każdej kuchni znajdują się trzy punkty, w których koncentruje się aktywność podczas gotowania: zlew, kuchenka i lodówka. Obiekty te stanowią wierzchołki tzw. „trójkąta roboczego” – przestrzeni, w której gospodyni domowa spędza większość czasu. Olga Blum, projektantka z firmy meblowej „Angstrem”, podpowiada, jak prawidłowo zorganizować przestrzeń i zaoszczędzić czas i energię.
kuchnia

Ważne parametry

⦁ Człowiek spędza 60% czasu na przygotowywaniu potraw w pobliżu zlewu, dlatego jest on zainstalowany w najwygodniejszym miejscu, nie zaśmiecając dostępu do tego wierzchołka trójkąta.
⦁ Optymalna odległość między zlewem a lodówką wynosi 130–180 cm.
⦁ Zalecana odległość między najdalszymi wierzchołkami trójkąta wynosi 300–400 cm.
⦁ Optymalna powierzchnia „trójkąta” wynosi 5–7 m kw.

Umiejscowienie „trójkąta kuchennego” dla różnych typów układu

Względne położenie wierzchołków zależy od wybranej opcji układu mebli.

Typ P

P obr
Meble rozmieszczone są wzdłuż trzech ścian. Najlepiej zamontować zlew przy oknie, aby zapewnić dobre nasłonecznienie pomieszczenia. Zaletą takiego układu jest swoboda poruszania się w przestrzeni. Wadą są ograniczenia wynikające z wymogów ergonomii.
Zaleca się, aby środkowa część mebla nie przekraczała 4 m długości, a boczne elementy nie były oddalone od siebie o więcej niż 3 m. W przeciwnym razie podczas gotowania trzeba będzie pokonać dość dużą odległość.

G-type

Г or
Przy takim układzie możesz pójść dwiema drogami:
⦁ umieść strefę roboczą wzdłuż jednej ściany, a strefę jadalną wzdłuż sąsiedniej;
⦁ nie dziel kuchni na strefy, lecz umieść dwie powierzchnie robocze wzdłuż prostopadłych ścian – wtedy możesz zamontować szafki wiszące lub półki nad jedną z nich.

Typ równoległy

Ten typ układu lepiej nadaje się do przestronnych kuchni: zlew, kuchenka i blat roboczy, który może być dość duży, znajdują się wzdłuż jednej ściany. Lodówka, zabudowane urządzenia AGD, szafki do przechowywania zapasów i żywności będą po przeciwnej stronie.
W takiej kuchni wygodnie jest się poruszać, układ pozwala na zmieszczenie dużej liczby przedmiotów. Jeśli jednak powierzchnia kuchni jest niewielka, mogą pojawić się problemy z wyborem miejsca na stół jadalny. Inną opcją jest zaaranżowanie jadalni na parapecie, powiększonym do rozmiaru blatu.

Typ liniowy

Ten typ układu sprawdzi się w kuchni o dowolnej wielkości, pod warunkiem, że długość ściany nie przekracza 7 m. W tym przypadku „trójkąt roboczy” jest rozciągnięty w jednej linii. Bardziej logiczne jest umieszczenie zlewu w centralnej części, a kuchenki i lodówki po bokach.

Typ wyspy

wyspa
Ten typ układu jest zazwyczaj wybierany, jeśli kuchnia znajduje się w tym samym pomieszczeniu co salon, sprawdza się również w przestronnych kawalerkach. Ta opcja jest dobra, ponieważ na wyspie może znajdować się dowolny z wierzchołków trójkąta – zlew, płyta grzewcza, a nawet lodówka. Można tu również umieścić stół do krojenia lub system przechowywania.
Wyspa będzie wygodna i odpowiednia, jeśli powierzchnia kuchni wynosi 18 m² lub więcej. W mniejszych pomieszczeniach możliwa jest opcja „półwyspu” do rozmieszczenia mebli i sprzętów AGD.

Przeczytaj także: