Cechy aranżacji

Można powiedzieć, że strefa robocza w kuchni zajmuje całą jej powierzchnię. Jest to częściowo prawdą, ale każda strefa ma swoje własne zadania – mycie żywności i naczyń, przechowywanie, przygotowywanie, gotowanie. A jeśli w niektórych kuchniach można odmówić płyty kuchennej lub klasycznych szafek, to każdy potrzebuje pustego blatu do krojenia i innych manipulacji.

Złoty standard: nawet w najmniejszej kuchni nie powinien być mniejszy niż 50 cm szerokości. Zachowanie tej odległości gwarantuje komfort podczas pracy.

Fartuch

Ściana między blatem roboczym a szafkami ściennymi musi być zabezpieczona fartuchem. Jeśli nie ma szafek górnych, standardowa wysokość 60 cm nie będzie wystarczająca. Ekran ochronny zwiększa się do 1-1,5 m lub wykonuje się go do sufitu.

fartuch czerwony

Istnieje wiele możliwości wykonania fartucha:

  • panele ścienne pasujące do blatu;
  • płytki ceramiczne, płytki z gresu, mozaika;
  • MDF;
  • szkło lub skinali;
  • kamień naturalny lub sztuczny;
  • metal;
  • ceglasty;
  • plastik.

szklany czerwony fartuch

Zdjęcie przedstawia czerwone szklane panele ochronne

Główne wymagania dotyczące panelu ochronnego w kuchni to łatwość konserwacji, odporność na wysokie temperatury i wilgoć. Najbardziej praktyczne są płytki, panele ochronne i kamień naturalny. Są one również najdroższe. W średnim segmencie cenowym znajdują się panele ścienne MDF, są łatwe w pielęgnacji, ale mogą zostać uszkodzone. Najtańsze plastikowe panele ścienne są krótkotrwałe, ponieważ boją się wysokich temperatur.

fartuch do sufitu

Na zdjęciu ściana nad obszarem roboczym wykonana jest z płytek ceramicznych

Blat

Podstawą obszaru roboczego jest blat. Wykonany jest z różnych materiałów:

  • Płyta wiórowa + tworzywo sztuczne odporne na ciepło;
  • sztuczny lub naturalny kamień;
  • drewno;
  • płytki;
  • stal nierdzewna.

Blat MDF

Zdjęcie przedstawia powierzchnię MDF przypominającą drewno

Najczęściej wybierany jest blat z płyty wiórowej o grubości 4 centymetrów pokrytej tworzywem sztucznym. Zyskał popularność ze względu na szeroki wybór wzorów, niski koszt i łatwość konserwacji. Do wad zalicza się niestabilność na uszkodzenia – niewygodny ruch nożem i powierzchnia robocza zostaje zniszczona przez zarysowanie.

blat marmurowy

Wysoka jakość i niezawodność kamienia naturalnego jest rekompensowana przez jego wysoką cenę i ograniczony wybór kolorów i wzorów.

Istnieje wiele innych opcji sztucznego zamiennika – zarówno pod względem koloru, jak i wykonania. Blaty mogą mieć różne rozmiary i kształty, w tym te ze zintegrowanym zlewem.

Popularna powierzchnia ze stali nierdzewnej sprawdzi się tylko w nowoczesnych wnętrzach.

blat stalowy

Na zdjęciu widać połączenie czarnych fasad i stalowych dekoracji

Oświetlenie

Obszar roboczy w kuchni powinien być najjaśniejszym miejscem o każdej porze dnia. Oprócz centralnego żyrandola zainstaluj inne źródła światła w obszarach roboczych i jadalnianych.

Metody oświetlenia:

  • Pasek LED między szafkami wiszącymi a fartuchem;
  • lampy wbudowane w dno szuflad lub okapu;
  • wiszące lampy sufitowe nad każdym obszarem;
  • kierunkowe reflektory sufitowe;
  • kinkiety ścienne.

Oświetlenie kuchenne LED

Zdjęcie przedstawia przykład zastosowania paska LED

W zestawie z szafkami górnymi zamontuj oświetlenie pod nimi. W tym przypadku wbudowane oświetlenie sufitowe nie da pożądanego efektu, a jedynie stworzy cień od szuflad. Długie zawieszenia będą utrudniać otwieranie drzwi.

Jeśli nie ma szafek, nie uda się ukryć paska LED, ale lumeny z reflektorów sufitowych będą wystarczające.

podświetlenie na dole szafki

Nie mniej ważne jest naturalne oświetlenie. Światło z okna powinno padać z przodu lub z lewej strony (dla tych, którzy kroją prawą ręką).

kinkiety w kuchni

Zdjęcie przedstawia przykład zastosowania lamp we wnętrzu bez szafek górnych

Systemy przechowywania

Możliwość szybkiego sięgnięcia po jedzenie lub przybory kuchenne i odłożenia wszystkiego na miejsce skraca czas gotowania.

Istnieją 4 główne opcje przechowywania:

  • pod blatem (dolne moduły);
  • nad blatem (górne moduły i półki);
  • wolnostojące szafki i regały;
  • pomieszczenie gospodarcze.

Ostatnia opcja nadaje się tylko do organizowania zapasów żywności i rzadko używanych urządzeń. Nie umieszczaj tam rzeczy, których potrzebujesz częściej niż raz w tygodniu.

przechowywanie w piórniku

Zdjęcie przedstawia organizację przechowywania w piórniku kuchennym

Pozostałe rozwiązania nadają się do strefy roboczej w kuchni. Najbardziej logicznym i intuicyjnym sposobem przechowywania przedmiotów jest rozmieszczenie ich w strefach, aby nie trzeba było biegać z jednego kąta pomieszczenia do drugiego. Na przykład:

  • noże, deski do krojenia, miski — w obszarze roboczym;
  • patelnie, garnki, sól i olej — w pobliżu kuchenki;
  • suszarka, detergenty i gąbki — w pobliżu zlewu.

koszyki na warzywa

Nie umieszczaj zbyt wielu przedmiotów na powierzchni roboczej — im więcej miejsca, tym lepiej. Staraj się umieścić jak najwięcej rzeczy w szafkach i na półkach.

Szafki ścienne najlepiej nadają się do przechowywania żywności — płatków śniadaniowych, przypraw, kawy, herbaty, słodyczy. To samo dotyczy wiszących półek.

Umieść przybory kuchenne i kosz na śmieci na półkach podłogowych.

Idealnie byłoby, gdyby jedynymi urządzeniami pozostawionymi na powierzchni były czajnik i ekspres do kawy. Pomyśl wcześniej o miejscach do przechowywania pozostałych akcesoriów.

przechowywanie na wyspie

Zdjęcie przedstawia przykład dodatkowego przechowywania na wyspie

Gdzie najlepiej je umieścić?

Powyżej rozważaliśmy już jedną z opcji aranżacji obszaru roboczego w kuchni – naprzeciwko okna. Ale podczas planowania ważne jest, aby wziąć pod uwagę ergonomiczną zasadę trójkąta roboczego. Przypomnijmy, że obejmuje ona 3 obszary funkcjonalne:

  1. przechowywanie (szafki i lodówka);
  2. przygotowywanie (zlew i blat);
  3. gotowanie (płyta grzewcza, kuchenka mikrofalowa, piekarnik).

Aby wyznaczyć odpowiednie miejsce na strefę roboczą, należy postępować zgodnie ze ścieżką gospodyni: wyjąć produkt z szafki lub owoc z lodówki, umyć i pokroić, wrzucić na patelnię. Miejsce na stół roboczy znajduje się zatem pośrodku zlewu i kuchenki.

