Przeniesienie kuchni na balkon to oryginalne rozwiązanie projektowe, które pozwala zaoszczędzić cenne metry kwadratowe w mieszkaniu w mieście. Jednak jego praktyczne zastosowanie nie zawsze jest łatwe.
Zalety i wady łączenia
Jeśli chodzi o zalety łączenia, są one dość oczywiste:
- oszczędność miejsca w kuchni i możliwość instalacji dodatkowych modułów;
- zwiększenie użytecznej i wolnej przestrzeni;
- możliwość wykorzystania wysokiej jakości naturalnego oświetlenia w miejscu pracy.
Jeśli chodzi o wady takiego rozwiązania, ludzie często myślą o nim już w trakcie prac. A jest też wiele negatywnych aspektów:
- dość trudno uzyskać pozwolenie na przebudowę;
- wymagane są duże nakłady pracy i inwestycji: rozbiórka, ponowne wyposażenie, izolacja;
- niektóre rodzaje napraw są niedostępne.
Ponadto najtrudniejsze będzie rozwiązanie problemów technicznych i uzgodnienie ich z odpowiednimi urzędami.
Po pierwsze, kuchnię można umieścić tylko na konstrukcji wsporczej. Oznacza to, że dopuszczalne jest jej wyposażenie na loggii, ale nie będzie to możliwe na balkonie, nie warto się nad tym zastanawiać.
Po drugie, przebudowa może zostać odrzucona. Brak ogólnorosyjskich przepisów dotyczących przebudowy loggii, regionalne akty prawne różnią się w tym zakresie. Na przykład uchwała rządu moskiewskiego (nr 840-PP z dnia 26 grudnia 2012 r.) znacznie ograniczyła zakres zmian, jakie można wprowadzić w loggiach mieszkańców stolicy. Ponadto firma zarządzająca może mieć własne wymagania dotyczące przeprowadzanych manipulacji.
Aby szybciej uzyskać pozwolenie i oszczędzić sobie nerwów, lepiej z wyprzedzeniem wyobrazić sobie efekt końcowy połączenia i w razie potrzeby wprowadzić zmiany.
Opcje połączenia
W zależności od zakresu prac rozbiórkowych i pozwoleń, można przeprowadzić pełne lub częściowe połączenie kuchni i loggii. Obie opcje mają swoje zalety i wady.
Pełna unifikacja
Opcja ta polega na powiększeniu powierzchni pomieszczenia poprzez stworzenie jednej przestrzeni z loggią. Można ją wykorzystać w kawalerce lub do rozbudowy małej kuchni.
Aby zrealizować projekt, konieczne będzie pozwolenie na rozbiórkę całej ściany lub jej fragmentu pod oknem i przeniesienie instalacji grzewczej. Otwór jest projektowany w formie łuku lub całkowicie usuwany, a na zwolnionej przestrzeni umieszczana jest część zabudowy kuchennej, jadalnia, blat roboczy lub systemy przechowywania. Czyli wszystko to, co nie wymaga dodatkowych prac instalacyjnych.
Zalety takiego układu:
- stworzenie jednej przestronnej przestrzeni, w której znajdzie się miejsce zarówno na systemy przechowywania, jak i jadalnię;
- możliwość swobodnego przemieszczania się między poszczególnymi sekcjami kuchni.
Wady całkowitej unifikacji:
- trudności w koordynacji projektu wyburzania ścian;
- duża ilość prac brudnych;
- wysokie koszty materiałów wykończeniowych.
Częściowa unifikacja
W przypadku częściowego ujednolicenia, demontuje się tylko okno i drzwi, pozostawiając ściankę działową. W takim przypadku często zamiast parapetu montuje się blat barowy lub blat.
Układ kuchni dzieli ją na dwie strefy. Na przykład roboczą i jadalną. W tym przypadku na balkonie można zamontować zarówno sprzęt, który nie wymaga dodatkowego podłączenia, jak i płytę grzewczą ze zlewem.
Zalety częściowego ujednolicenia:
- możliwość podziału przestrzeni na strefy;
- mniej prac rozbiórkowych i wykończeniowych;
- łatwiejsze zatwierdzenie.
Wady częściowego ujednolicenia:
- gospodyni musi ciągle obchodzić dodatkowy element w miejscu parapetu;
- przestrzeń wydaje się mniejsza w porównaniu do połączonej;
- trzeba staranniej dobrać meble i sprzęty, które mają znaleźć się w miejscu loggii.
Co można, a czego nie można wynieść na loggię?
Bardzo często w zagranicznych filmach widzimy, jak gospodyni domowa zmywa naczynia, stojąc przed oknem. W związku z tym, podczas remontu, często pojawia się pytanie: „Czy można przenieść zlew i płytę grzewczą na loggię?”
