Funkcjonalna kuchnia oszczędza czas i energię właściciela. W takim pomieszczeniu wygodnie się gotuje i miło spędza czas. Jednak niełatwo jest zorganizować przestrzeń, w której równie komfortowo będzie pracować i odpoczywać. Przyjrzyjmy się błędom, jakie popełniają właściciele mieszkań, zamawiając kuchnię, aby urządzić ją po swojemu, nie powtarzając błędów innych.
Zakup wyposażenia niezależnie od zestawu kuchennego
Urządzając kuchnię, każdy właściciel chce zainstalować w niej najlepsze dostępne sprzęty AGD. Jesteśmy gotowi poświęcić dużo czasu i wysiłku na poszukiwanie odpowiedniej kuchenki, piekarnika czy zmywarki z wieloma funkcjami, ale zapominamy o najważniejszym. Mianowicie o wygodzie i funkcjonalności miejsca pracy.
Kupując sprzęt z wyprzedzeniem, możesz skończyć z nieestetycznym obrazem, gdy piekarnik wystaje poza zabudowę kuchenną, lub niewygodnym miejscem pracy, w którym blat jest zbyt wysoki, ponieważ trzeba było wcisnąć pod niego ogromną pralkę.
Aby tego uniknąć, dobór sprzętu należy przeprowadzić już na etapie planowania zestawu kuchennego, jeśli ten ostatni jest wykonywany na zamówienie, tak aby każdy element można było wbudować z minimalną liczbą szczelin i wystających elementów. Kupując gotowy zestaw mebli, sprzęt należy dobrać zgodnie z dostępnymi wymiarami. I nawet jeśli ma on nieco mniej funkcji niż Twój ulubiony model, nie będziesz musiał piłować blatu, aby zainstalować zlew i wypłukać brud ze szczelin.
Nawiasem mówiąc, nigdy nie instaluj w kuchni wolnostojącej pralki. Wybierz model do zabudowy. Zajmie mniej miejsca i będzie znacznie wygodniejsza w użytkowaniu.
Zakup kuchni po remoncie lokalu
Bardzo często właściciele najpierw przeprowadzają remont w lokalu, a dopiero potem kupują zestaw kuchenny i sprzęt AGD. Jednak o wiele praktyczniej jest zrobić wszystko na etapie wykańczania.
W takim przypadku będziesz mógł lepiej rozplanować przestrzeń i zainstalować urządzenia tam, gdzie jest to dla Ciebie wygodne, a nie w miejscu, gdzie już zainstalowano komunikację. W przeciwnym razie będziesz musiał albo ponownie zapłacić za ułożenie rur, przewodów i wykończenie części pomieszczenia, albo zadowolić się tym, co masz, nawet jeśli ta opcja nie wydaje się wygodna.
Nawiasem mówiąc, nigdy nie planuj odpływów kanalizacyjnych za zmywarką. Faktem jest, że przy standardowej szerokości blatu 60 cm sprzęt stoi blisko ściany i po prostu nie ma miejsca na podłączenie za nim. Te połączenia znajdują się pod zlewem.
Wybór standardowych rozmiarów przy zamawianiu kuchni
Najczęściej zamawiając kuchnię, przyszły właściciel planuje rozmieszczenie głównych modułów i elementów, zapominając, że zestaw nie jest konstruktorem wykonanym ze standardowych części. Blat roboczy może być umieszczony wyżej lub niżej, a moduły podwieszane mogą mieć różną wysokość, co pozwala na zapewnienie jak największego komfortu zarówno dla osób wysokich, jak i niskich. Dlatego jeśli parametry właściciela odbiegają od przeciętnych, warto zwrócić na tę cechę większą uwagę. W standardowej kuchni taka osoba może czuć się niekomfortowo.
