Czy można położyć laminat?
Krótko mówiąc, laminat można bezpiecznie stosować w kuchni, ale ważne jest, aby najpierw zbadać jego mocne i słabe strony. Takie zintegrowane podejście pozwoli Ci wybrać wysokiej jakości powłokę i zaoszczędzić pieniądze.
Głównymi zagrożeniami dla laminatu są wilgoć, zwiększone prawdopodobieństwo odprysków i zarysowań. Obecnie jednak istnieją dość trwałe odmiany, które mogą łatwo pomóc uniknąć tych ryzyk.
Opowiem Ci o wyborze optymalnej klasy odporności na zużycie i innych cechach poniżej, ale teraz przeanalizujmy jego zalety i wady.
Używanie laminatu jako okładziny podłogowej lub ściennej w kuchni ma szereg głównych zalet:
- Łatwość dostawy i montażu. W przeciwieństwie do linoleum w rolkach, które nie zawsze jest wygodne do wniesienia do mieszkania, płyty laminowane są sprzedawane w kompaktowych, wygodnych opakowaniach. Łatwe do położenia, łatwe do cięcia.
- Różnorodne opcje projektowe. Dzięki szerokiej gamie wzorów i kolorów, sprawdzi się w większości wnętrz.
- Przyjemność w dotyku. Ciepła powierzchnia często imituje fakturę drewna, przyjemnie się po niej chodzi.
- Można ją układać na ogrzewanej podłodze. Co jest szczególnie ważne w domach prywatnych i zimnych mieszkaniach.
- Higiena. Choć między listwami znajdują się łączenia, są one praktycznie niewidoczne i nie dostaje się do nich brud. Dlatego mycie podłogi to przyjemność.
- Koszt wraz z montażem będzie tańszy niż w przypadku płytek czy gresu porcelanowego.
- Amortyzujące właściwości laminatu przydadzą się każdej pani domu w kuchni i pomogą uratować naczynia, które mogą przypadkowo spaść.
Laminat ma też swoje wady:
- Duże prawdopodobieństwo odprysków, zarysowań. Podczas gotowania istnieje ryzyko upuszczenia ostrego noża lub ciężkiej patelni, co może uszkodzić dekoracyjną warstwę podłogi. W przeciwieństwie do naturalnego drewna, szlifowanie nie uratuje, ponieważ może zetrzeć wierzchnią warstwę.
- Płyty niskiej jakości emitują niebezpieczny formaldehyd. Substancja ta jest uznawana za rakotwórczą, dlatego przed zakupem należy sprawdzić certyfikaty zgodności.
- Gładka powierzchnia staje się śliska, gdy jest mokra i można się poślizgnąć.
- Kompleksowa naprawa pojedynczych paneli. Podczas gdy stosunkowo łatwo poradzić sobie z małymi zarysowaniami lub skrzypieniem, w przypadku poważnych uszkodzeń konieczne będzie rozmontowanie powierzchni.
- Ograniczenia dotyczące czyszczenia. Nie zaleca się stosowania twardych szczotek ani żrących środków chemicznych. W przeciwnym razie powierzchnia laminatu ulegnie zużyciu, a Ty otrzymasz zauważalne zarysowania i brak warstwy ochronnej, co doprowadzi do pęcznienia i późniejszych uszkodzeń.
Który laminat lepiej wybrać?
Pod wieloma cechami (odporność na zużycie, odporność na wilgoć) laminat ustępuje płytkom lub gresowi porcelanowemu. Ale to nie znaczy, że lepiej wybrać płytki: wysokiej jakości podłoga laminowana wytrzyma co najmniej 10 lat, więc nie ma się czego obawiać. Najważniejsze jest, aby nauczyć się, jak prawidłowo wybrać laminat do kuchni.
Najważniejsza jest klasa odporności laminatu na zużycie. Im wyższa, tym poważniejsze uderzenia może wytrzymać powierzchnia. Najwyższą odporność na ścieranie ma klasa 34, jest ona nawet układana w holu hotelowym lub kawiarniach. Producenci pokrywają prawie wszystkie modele kompozycją hydrofobową, co sprawia, że klasa 34 jest doskonałym wyborem do kuchni.
Ważne! Modele wodoodporne są oznaczone jako wodoodporne, aqua protect. Lub rysunki w formie kropli wody, miksera.
Za jakość trzeba zapłacić, więc koszt najwyższej klasy nie może być nazwany budżetowym. Aby trochę zaoszczędzić, można kupić modele laminowane klasy 33 do kuchni.
Warstwa wierzchnia jest odporna na ścieranie, wytrzymuje duże obciążenia, ale podstawa jest wrażliwa na wilgoć. Dlatego lepiej dodatkowo pokryć zamki i otwarte końce specjalną masą ochronną.
Typy 31 i 32 są jeszcze tańsze, ale nie nadają się już do kuchni: dlatego jeśli nie chcesz ponownie układać podłogi rok po remoncie, nie powinieneś oszczędzać pieniędzy od początku.
Drugim ważnym niuansem jest rodzaj połączenia blokującego. Istnieją dwa główne:
- zamek (tani zamek zatrzaskowy, ale do montażu ważne jest, aby podłoże było równe);
- i klik (droższy system, ale taki laminat jest łatwiejszy do ułożenia).
Pod względem higieny skosy są ważniejsze niż zamek. Osobiście polecam moim klientom stosowanie paneli bez fazowania, a aby mieć pewność, że podłoga nie jest ułożona jako pojedyncza płyta, ale jako oddzielne deski, wybieraj typy z optycznym fazowaniem (ciemny kontur wzdłuż krawędzi). Listwy będą wizualnie oddzielone od siebie, a brak prawdziwego fazowania nie pozwoli na zaleganie wilgoci ani brudu.