Tak, taka opcja jest możliwa, ale będzie wymagała osobnego pozwolenia i instalacji dodatkowych rur wodociągowych i kanalizacyjnych. Poza tym taka praca nie będzie tania.
Jednocześnie absolutnie niedopuszczalne jest wynoszenie na loggię:
- kuchenki gazowej;
- kaloryferów;
- otwartych źródeł ognia.
Nie jest tu jednak zabronione instalowanie urządzeń elektrycznych, dlatego do ogrzewania pomieszczenia często stosuje się ogrzewanie podłogowe.
Procedura przeniesienia kuchni na loggię
Przede wszystkim należy uzyskać pozwolenie na przebudowę. Może to potrwać około miesiąca, dlatego warto zadbać o formalności z wyprzedzeniem.
Uzyskanie pozwolenia na przebudowę
Aby uzyskać niezbędne dokumenty, należy
- Sporządzić wniosek od właściciela o połączenie loggii z kuchnią i złożyć go w biurze architektonicznym, urzędzie samorządu lokalnego lub inspektoracie budownictwa mieszkaniowego. Konkretny organ nadzoru będzie zależał od regionu.
- Po otrzymaniu pozwolenia należy skontaktować się z firmą budowlaną z dostępem do SRO i zawrzeć umowę na prace. Organizacja musi opracować plan projektu.
- Uzgodnić gotowy plan projektu z Ministerstwem ds. Sytuacji Nadzwyczajnych, stacją sanitarno-epidemiologiczną, pogotowiem gazowym i wydziałem rozwoju miast. Każdy urząd musi wydać pozwolenie na połączenie.
- Zebrane dokumenty należy dostarczyć do urzędu, który wydał pozwolenie na pierwszy wniosek.
Gdy wszystkie dokumenty są już w posiadaniu, czas zburzyć wszystko, co zostało zaplanowane i przejść do ocieplenia balkonu.
Nawiasem mówiąc, gdy dozwolone jest tylko częściowe połączenie, ale firma zarządzająca wymaga pozostawienia drzwi balkonowych, można zastosować konstrukcje przesuwne.
Ocieplanie loggii
Przy łączeniu loggii z kuchnią nie można obejść się bez wysokiej jakości przeszkleń i izolacji. Zwykle w tym celu:
- montuje się okna z podwójnymi szybami, które nie nagrzewają się;
- izoluje podłogę i sufit wełną mineralną lub pianką;
- montuje się ogrzewanie podłogowe lub konwektory elektryczne.
Umiejscowienie stref kuchennych
Na etapie wykończenia wstępnego warto zastanowić się nad tym, co znajdzie się w przestrzeni dawnej loggii. Jeśli znajdzie się tam jadalnia lub strefa relaksu z barem, nie trzeba będzie dokonywać znaczących przeróbek. Wystarczy umieścić dodatkowe źródła światła. Trudniej jest, jeśli właściciel zdecyduje się na umieszczenie tu strefy roboczej – konieczne będzie ułożenie wszelkich niezbędnych instalacji i montaż gniazdek.
Wykończenie kuchni
Do wykończenia używa się materiałów o niemasywnym wykończeniu. W małej przestrzeni klinkier, kamień i gres porcelanowy nie zawsze się sprawdzają – zabiorą tylko cenne centymetry. Zazwyczaj stosuje się panele plastikowe, zmywalną tapetę lub farbę. Podłoga jest taka sama jak w kuchni.
Aranżacja pomieszczenia
Jeśli chodzi o wnętrze, lepiej trzymać się jednego stylu, dekorując całą przestrzeń. Sprawi to, że pomieszczenie będzie wydawało się bardziej przestronne i przytulne.
Jeśli wszystkie powierzchnie robocze zostaną przeniesione na loggię, dopuszczalne jest zastosowanie odrębnego rozwiązania stylistycznego dla tego obszaru. W takim przypadku podąża się za minimalistycznymi trendami, aby zbędne elementy nie „zjadły” niewielkiej przestrzeni nowej kuchni.
Jeśli chodzi o kolor materiałów wykończeniowych, wszystko zależy od pomysłu na projekt i wielkości łączonej przestrzeni. Zazwyczaj stosuje się jasne odcienie, aby optycznie powiększyć pomieszczenie.
Przeczytaj także:
- Długowieczne rośliny do dekoracji Twojego podwórka i ogrodu
- 8 legalnych sposobów na oszczędzanie na rachunkach za media
- Cztery niedrogie produkty do codziennego czyszczenia na wyciągnięcie ręki
- 6 przydatnych wskazówek, jak udekorować domek letniskowy na każdą porę roku
- 5 najwybitniejszych dzieł w świecie designu
- Leżanka we wnętrzu: styl i wygoda dla Twojego domu