Kuchnia z wyspą to nowoczesne rozwiązanie dla kawalerek i przestronnych domów prywatnych. To wnętrze kuchni sprawdzi się w pomieszczeniach o powierzchni do 10 m² (kwadratowych) lub nieco mniejszych, prostokątnych. Mniejsza powierzchnia kuchni narusza ergonomię przestrzeni, niezbędną dla komfortu mieszkańców domu. Stół wyspowy jest umieszczony oddzielnie od zaplecza kuchennego i służy jako miejsce do pracy i/lub jadalni. Jest popularny wśród osób, które preferują indywidualny styl i wygodne życie.
Wymiary stołu wyspowego i jego zawartość zależą od potrzeb rodziny, powierzchni i układu kuchni. Można zainstalować na nim zlew lub ustawić sprzęt AGD (kuchenkę mikrofalową, robot kuchenny, zmywarkę, piekarnik elektryczny, płytę grzewczą). Wewnętrzne wnęki służą do przechowywania naczyń i innych przyborów kuchennych. Jeśli płyta grzewcza jest umieszczona na stole, zaleca się zamontowanie nad nią podwieszanego okapu. Nowoczesne wnętrza pozwalają na wyposażenie wysp kuchennych w hokery barowe lub miękkie fotele.
Zalety kuchni z wyspą
Wszechstronność i praktyczność wyspy tłumaczą jej popularność w aranżacji nowoczesnych kuchni. Lista zalet obejmuje:
- Wygodny dostęp z kilku stron do gotowania lub nakrycia stołu. Blat roboczy może być używany jednocześnie przez kilka gospodyń domowych.
- Efektywne strefowanie przestrzeni pomieszczenia. Stół wyspowy wyznacza strefy w przypadku łączenia jadalni i kuchni w kawalerkach. Aby podkreślić uwagę, stół wyspowy jest często wykonany w kolorystyce kontrastującej z zestawem kuchennym.
- Harmonijne połączenie z różnymi typami układów wnętrza kuchni (narożne, w kształcie litery U) i powszechnymi rozwiązaniami stylistycznymi (prowansalskim, rustykalnym, nowoczesnym).
- Możliwość przekształcenia i rozłożenia stołu do jadalni pozwoli zaoszczędzić miejsce w pomieszczeniu. Składany panel może służyć jako ścianka boczna dla półek-wnęk po złożeniu, a w razie potrzeby jako miejsce do spożywania posiłków.
- Stół jest mobilny, gdy nogi są wyposażone w kółka. Jednocześnie, przesunięcie mebli w dowolne miejsce w pomieszczeniu nie będzie wymagało żadnego wysiłku.
Typ kuchni wyspowej preferowany jest głównie przez duże rodziny, w których jest kilka gospodyń domowych, a przestrzeń jest potrzebna do wygodnego gotowania i wspólnych posiłków.
Wady wnętrza wyspowego
Oprócz zalet, kuchnie typu wyspowego mają kilka wad, które kupujący powinni wziąć pod uwagę:
- Stół wolnostojący „ukradnie” 2-3 metry kwadratowe wolnej przestrzeni w pomieszczeniu. Szerokość przejścia między zestawem a stołem wyspowym powinna wynosić co najmniej metr. To rozwiązanie nie sprawdzi się w każdym układzie pomieszczenia.
- Sprzęt będzie wymagał instalacji mediów (prądu, gazu, rurociągów), co pociągnie za sobą dodatkowe koszty i czas. Naprawy mogą być czasochłonne. Aby zapewnić oświetlenie stacjonarnego stołu wyspowego, najlepiej zainstalować żyrandole wiszące.
- Narożniki kwadratowego lub prostokątnego blatu stołu mogą powodować obrażenia u aktywnych małych mieszkańców domu. Dla rodzin z małymi dziećmi zalecane są stoły o owalnym kształcie i zaokrąglonych krawędziach.
Starannie rozważając wszystkie czynniki podczas projektowania kuchni z wyspą, każdy właściciel domu będzie w stanie znaleźć praktyczne i racjonalne rozwiązanie dla swojego domu.
Przeczytaj także:
- 8 kluczowych kroków do udanej przebudowy domu
- Przygotowanie basenu zewnętrznego na zimę: porady i wskazówki
- Zalety i wady dużej ilości okien w mieszkaniu
- Układanie płytek czy betonu: co wybrać na daną działkę?
- 7 kreatywnych sposobów na organizację przechowywania warzyw w małej kuchni
- powody, dla których jesień to najlepszy czas na przesadzanie roślin