Wszystko, czego potrzebujesz, jest pod ręką

Im bliżej znajdują się główne przedmioty codziennego użytku (deski do krojenia, szpatułki, garnki), tym mniej czasu zajmuje ich znalezienie, umycie i wyczyszczenie. Duże naczynia (patelnie i garnki) należy umieścić w dolnej szafce bliżej drzwi.

Najczęściej używane sztućce należy umieścić w specjalnym pojemniku lub zawiesić na szynach.

Wszystko pod ręką

Zdjęcie przedstawia przykład rozmieszczenia najczęściej używanych przedmiotów i produktów.

Wygodny blat

W idealnym przypadku długość przestrzeni roboczej powinna wynosić około 80-90 cm i znajdować się między zlewem a kuchenką. W pobliżu powinna znajdować się lodówka – wtedy nie będziesz musiał chodzić po całej kuchni podczas gotowania. Pożądane jest, aby blat do gotowania był pusty.

Tabletop

Zdjęcie przedstawia półpusty blat, wygodny do gotowania.

Przechowywanie na tackach

Podobne produkty wygodnie przechowuje się razem: w ten sposób łatwiej będzie je znaleźć, a po użyciu – łatwo będzie uporządkować kuchnię. Do tego celu nadają się oddzielne pudełka lub tacki. Na przykład lepiej jest zebrać słoiki z przyprawami w jednym miejscu, płatki zbożowe w innym, zestaw herbaty w trzecim. Cebulę i czosnek zaleca się przechowywać w perforowanych papierowych torbach.

Tace

Zdjęcie przedstawia przykład oddzielnego przechowywania produktów.

Przestrzeń międzysufitowa

Jeśli pomieszczenie jest małe, a zestaw kuchenny nie został jeszcze wybrany, warto zwrócić uwagę na wysokie szafki wiszące sięgające aż do sufitu.

Jeśli meble w kuchni pozostaną takie same, można wykorzystać górne części szafek i umieścić na nich zamknięte pudełka lub kosze z przydatnymi, ale nie codziennego użytku rzeczami.

Wysokie szafki kuchenne

Zdjęcie przedstawia kuchnię z wysokimi szafkami sięgającymi aż do sufitu.

Przestrzeń pod zlewem

Jeśli przechowujesz pod zlewem więcej niż tylko kosz na śmieci, warto rozmieścić ich zawartość w całej objętości szafki. Możesz dodać dodatkową półkę na detergenty, postawić kompaktową szafkę z szufladami lub przykręcić szynę na butelki ze spryskiwaczem.

Półka pod zlewem Pręt

Przechowywanie w pionie

Płaskie naczynia — blachy do pieczenia, pokrywki, formy do pieczenia, a nawet patelnie — wygodniej jest przechowywać w pozycji pionowej niż jedno na drugim. Tylko głębokie naczynia należy przechowywać w stosie.

Patelnie w pionie Tace i deski

Pojemniki prostokątne

Do przechowywania w szafce kuchennej bardziej ergonomiczne jest używanie pojemników i tac o kątach prostych niż okrągłych: ściśle przylegają do siebie i oszczędzają znacznie więcej miejsca niż zestaw słoików. Prostokątne urządzenia kuchenne również podlegają tej zasadzie.

Pojemniki prostokątne

Na zdjęciu widać prostokątne pojemniki, które wypełniają całą powierzchnię szuflady.

Kosze wiszące

Innym przydatnym pomysłem na przechowywanie w kuchni jest użycie specjalnych metalowych koszy, które wiesza się na ścianie lub poręczy. Można w nich gromadzić najpopularniejsze produkty: na przykład puszkę kawy, butelkę oleju, solniczkę. Urządzenie odciąży powierzchnię roboczą, a niezbędne przedmioty będą zawsze pod ręką.

Kosze wiszące

Na zdjęciu widoczne są wiszące konstrukcje do wygodnego przechowywania słoików.

Wstaw półki

Niewielkie półki pozwolą maksymalnie wykorzystać pustą przestrzeń w szafce: produkty, kubki lub szklanki zostaną rozłożone na dwóch poziomach, a dokręcanie dodatkowej półki nie będzie konieczne. Ten organizer sprawdzi się również na kuchennym parapecie.

Półki Organizer na przyprawy

Identyczne pojemniki

Jeśli w Twojej rodzinie często używa się plastikowych pojemników, warto kupić pojemniki o tej samej wielkości: po umyciu i wysuszeniu można je bez problemu włożyć jedno w drugie. Różne przedmioty tylko zagracają przestrzeń kuchenną i utrudniają przechowywanie.

Przechowywanie pojemników

Na zdjęciu widać pojemniki o tym samym kształcie ułożone jeden w drugim.

Wieszaki na kubki

Przydatne jest przechowywanie kubków nie tylko na suszarce do naczyń, ale także na widoku, zwłaszcza jeśli mają wartość estetyczną. Aby to zrobić, będziesz potrzebować specjalnych wieszaków lub haczyków przykręcanych do półek.

Haczyki do zawieszania Haczyki

Organizer do lodówki

Nietypowy, ale wygodny pojemnik idealnie sprawdzi się na szklanych półkach w lodówce. Wysuwana, przezroczysta szuflada pozwala efektywnie wykorzystać niewykorzystaną przestrzeń.

Pojemniki na półki Organizer z kratką

Wykorzystaj każdy wolny kąt

Zamawiając zestaw kuchenny, nie zapomnij o wąskich, wysuwanych szufladach: przydadzą się do przechowywania drobnych akcesoriów, wody butelkowanej, noży i chochli.

kuchnia z wygodną aranżacją do przechowywania przyborów kuchennych

Zdjęcie przedstawia kuchnię z wygodną aranżacją do przechowywania przyborów kuchennych.

Organizacja przestrzeni w pobliżu zlewu

Wygodne urządzenia nadają się do przechowywania gąbek i środków czyszczących w pobliżu zlewu. Takie akcesoria wyglądają schludniej niż butelki i szmaty porozrzucane wokół zlewu.

Organizer do zlewu Organizer prostokątny

Półka nad lodówką

Jeśli lodówka nie jest wbudowana w system przechowywania w kuchni i przestrzeń nad nią jest pusta, zaleca się zamontowanie na górze otwartej półki, szafki lub antresoli.

Półka nad lodówką

Zdjęcie przedstawia półokrągłą, wielopoziomową półkę do przechowywania książek kucharskich.

Szafka nad lodówką Szafka

Szuflada w dolne szafki

Wysuwana konstrukcja zamiast dolnego panelu dekoracyjnego to kolejny sposób na przechowywanie żywności w kuchni. Przechowuje się tam blachy do pieczenia lub małe zabawki dla dzieci, aby mogły się bawić, podczas gdy dorośli są zajęci gotowaniem. Jeśli w domu są zwierzęta, miski z jedzeniem i wodą umieszcza się w szufladzie i odsuwa, gdy nie są używane.

Szuflada na miski

Zdjęcie przedstawia wysuwaną szufladę z miskami dla psów.

Przechowywanie kieliszków do wina

Szklanki mogą stać się ozdobą wnętrza, jeśli zrobisz specjalną półkę i powieszysz je za nóżki. Konstrukcja nie powinna przeszkadzać w gotowaniu i poruszaniu się po kuchni. Można również znaleźć urządzenie na sprzedaż, które znajduje się wewnątrz szafek.

Półka na kieliszki do wina Konstrukcja na kieliszki

Półka nad stołem

Pustą przestrzeń nad częścią jadalną można wypełnić jedną lub kilkoma półkami. Można ich używać do przechowywania serwetek, talerzy, cukierniczek lub kubków zawieszonych na haczykach.

Półka z kubkami Dwie półki nad stołem

Ściany szafek

Ściany boczne zestawu kuchennego mogą również służyć jako dodatkowa przestrzeń na przybory i przyprawy. Jednak przechowywanie w kuchni wymaga przemyślanego rozplanowania, dlatego nie przeciążaj przestrzeni otwartymi półkami.

Półki na kosze Półki na przyprawy

System wysuwany w narożniku

Specjalne konstrukcje pozwolą na wykorzystanie zestawu narożnego: karuzeli, wysuwanych półek, koszyków.

Karuzela Okrągła półka