Nieprawidłowe rozmieszczenie gniazdek
Rozmieszczenie gniazdek jest również przemyślane na etapie tworzenia projektu. W tym celu należy policzyć wszystkie niezbędne urządzenia gospodarstwa domowego i dodać kolejne 25% rezerwy. Takie podejście pomoże uniknąć problemów z podłączeniem, umieść gniazdka i przełączniki w dogodnej odległości od blatu roboczego i zainstaluj wyłączniki nadmiarowe dla dużych urządzeń gospodarstwa domowego.
Jednocześnie gniazdka, do których urządzenia elektryczne będą podłączone niemal stale, najlepiej, aby były jak najmniej widoczne, ale łatwo dostępne, aby właściciel nie musiał używać przedłużaczy ani przesuwać szafki, aby odłączyć lodówkę od sieci. Elementy „pracujące”, które mają być używane od czasu do czasu, powinny znajdować się blisko blatu roboczego lub być w nim wbudowane. Przyspieszy to proces gotowania. Pamiętaj również, że gniazdka nad płytą kuchenną i w pobliżu zlewu są niedopuszczalne.
Bardzo szerokie szuflady
Kupujący chcą móc umieścić w szufladach wszystko, czego potrzebują, a producenci wzięli to pod uwagę. W sklepach meblowych często można znaleźć zestaw o szerokości modułu 110 cm. Takie produkty wyglądają bardzo stylowo i obiecują przyszłemu właścicielowi wygodne ułożenie jedzenia i naczyń.
Jednak w praktyce okazuje się, że nie wszystko jest takie wygodne. Szerokie szuflady, wypełnione po brzegi, są niewygodne w codziennym użytkowaniu. Po pierwsze, ciężar wszystkiego, co znajduje się w elemencie wysuwanym, oddziałuje na jego prowadnice, co oznacza, że mogą one ulec przedwczesnemu uszkodzeniu. Maksymalne obciążenie prowadnic górnych wynosi około 70 kg. Po drugie, wyjmowanie w pełni załadowanych elementów będzie dość trudne, pomimo najnowszych systemów popychaczy. I wreszcie, trudniej będzie również zorganizować w nim racjonalne przechowywanie: potrzebne będą przekładki i przegródki. W przeciwnym razie gospodyni domowa będzie musiała długo szukać potrzebnego przedmiotu w szufladzie. Lepiej jest preferować bardziej kompaktowe moduły.
Niedostateczne oświetlenie powierzchni roboczej
Oświetlenie nad obszarem roboczym zapewnia komfortowe warunki do gotowania: cień osoby nie pada na blat, a gospodyni domowa widzi wszystkie zmiany koloru produktów na kuchence i najmniejsze zabrudzenia na powierzchni roboczej. Lepiej zadbać o oświetlenie tego obszaru z wyprzedzeniem, wykonać połączenia elektryczne i zainstalować zasilacze, nawet jeśli wcześniej rezygnowaliście z dodatkowych źródeł światła. Zobaczysz: gotowanie stanie się o wiele przyjemniejsze.
Pominięcie zasady trójkąta
Planując każde pomieszczenie, obowiązują jego własne zasady. W przypadku kuchni jednym z kluczowych punktów jest przestrzeganie zasady trójkąta. Polega ona na kompaktowym rozmieszczeniu trzech głównych stref:
- zlewu;
- płyty grzewczej;
- strefy przechowywania żywności.
Zlew, lodówka i kuchenka powinny stać się wierzchołkami wyimaginowanego trójkąta o bokach do 2 metrów, a powierzchnie robocze powinny znajdować się między nimi. Owszem, trójkąt może być nierównoramienny, a nawet wydłużony w linii prostej, ale strefy te powinny nadal znajdować się obok siebie.
W takiej przestrzeni gospodyni będzie musiała wykonywać minimum ruchów podczas gotowania. Ponadto kuchenka i blat roboczy są zazwyczaj umieszczone po lewej stronie zlewu, jeśli właściciel jest praworęczny, i po prawej stronie, jeśli jest leworęczny.