Ale to, jak dokładnie będą rozmieszczone wszystkie elementy, zależy od wielkości i układu kuchni:

  • Zestaw liniowy, mała kuchnia. Najtrudniejsza, ale możliwa opcja organizacji trójkąta. Odpowiedni schemat z narożnika: zlew, blat, kuchenka, mała powierzchnia, wbudowana lodówka lub wysoka szafka. Ta sama zasada dotyczy wąskiej kuchni.
  • Kuchnia narożna. Umieść zlew i kuchenkę tak, aby zostawić miejsce do pracy.
  • Układ w kształcie litery U. Najbardziej harmonijne kuchnie wyglądają ze zlewem w centrum, płytą grzewczą przesuniętą na jedną ze stron, a między nimi jest wystarczająco dużo miejsca do krojenia jedzenia.
  • Układ mebli dwurzędowych, wąska kuchnia. Zainstaluj zlew, kuchenkę i miejsce do pracy po jednej stronie. Umieść miejsce do przechowywania po drugiej stronie.
  • Kuchnia z wyspą. Jeśli masz możliwość przeniesienia zlewu na wyspę, możesz tam również umieścić blat roboczy. Jeśli na wyspie znajduje się kuchenka, lepiej jest kroić jedzenie w pobliżu zlewu.
  • Zestaw kuchenny z półwyspem. Aby wykorzystać stół jadalny wbudowany w kuchnię do gotowania, upewnij się, że jego wysokość wynosi do 90 cm.

biała prosta kuchnia kuchnia narożna z półwyspem Kuchnia w kształcie litery U

zdjęcie przedstawia blat roboczy naprzeciwko okna

Opcje wykończenia

Wspomnieliśmy już o standardowych materiałach do wykończenia ścian, ale sugerujemy również rozważenie nietypowych rozwiązań.

Okładzina elewacyjna. Niedroga i skuteczna opcja do mieszkania w stylu wiejskim lub domu prywatnego. Drewno jest przyjazne dla środowiska, ale nie lubi wilgoci i wymaga starannej konserwacji. Lakierowanie eliminuje te niedociągnięcia.

drewniany fartuch fartuch z nietypowych płytek ceglany fartuch

Lustra. Odblaskowe powierzchnie to stylowe rozwiązanie do małej kuchni, które również powiększy przestrzeń. Jednak szkło przy kuchence powinno być hartowane. Ponadto nie jest łatwo dbać o taki fartuch – będziesz musiał go przecierać niemal codziennie.

Metal. Najbardziej praktyczna alternatywa dla lustra, ale równie szybko się brudzi. Aby wnętrze nie wyglądało jak kuchnia cateringowa, ze stali zrób tylko jeden element – albo blat, albo ekran ochronny.

fartuch kuchenny w kolorze miedzi

Jakie akcesoria na pewno się przydadzą?

Gotowanie będzie przyjemnością, jeśli sam zorganizujesz sobie wygodną kuchnię. Akcesoria pomogą Ci poradzić sobie z tym zadaniem:

  • Relingi. Z ich pomocą uwolnisz blat roboczy i będziesz mógł przechowywać nad nim ręczniki, przyprawy, noże i inne przedmioty.
  • Wysuwany stół. To rozwiązanie jest szczególnie istotne w małych kuchniach – dodatkowa powierzchnia robocza nie zajmuje dużo miejsca i jest wysuwana tylko wtedy, gdy jest to konieczne – na przykład, gdy gotuje kilka osób w rodzinie.
  • Wysuwane kosze i szuflady. Pionowe przechowywanie w kuchni ułatwia znalezienie potrzebnych produktów podczas gotowania.

przechowywanie na szynie wysuwane szuflady na warzywa dodatkowy blat

Na zdjęciu widać wysuwana deska kuchenna

Pomysły na aranżację wnętrza kuchni

Projekt obszaru roboczego zależy od stylu samej kuchni. Wykończenia ze szkła i metalu, gładkie płytki lub dekoracyjny kamień wyglądają harmonijnie w nowoczesnym designie.

nadruki fotograficzne na fasadach miejsce pracy w narożnej kuchni czarny blat

Jako pomysł na miejsce pracy w kuchnia w stylu klasycznym, rozważ mozaikę lub kamień naturalny. W stylu rustykalnym rozważ panele drewniane lub imitację tego materiału.

monochromatyczna biała kuchnia miejsce pracy na parapecie