Przez dekady wpajano ludziom, że kuchnia to nie miejsce na tapetę. Dziś projektanci walczą z tymi ideami, co jakiś czas zastępując płytki ceramiczne tapetą. „Ale jak?” – zapytasz. „Zawsze jest tam tłuszcz i inne plamy”. W rzeczywistości nowoczesna technologia posunęła się tak daleko, że tapeta nie boi się już tego wszystkiego.
Tapeta w kuchni
Aby ostatecznie Cię przekonać, przyjrzyjmy się liście zalet i wad takiego rozwiązania. Pozwoli Ci to zrozumieć, co zmieniło się od czasów sowieckich i da Ci możliwość szybkiego podjęcia decyzji o nowoczesnym, nietypowym posunięciu projektowym podczas remontu.

Porozmawiajmy o zaletach

Czy zauważyłeś kiedyś różnicę w cenie między najdroższą tapetą a płytkami? Jeśli tak, to prawdopodobnie zrozumiesz, że jedną z zalet jest cena. Zastosowanie tapety w kuchni pozwala zaoszczędzić niewiarygodną sumę pieniędzy po remoncie.
Po pierwsze, brak mieszanek, fug i innych tego typu rzeczy. Po drugie, nie ma potrzeby zatrudniania specjalisty – każdy nauczył się dobrze kleić tapety. Po trzecie, wybór jest znacznie większy niż w przypadku płytek ceramicznych, a wybór dekoracji jeszcze większy.
Tapeta w kuchni
Ale zalety tapet na tym się nie kończą. W sklepach budowlanych klientom oferowane są opcje odporne na wilgoć. Są dobre, ponieważ pozwalają na zmycie wszelkich zabrudzeń zwykłą gąbką nasączoną wodą.
Nawiasem mówiąc, w tych samych sklepach dostępne są tapety włókninowe, winylowe i szklane. Polecane są do kuchni, ponieważ ich żywotność jest dłuższa niż papierowych. A w życiu codziennym są mniej kapryśne.
Tapeta w kuchni

Teraz o wadach

Jak każdy materiał wykończeniowy, tapeta ma swoje wady. Pierwszą i główną jest niepraktyczność, pomimo wszystkich nowoczesnych materiałów. I tu niektóre zalety nagle przeradzają się w wady. Kto chce regularnie poświęcać czas na konserwację tapet – przecieranie ich, wietrzenie pomieszczenia, aby nie pojawiła się pleśń itp.
Tapeta w kuchni
Jeśli jesteś zwolennikiem natury, to tapeta zdecydowanie nie jest dla Ciebie. Niewielu producentów może pochwalić się ekologicznymi produktami. Kolejną wadą jest słaba cyrkulacja powietrza. W rzeczywistości tapety nie przepuszczają wilgoci – i to jest dobre, ale jednocześnie nie przepuszczają powietrza – i to jest złe.
Potrafią też pochłaniać zapachy. Wyobraź sobie, że cały aromat smażonej ryby czy gotowanej cebuli pozostanie z Tobą na zawsze.

Przeczytaj także: