotność.

W przypadku dużych ilości ziemniaków odpowiednie są torby wykonane z płótna lub syntetycznej siatki. Materiały te pozwalają bulwom „oddychać”. Torby foliowe nie są odpowiednie, ponieważ nie zapewniają wentylacji i przyczyniają się do szybkiego psucia się ziemniaków.

Pudełko Przechowywanie w szafce

Prawidłowe przechowywanie zbiorów pozwoli cieszyć się smacznym produktem przez wiele miesięcy aż do późnej wiosny.