Istnieją również inne czynniki, które mogą wpływać na racjonalne rozmieszczenie mebli. Na przykład liczba członków rodziny, w tym dzieci, pożądany styl aranżacji kuchni, wielkość pomieszczenia, częstotliwość gotowania i wiele innych. Projektanci Angstrem pomogą Ci uwzględnić nie tylko zasadę trójkąta, ale także wszystkie te niuanse podczas tworzenia funkcjonalnego zestawu.
Ciemne, błyszczące fasady
Ciemny, błyszczący zestaw kuchenny wygląda bardzo stylowo. Błyszczące powierzchnie odbijają światło, dodając mu blasku i głębi. Jednak takie piękno będzie wymagało codziennego mycia. W przeciwnym razie będziesz „podziwiać” nie błyszczące, błyszczące drzwi modułów, ale odciski palców na nich.
Dlatego lepiej wybrać albo ciemne, ale matowe fasady, albo błyszczące, ale jasne. Oba te rozwiązania będą praktyczniejsze niż błyszczące, czarne powierzchnie.
Duża liczba otwartych półek
W małym pomieszczeniu otwarte półki zamiast masywnych modułów mogą znacznie rozjaśnić przestrzeń i stworzyć iluzję większej przestrzeni. Warto jednak pamiętać, że na półkach będą stały naczynia i pojemniki z jedzeniem, dekoracje i sprzęty AGD.
Im więcej elementów na nich umieścimy, tym bardziej wizualnie obciążymy pomieszczenie. Dlatego dążąc do takiego powiększenia przestrzeni, warto podejść do tego racjonalnie i przewidzieć przynajmniej jeden lub dwa zamknięte moduły, w których można ukryć część przyborów kuchennych, produktów i przypraw.
Nie zapominajmy również, że na wszelkich otwartych powierzchniach bardzo szybko osadza się kurz. Otwarte półki będą wymagały częstego mycia i ciągłego utrzymywania porządku. Należy również odpowiedzialnie podchodzić do wyboru naczyń, które będą eksponowane. Stary rondel, różne talerze czy obtłuczony garnek mogą łatwo zepsuć wizualny odbiór kuchni.
Meble na nóżkach
Zestaw kuchenny na nóżkach to jedno z najmniej praktycznych rozwiązań. Zawsze będzie się pod nim gromadził brud, który trudno zmyć. Lepiej jest postawić na modele z cokołem lub wiszącymi szufladami.
Płytki zlew i niska bateria
Niektóre modele zlewozmywaków wyglądają bardzo oryginalnie, ale w kuchni praktyczność jest ważna. Nawet jeśli zdecydujesz się na montaż zmywarki, wybierz zlew głębszy niż 17 cm i wysoką baterię. Podziękujesz sobie za tę decyzję później, gdy będziesz musiał umyć na przykład dużego arbuza lub znaczną ilość warzyw.
Nawiasem mówiąc, prostokątna bateria będzie bardziej praktyczna niż okrągła. W drugim przypadku umycie np. blachy do pieczenia będzie praktycznie niemożliwe.
Pośpiech przy podpisywaniu umowy
Każdy może popełnić błąd. Dotyczy to zarówno projektanta, jak i klienta. Dlatego zamawiając kuchnię, warto przemyśleć cały projekt w najdrobniejszych szczegółach, uwzględnić wszystkie niuanse w dokumentach i sprawdzić określone parametry przed podpisaniem umowy. Ani wykonawca, ani Ty nie chcecie błędów.
Przeczytaj także:
- Krzesła plastikowe: nowoczesne rozwiązania dla Twojego wnętrza
- Nowoczesne wnętrze: połączenie stylu i antycznego uroku
- Przedmioty wyposażenia wnętrz wykonane w stylu zabawek dziecięcych
- Optymalne rozmieszczenie mebli w małym salonie
- Wskazówki dotyczące wyboru idealnej kuchni modułowej
- Wygodna kuchnia: stwórz wygodną i funkcjonalną przestrzeń