Zgubiłeś się w szerokiej ofercie stołów kuchennych? Pomożemy Ci znaleźć idealny wybór.
Rozmiar stołu

Idealnie, stół powinien być tak zaprojektowany, aby cała rodzina mogła wygodnie przy nim usiąść, a jednocześnie w samej kuchni pozostała wolna przestrzeń. Nie każda przestrzeń pozwala jednak na przestrzeganie tej zasady. Minimalna zalecana szerokość stołu jadalnego to 80-85 cm. Długość dobiera się w zależności od tego, ile osób będzie się spotykać na posiłku.
W przypadku małej kuchni można rozważyć opcję składaną, przykręcaną do ściany lub parapetu, albo stół transformowalny, który dzięki specjalnym mechanizmom przesuwania i rozkładania można przekształcić z kompaktowego w duży. Dobrą opcją na wizualne zachowanie przestrzeni jest przezroczysty mebel kuchenny wykonany ze szkła lub plastiku.
Do dużych powierzchni odpowiednie są długie owalne lub prostokątne stoły, które najlepiej ustawić na środku lub przy ścianie.
Do pomieszczeń średniej wielkości można kupić stół o dowolnym kształcie. Najważniejsze, aby jego wymiary były zgodne z wymiarami pomieszczenia.
Nogi
Jedna noga na środku stołu to wygodna i stabilna opcja: nie uderzysz o nic stopami.
Dwa – ma swoje niuanse: nie będziesz mógł usiąść na końcach stołu, po prostu nie będzie gdzie położyć nóg.
Trzy nogi w stołach okrągłych to dość funkcjonalna i wygodna opcja.
Cztery – tradycyjne, stabilne i niezawodne.
Kształt

Na rynku dostępne są głównie stoły prostokątne, kwadratowe, owalne i okrągłe. Jaka jest wygoda każdego z nich?
Prostokątne można łatwo ustawić przy ścianie lub wysunąć na środek kuchni. A duży wybór składanych i rozkładanych modeli, które przekształcają się z kompaktowego stołu w wygodne miejsce do biesiadowania, sprawia, że są niezastąpione.
Kwadratowe są najbardziej pojemne. Dobrze oszczędzają miejsce (szczególnie ustawione w rogu), dlatego są wygodne w małych kuchniach.
Modele owalne mają wszystkie zalety prostokątnych i okrągłych. Są wygodne dla dużych rodzin i świetnie wyglądają.
Okrągłe stoły sprawiają, że wnętrze kuchni jest ciekawsze, a sama przestrzeń – bezpieczniejsza. Przy takim modelu może usiąść więcej osób niż przy prostokątnym o tej samej powierzchni. Ponadto istnieją odmiany, które się przekształcają.
Materiał

Wybierz stół wykonany z trwałego i niezawodnego materiału, odpornego na wilgoć. Na przykład z drewna, kamienia, szkła, rattanu, laminowanej płyty wiórowej lub fornirowanego MDF-u. Bez problemu będziesz mógł go codziennie myć.
Oczywiście styl produktu odgrywa ważną rolę przy wyborze. Stół musi z pewnością pasować do wnętrza Twojej kuchni. I nie bój się jaskrawych kolorów!
Przeczytaj także:
- Która garderoba będzie pasować do Twojego wnętrza w roku 2025?
- Mieszanka vintage od projektantki Aleny Losevej z Angstrom
- Nowoczesne trendy w wyposażeniu meblowym: co nowego?
- Sintepuh: Skuteczny wypełniacz nowej generacji
- Metody sztucznego starzenia różnych powierzchni
- 9 wyjątkowych pomysłów na aranżację wnętrza