Ponieważ obciążenie w kuchni jest dość duże, a także istnieje zwiększone ryzyko uszkodzenia, zalecam wybór paneli o grubości co najmniej 8 mm.
Nie zapominaj o przyjazności dla środowiska, ponieważ modele budżetowe mogą mieć wysoki poziom formaldehydu. Zapoznaj się z certyfikatami i wybierz laminat o klasie emisji formaldehydu E1 lub E0.
Ostatnia zasadnicza różnica między rodzajami laminatu do kuchni to kolor i faktura. Za najbardziej praktyczną uważa się powierzchnię reliefową o neutralnym odcieniu – nie widać na niej plam i zanieczyszczeń, prawdopodobieństwo poślizgnięcia się zmniejsza się do zera.
Porównaj zdjęcia poniżej:
Co można wykończyć w kuchni?
Aby wybrać odpowiedni laminat do kuchni, należy również zrozumieć, w jaki sposób i gdzie będzie on stosowany we wnętrzu. Opcji może być kilka:
- podłoga;
- ściany (łącznie z blatem kuchennym);
- sufit.
Klasyczną opcją jest położenie laminatu na całej podłodze w kuchni. Kierunek ułożenia może zmienić postrzeganie geometrii pomieszczenia:
- Deski ułożone wzdłuż wąskich ścian w długim pomieszczeniu poszerzą przestrzeń, sprawiając, że kuchnia stanie się szersza.
- Lamele ułożone po skosie sprawiają, że pomieszczenie wydaje się bardziej przestronne.
Na zdjęciu jasny laminat w kuchni pod drzewem idealnie komponuje się z dekoracyjnymi wstawkami na ścianie
Aby chronić powierzchnię przed uderzeniami i odpryskami, w miejscu pracy rozkłada się małe dywaniki: będą one stanowić rodzaj bufora ochronnego przed spadającymi nożami i naczyniami.
Równie popularnym rozwiązaniem jest łączone wykończenie półek: strefa mokra wykonana jest z gresu porcelanowego, a reszta powierzchni z laminatu. W tym przypadku nie musisz kupować najdroższego. Ponadto jest to świetny sposób na strefowanie kuchni.
Zobacz przykłady łączenia płytek i laminatu.
W obszarze roboczym płytki układa się na głębokości 60-80 cm, resztę przestrzeni pokrywa się laminatem. Ważne jest, aby fugi między podłogami znajdowały się na tej samej wysokości, dlatego lepiej skontaktować się z profesjonalistami w celu montażu podłogi.
Wykorzystanie laminatu do dekoracji ścian w kuchni jest dość powszechne. Możesz ozdobić nim kuchenny fartuch lub zrobić ścianę akcentową w pobliżu stołu jadalnego. Wygląda to całkiem przytulnie. W przypadku fartucha polecam wybrać klasę najbardziej odporną na zużycie (34).
Zdjęcie przedstawia tę samą powierzchnię pokrycia ściany akcentowej i podłogi
Zdjęcie przedstawia przykład pojedynczego konturu w kuchni-salonie
Wykończenie sufitu laminatem jest rozwiązaniem mniej popularnym, ale projektanci z niego korzystają. Dlatego uważam, że konieczne jest pokazanie przykładów. Najczęściej stosuje się go w kuchni domu prywatnego, aby podkreślić styl i uzyskać maksymalną imitację drewna. Ciekawym rozwiązaniem byłoby częściowe wykończenie sufitu wokół żyrandola. Wśród zalet tego rozwiązania mogę wymienić łatwość konserwacji i brak konieczności poziomowania podstawy. Jednocześnie ten rodzaj wykończenia wygląda dość drogo – zobacz sam.
Jeśli masz talent do majsterkowania, możesz spróbować ozdobić nie tylko fartuch, ale także blat.
Sprawdź nasz artykuł o tworzeniu domowych blatów.
Zalecenia pielęgnacyjne
Nie ma specjalnych wymagań co do pielęgnacji laminatu – przy domowym użytkowaniu w kuchni wystarczy odkurzanie miękką szczotką, przecieranie wilgotną ściereczką raz w tygodniu. Ale nadal należy przestrzegać kilku zasad, ponieważ kuchnia jest przeznaczona do gotowania:
- Nie należy używać środków ściernych. Proszki, twarde szczotki lub gąbki mogą zarysować powłokę. Najlepszym wyborem są miękkie ściereczki, żele i płyny do mycia.
- Wycieraj wodę tak szybko, jak to możliwe. Rozlałeś lub kapnęło na podłogę? Wytrzyj natychmiast.
- Natychmiast usuń plamy. Dotyczy to zwłaszcza tłuszczu i środków barwiących (koncentrat pomidorowy, marchew, buraki, wino).
- Naprawiaj odpryski i zarysowania w odpowiednim czasie. W tym celu pomogą kredki woskowe w kolorze podłogi.
Ważne! Zamontuj oszczędne doprowadzenie wody do odkurzacza piorącego lub robota asystującego, aby nadmiar wilgoci nie uszkodził podłogi.
Podczas gdy podłogi w sypialni lub salonie wybaczają wiele błędów przy wyborze, w kuchni to się nie sprawdzi: pokrycie należy wybrać ostrożnie, wtedy będzie służyło długo.
Przeczytaj także:
- Czerwona kuchnia: cechy wystroju, zdjęcia i pomysły na połączenia kolorów. – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Fioletowe sufity: pomysły na aranżację, kolory i przykłady konstrukcji napinanych i podwieszanych. – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Jakiej alternatywy można użyć zamiast podkładu? – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- 12 najpopularniejszych odmian hosty do Twojego ogrodu – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Jakie rośliny nadają się do sadzenia w doniczkach ogrodowych? – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!