Kuchnie monolityczne z zamkniętymi systemami przechowywania od podłogi do sufitu są teraz w modzie. Ale czy naprawdę nie ma dla nich alternatywy i czy w kuchni nie ma miejsca na otwarte półki? Trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Rozważmy wszystkie za i przeciw.

Zalety otwartych półek


Otwarte systemy przechowywania mają wiele zalet.

  • Łatwy montaż. Otwarte półki można zamontować nawet w kuchni o skomplikowanej geometrii, gdzie montaż wbudowanych szafek lub montaż standardowego zestawu jest utrudniony. Liczbę półek można łatwo zwiększyć lub zmniejszyć bez konieczności całkowitej zmiany wyposażenia.
  • Wizualna lekkość. Otwarte półki „rozjaśniają” wnętrze, nadając mu przestronności, w przeciwieństwie do zamkniętych systemów przechowywania, które wyglądają na bardziej masywne.
  • Łatwość użytkowania. Przedmioty znajdujące się na otwartych półkach są zawsze w zasięgu wzroku, łatwo je znaleźć i zabrać to, czego potrzebujesz. W zamkniętych szafkach rzadko używane naczynia i zapasy często „osiadają”.
  • Oszczędności. Otwarte konstrukcje są zauważalnie tańsze. Rezygnując z szafek wiszących, można zaoszczędzić do 30% kosztów zestawu kuchennego. Rozwiązanie to jest więc prawdziwym wybawieniem dla osób dysponujących ograniczonym budżetem.

Wady otwartych półek


Trzeba przyznać, że takie systemy przechowywania mają wiele wad.

  • Szum wizualny.Na takich półkach trzeba stale utrzymywać idealny porządek, aby uniknąć wrażenia bałaganu. Trzeba włożyć dodatkowy wysiłek, aby przechowywane tam przedmioty – naczynia, pojemniki na żywność itp. – pasowały do siebie i zawsze wyglądały schludnie.
  • Brak uniwersalności. W przeciwieństwie do zamkniętych systemów przechowywania, na otwartych półkach nie można niczego przechowywać. Tutaj eleganckie naczynia, dekoracje, piękne słoiki z płatkami śniadaniowymi, przyprawami lub przetworami, a może małe urządzenia kuchenne, takie jak ekspresy do kawy czy toster, będą wyglądać ekologicznie. Resztę naczyń i sprzętów AGD należy przechowywać w zamkniętych szafkach.
  • Specjalne wymagania dotyczące pomieszczenia. Z poprzedniego punktu jasno wynika, że oprócz otwartych półek, każda kuchnia będzie potrzebowała również zamkniętych systemów, aby pomieścić wszystko, czego potrzebujesz. Zatem jeśli kuchnia jest mała, a gospodyni jest przyzwyczajona do korzystania z szerokiego arsenału urządzeń kuchennych, najprawdopodobniej trzeba będzie zrezygnować z otwartych półek. Będą one odpowiednie w dość przestronnej kuchni połączonej z salonem. Można zainstalować takie systemy w małym pomieszczeniu, ale tylko wtedy, gdy właściciele zadowolą się minimalnym zestawem naczyń i inwentarzem.

Zalecenia projektantów


Otwarte półki mogą stać się prawdziwą ozdobą Twojej kuchni, jeśli posłuchasz rad projektantów na temat ich projektu.
To rozwiązanie jest uzasadnione, jeśli wnętrze kuchni charakteryzuje się dużą ilością elementów dekoracyjnych. Dzięki temu te systemy przechowywania będą wyglądać organicznie w pomieszczeniach w stylu prowansalskim, etnicznym, rustykalnym i wiejskim. Jednak otwarte półki raczej nie sprawdzą się we wnętrzach techno lub minimalistycznych.
Projektanci zgodnie twierdzą, że na otwartych półkach najlepiej przechowywać:

  • piękne naczynia (niekoniecznie designerskie);
  • zestawy słoików z przyprawami, produkty sypkie;
  • dekoracje: wazony, butelki, dzbanki o ciekawych kształtach, fotografie i obrazy;
  • rośliny w wazonach lub doniczkach;
  • piękne małe AGD.

Jeśli nie ma możliwości zainstalowania zamkniętych systemów przechowywania, na otwartych półkach można umieścić wiklinowe kosze, pudełka, skrzynki, udekorowane w tym samym stylu. Staną się one alternatywą dla zamkniętych szafek, choć nie będą zbyt wygodne.

Przedmioty, które są na widoku, będą wyglądać lepiej, jeśli popracujesz nad ich ułożeniem, stworzysz z nich pewną kompozycję. Lepiej, jeśli są to rzeczy, których używasz na co dzień – w takim przypadku łatwiej będzie utrzymać porządek na półkach, a naczynia, pojemniki i sprzęt AGD w czystości.

Przeczytaj także: