Cechy umieszczania naczyń wykonanych z różnych materiałów

Każdy materiał używany do produkcji nowoczesnych naczyń ma swoje własne listy zalet i wad. Wszystkie rodzaje produktów różnią się głównymi cechami użytkowymi, cechami mycia i konserwacji, a także ogólnymi i konfiguracyjnymi parametrami:

  1. Porcelana to drogie i dość trwałe naczynia, które są ozdobą każdej kuchni. Po uderzeniu wydaje dźwięk dzwonienia podobny do kryształu. Wyróżnia się gładką, błyszczącą i elegancką powierzchnią. Potrzebuje oddzielnych półek, najlepiej typu dekoracyjnego.
  2. Szkło to klasyka przestrzeni kuchennych. Charakteryzuje się wytrzymałością, niezawodnością i bezpretensjonalnością. Można je umieścić niemal wszędzie, ale specjalistyczne organizery wykonane ze stali nierdzewnej stają się głównym miejscem przechowywania zestawów szklanych.
  3. Ceramika to niezwykle delikatne konstrukcje o delikatnym i estetycznym wyglądzie. Przechowuje się je z dala od dzieci, w górnych szufladach i szafkach oraz poza samą kuchnią. Do bezpośredniego użytku przenosi się je na tacach.
  4. Stal – stalowe naczynia kuchenne charakteryzują się maksymalną bezpretensjonalnością. Niezwykle łatwo poradzić sobie z procesem ich umieszczania. Jednak w przypadku odpowiednich produktów najprawdopodobniej będziesz musiał wybrać osobną szafkę. Wyróżniają się imponującymi wymiarami, zajmując użyteczną przestrzeń.
  5. Żeliwo – takie konstrukcje wyróżniają się wytrzymałością i odpornością mechaniczną na różnego rodzaju uszkodzenia. Można je wysłać do przechowywania za pomocą dużych półek i szafek z wysokimi bokami.
  6. Silikon – produkty, które nie lubią nadmiaru wilgoci. Jeśli dostanie się na nie duża ilość niezbyt świeżej wody, zaczynają pokrywać się białym nalotem grzybowym. Dlatego na przykład plastikowe foremki należy przetrzeć i dopiero wtedy włożyć do szuflady.

W rzeczywistości bardzo łatwo poradzić sobie z przestrzeganiem wszystkich wymienionych zasad.

naczynia z różnych materiałów

Zalecenia dotyczące rodzajów naczyń

Zaskakująco, klasyfikacja przyborów kuchennych według przeznaczenia jest obszarem podlegającym ścisłej standaryzacji. Co prawda główne przepisy dotyczą raczej profesjonalnych kuchni (restauracji, kawiarni i punktów gastronomicznych), ale można ich używać również w domu:

  1. Szklanki to przedmiot znajdujący się w każdym mieszkaniu. Charakteryzują się przede wszystkim imponującą kruchością. Umieszczane są na górnych poziomach specjalistycznych metalowych uchwytów.
  2. Talerze to kolejna popularna rzecz, bez której żadna gospodyni domowa nie może się obejść. Umieszcza się je również na półkach specjalnych organizerów, które umożliwiają odpływ wilgoci.
  3. Miski sałatkowe to duże lub małe pojemniki przeznaczone do serwowania sałatek i różnych przekąsek. Umieszcza się je na półkach, najlepiej otwartych (z dekoracyjnym szklanym panelem).
  4. Zestawy do herbaty stanowią swego rodzaju centrum uwagi, nadając niezbędny akcent całemu wnętrzu kuchni lub salonu. Przechowuje się je ze szczególną starannością, przede wszystkim ze względu na ich delikatność.
  5. Szklanki i filiżanki to naczynia codziennego użytku, które nie wymagają szczególnej pielęgnacji. Umieszcza się je zarówno w specjalistycznych uchwytach, jak i na półkach klasycznych organizerów.
  6. Rondle to duże naczynia do gotowania. Potrzebują pojemnych i obszernych szuflad.
  7. Patelnie – podobnie jak w poprzednim punkcie. Masywne konstrukcje, które dobrze prezentują się za zamkniętymi drzwiami ozdobnej szafki.

Istnieje wiele innych odmian klasycznych naczyń kuchennych, ale na liście znajdują się główne, najpopularniejsze i najbardziej rozpowszechnione produkty. Znajdują się dosłownie w każdym domu lub mieszkaniu.

system przechowywania kubków pojemniki na półkach

Life hacki dla wygodnego przechowywania

Kuchnia powinna być nie tylko piękna, ale i praktyczna. Aby strefa gotowania otrzymała wymagane parametry pod względem ergonomii i funkcjonalności, jej właściciel powinien skorzystać z szeregu prostych wskazówek:

  1. Używaj przegródek i organizerów – kupuj specjalistyczne projekty, które pozwalają na stworzenie efektu schludnego przechowywania drobnych przedmiotów (widelców, łyżek, spodków itp.).
  2. Pozbądź się niepotrzebnych rzeczy – przeprowadź kompleksową inspekcję, szukając elementów, których prawie nigdy nie używasz. Możesz je śmiało wyrzucić do śmieci lub sprzedać np. na Avito.
  3. Rzadko używane przybory kuchenne umieszczaj na górnych półkach – duże naczynia do pieczenia i ogromne blachy nie powinny szpecić. Musisz z nimi pracować bardzo rzadko, więc najlepszym miejscem do przechowywania będą odległe kąty przestrzeni.

Osoba, która zastosuje się do przedstawionych, dość prostych standardów, zamieni swoją kuchnię w najwygodniejsze i najbardziej estetyczne miejsce do codziennego użytku.

organizer wisząca półka do przechowywania

Najwygodniejsze metody przechowywania

Zarówno w małych, jak i dużych kuchniach przechowywanie naczyń może być nie tylko praktyczne, ale i oryginalne. Pokażemy Ci, jak pozbyć się bałaganu i dodać wnętrzu indywidualności.

W szafkach

W szafkach ściennych często brakuje miejsca, a talerze i kubki, zwłaszcza te zapasowe, są umieszczane chaotycznie. Dla wygodnego przechowywania użyj wielopoziomowych stojaków, przegródek, wiszących metalowych koszy i składanych półek – te projekty można łatwo znaleźć w sklepach z narzędziami i online.

Aby wykorzystać przestrzeń pod wewnętrznymi półkami, przymocuj do nich haczyki na kubki.

Półki, kosze Wahacze na kubki

W szafkach

Jeśli zamawiasz zestaw kuchenny, daj pierwszeństwo wysuwanym szufladom – są wygodniejsze w użyciu, ponieważ wszystkie naczynia są widoczne po ich wysunięciu out.

Nie zapomnij o specjalnych przegrodach, aby stosy talerzy pozostały stabilne.

Wysuwana szuflada z naczyniami

Płaskie naczynia – blachy do pieczenia, tace, formy do pieczenia – należy przechowywać pionowo, czyli w rzędach. W ten sposób można łatwo znaleźć i wyjąć potrzebne przedmioty. Do organizacji nadają się tace, przegrody i pudełka. Jeśli kuchnia znajduje się w narożniku, wykorzystaj jej główną „martwą strefę” za pomocą regału, szuflad lub wygodnego karuzeli.

Tace na półkach z przegródkami Karuzela

Na otwartych półkach

Jeśli lubisz otwarte przechowywanie lub Twoje naczynia nie mieszczą się w szafkach, półki ścienne są świetną opcją. Urozmaici wystrój i nada mu lekkości.

Naczynia mogą stać się świetną ozdobą, jeśli będą dopasowane do wnętrza, będą miały ciekawy design, zostaną wykonane ze szkła lub zostaną rozcieńczone dekoracją.

Wadą takiego rozwiązania jest kurz, który gromadzi się na powierzchni naczyń i utrudnia czyszczenie.

Otwarte półki

Otwarty system przechowywania możesz umieścić nie tylko nad obszarem roboczym, ale również nad stołem jadalnym, a także w dowolnej dostępnej przegrodzie.

Półki nad stołem System przechowywania w formie półek

Na końcach i drzwiach mebli

Kolejne praktyczne rozwiązanie dla płaskich przedmiotów, a także naczyń z uchwytami. W małej kuchni każda powierzchnia może stać się miejscem do przechowywania, jeśli wyposażysz ją w haczyki: boki szafki są idealne.

Możesz również wykorzystać drzwi szafki kuchennej, wieszając na nich półkę. Nie można przeciążać takiej konstrukcji, w przeciwnym razie zawiasy szybko się zepsują.

Drenażer z boku szafki Deski i blachy do pieczenia na drzwiach

Na ścianach

Jednym z najpopularniejszych sposobów organizacji przechowywania na ścianach jest wieszanie szyn, ale oprócz nich istnieją bardziej niestandardowe rozwiązania. Perforowana deska z haczykami nadaje się do przechowywania pokrywek i patelni, a metalowy uchwyt z siatki sprawdzi się w przypadku naczyń z otworami w uchwytach.

Jeśli masz całą kolekcję kubków, nie chowaj ich, lecz stwórz ozdobę ścienną: będziesz potrzebować drewnianej deski i haczyków.

Nie zalecamy przesadzania z takimi systemami przechowywania, aby nie przeciążyć wnętrza kuchni i nie stworzyć wrażenia bałaganu.

Deska perforowana Dirtka i rondle na kratce Filiżanki na drewnianej podstawce

Na siedzeniu

Najlepszą opcją dla właścicieli małych kuchni jest wykorzystanie mebli wielofunkcyjnych. Narożniki kuchenne, ławki i sofy ze składaną pokrywą lub wysuwanymi szufladami stworzą dodatkową przestrzeń do przechowywania naczyń, które nie są potrzebne na co dzień. Można tam przechowywać komplety szklanek w pudełkach, miski sałatkowe i talerze na specjalne okazje.

Ława z miejscem do przechowywania Szuflady w sofie

Na półce

Otwarte półki często służą jako tymczasowa opcja przechowywania naczyń, ale w kuchniach skandynawskich, industrialnych i w stylu ekologicznym struktury wyglądają harmonijnie i dodają wnętrzu charakteru. Otwarte regały mają jeszcze jedną znaczącą zaletę – możesz je zrobić sam i racjonalnie wypełnić niewykorzystaną wnękę.

Drewniane regały Wąskie regały

W bufecie lub kredensie

Antyczne meble można z powodzeniem wkomponować w nowoczesne otoczenie, wybierając ich kolor i design. Kredens z przezroczystymi drzwiami stanie się główną ozdobą wnętrza, a naczynia umieszczone na jego półkach będą wspaniałą ozdobą kuchni. W razie potrzeby kompozycję można uzupełnić oświetleniem.

Pożądany wygląd mebli można łatwo uzyskać własnymi rękami, malując fasadę na odpowiedni kolor.

Bufet w kuchni Antyczny kredens Nowoczesny kredens

Na wózku

Ten wózek jest tak kompaktowy, że z łatwością zmieści się nawet w małej kuchni. Wózek na kółkach może być używany nie tylko jako dodatkowa przestrzeń do przechowywania przyborów kuchennych, ale także jako stół do serwowania lub bar. Projekt wygląda stylowo i nietypowo, idealnie wpasowując się w nowoczesne wnętrze.

Stół barowy Stół na kółkach ROSKUG

Pod sufitem

Wykorzystaj zazwyczaj pustą przestrzeń, aby odciążyć dolne „piętra”, instalując górne szafki ścienne lub antresole.

Jeśli zestaw kuchenny jest już uformowany, umieść rzadko używane naczynia na górnych szafkach. Możesz stworzyć piękną kompozycję, jeśli elementy wyglądają estetycznie, lub umieścić przedmioty w pudełkach lub koszach.

Jeśli masz mało miejsca do przechowywania, zawieś półkę na szynie sufitowej. Upewnij się, że konstrukcja nie przeszkadza w gotowaniu i swobodnym poruszaniu się.

Szafki nad drzwiami Naczynia na szafkach Półka na szynie sufitowej

Przykłady pięknie ułożonych naczyń

Możesz sobie poradzić z proces wyposażania kuchni krok po kroku z najprostszymi instrukcjami – wystarczy zapoznać się z udanymi przykładami.

naczynia na półkach i blacie

Tutaj centrum uwagi stanowi dodatkowa dwupoziomowa półka do przechowywania wyposażona w mechanizm zawieszania. Można na niej umieszczać naczynia, z których korzystamy regularnie – kubki, talerze, miski do zupy, pojemniki z płatkami zbożowymi i słoiki z przyprawami.

Tworzymy w ten sposób efekt designerskiego i kontrolowanego chaosu.

naczynia na półkach

Kolejny ciekawy przykład, charakteryzujący się nie tylko dwupoziomową półką, ale także obszerną szafką zainstalowaną bezpośrednio na blacie. Wewnątrz takiej konstrukcji można umieścić niemal wszystko: od dużych patelni po irytujące garnki. Piękne i estetyczne małe przedmioty są wysyłane na zewnątrz, podczas gdy masywne przybory pozostają ukryte za pięknymi drzwiczkami.

naczynia na blacie

Tutaj uwaga skupia się na trzech głównych elementach – drążku na wieszaki, oryginalnych uchwytach na talerze i organizerze wykonanym z naturalnego drewna. Wszystkie detale wyglądają niezwykle stosownie, bez zbędnych zakrętów.

kuchnia z wyspą

Klasyczna wyspa, popularna wśród właścicieli dużych przestrzeni kuchennych. To prawdziwe zbawienie dla właścicieli domów, którzy kochają gotować. Jest wykorzystywana w dwóch głównych kierunkach – jako powierzchnia robocza i miejsce do przechowywania naczyń.

pergamin z naczyniami

Głównym obiektem zainteresowania jest ściana z ogromną liczbą otworów konstrukcyjnych. Zastępuje klasyczną suszarkę, m.in. dzięki obecności dolnej tacy do odprowadzania (i późniejszego odprowadzania) wody. Niezwykle interesujące rozwiązanie o licznych zaletach.

schludny system wysuwania

Przykład zastosowania naprawdę poprawnego nowoczesnego systemu wysuwania na prowadnicach kulkowo-teleskopowych. Takie projekty rozwiązują problem związany z brakiem przestrzeni użytkowej.

Dzięki tym pomysłom możesz pięknie i kompaktowo rozmieścić naczynia, nie zakłócając porządku w kuchni, zaoszczędzić miejsce i nadać atmosferze oryginalności.