Zalety i wady
Wykładzina w kuchni ma szereg niezaprzeczalnych zalet:
- Komfort. Każdy materiał tekstylny pełni funkcję dekoracyjną, sprawia, że przestrzeń jest bardziej żywa i wygodna. Kuchnia nie jest wyjątkiem.
- Ciepło. Osoby, które lubią chodzić po domu boso, prawdopodobnie poczują się niekomfortowo stojąc na gołych, zimnych kafelkach w miejscu pracy. Kuchnia z dywanem na podłodze z łatwością rozwiąże ten problem.
- Wydłużenie żywotności podłogi. Nawet materiały o wysokiej odporności na zużycie prędzej czy później zaczynają się zużywać w miejscach ciągłego użytkowania – na przykład w pobliżu kuchenki lub zlewu. Małe dywaniki w tych miejscach pomogą chronić przed zużyciem lub zakryją istniejące łysiny.
- Zmiana geometrii. Odpowiednio dobrany dywan pomoże optycznie powiększyć wąską kuchnię, okrągły dywan będzie odpowiednim akcentem.
- Strefowanie. Jadalnia jest zawsze bardziej przytulna, w przeciwieństwie do funkcjonalnej – dlaczego nie użyć przytulnego dywanu pod stołem, aby jeszcze bardziej oddzielić jadalnię od miejsca pracy.
Nie możemy zapominać o wadach:
- Duże prawdopodobieństwo skażenia. Obowiązki kuchenne wiążą się z aktywnym używaniem barwiących lub tłustych potraw, wody, napojów. Dywany łatwo wchłaniają wszelkie zabrudzenia, a większość tekstyliów jest również trudna do czyszczenia.
- Skrócona żywotność. Ponownie z powodu ciągłego skażenia i czyszczenia.
- Skomplikowana konserwacja. Znacznie łatwiej jest zamiatać okruchy z płytek i myć podłogi niż czyścić dywan.
Wszystkie wady niweluje właściwy wybór: dywan powinien być praktyczny, najlepiej z powłoką odpychającą brud. Wybierz małe, miękkie dywaniki, które można prać w zwykłej pralce. Więcej o wyborze w dwóch następnych sekcjach.
Zdjęcie przedstawia dywan w kuchni skandynawskiej
Jaki materiał dywanowy powinienem wybrać?
Dywany mogą być krótkowłose, długowłose, bezpyłowe, samodziałowe, tkane, dziane. W kuchni stosuje się modele krótkowłose, „łyse” lub samodziałowe. Pierwsze dwa są łatwe do czyszczenia z małych okruchów odkurzaczem, ostatnie można łatwo prać ręcznie lub w pralce.
Na zdjęciu widać dwa identyczne dywany w pomieszczeniach roboczych i jadalnych
W zależności od składu miękkie dywany dzielą się na 2 rodzaje:
- Wykonane z naturalnych materiałów. Przyjemnie się po nich chodzi, są miękkie i przytulne. Maty wełniane wytrzymują wiele lat, ale lepiej unikać czyszczenia na mokro – schną długo, więc może pojawić się nieprzyjemny stęchły zapach. Dywany wykonane z naturalnych włókien roślinnych (len, bawełna) są cieńsze, ale nie mniej trwałe. Są zmywalne, co jest znaczącą zaletą.
- Wykonane z materiałów syntetycznych. Nylon ma podobne właściwości do wełny, ale blaknie, więc nie nadaje się do słonecznych kuchni. Poliester jest elastyczny i odporny na odkształcenia – idealny do strefy roboczej. Gładki polipropylen jest chroniony przed brudem i wodą – doskonały wybór do kuchni.
Oprócz miękkich dywanów dostępne są również stylowe maty bambusowe. Chronią stopy przed zimnem, dają efekt masażu – doskonała opcja na długie stanie przy kuchence. Nie boją się czyszczenia na mokro, więc jeśli coś spadnie na matę podczas gotowania, umyj ją bez obaw.
Porada! W przypadku śliskich podłóg z płytek kupuj modele z gumowymi podstawami lub kup osobny podkład – to kwestia bezpieczeństwa dla Ciebie i Twoich bliskich.
Zdjęcie przedstawia dywan w stylu skandynawskim
Jaki rozmiar i kształt wybrać?
Wybór wymiarów zależy od układu kuchni, miejsca, w którym będzie ona użytkowana. Na przykład wygodnie jest położyć wąską długą ścieżkę wzdłuż blatu roboczego, zwłaszcza jeśli środek zajmuje stół lub wyspa.
Gdy środek jest wolny, układa się duże prostokątne lub kwadratowe dywany, lekko nie sięgające podstawy mebla. Duże modele wyglądają szczególnie imponująco obok szafek kuchennych w kształcie litery U.
Do stołów w jadalni w kształcie koła lub kwadratu potrzebny jest ten sam okrągły lub kwadratowy dywan. Prostokątne i owalne umieszcza się pod podłużnymi.
Rozmiar dobiera się zgodnie z wymiarami jadalni: rozsuwamy krzesła tak, jakby ktoś na nich siedział, mierzymy średnicę, czyli długość i szerokość. Aby zachować bezpieczeństwo i nie dopuścić do wystania mebli poza krawędzie, do każdego wskaźnika dodaj 20-30 cm — są to idealne wymiary dla Twojej kuchni.
Jak wybrać kolorystykę?
Kolorystyka powinna pasować do ogólnego stylu i designu. Dywan albo uzupełnia obraz, albo służy jako jasny akcent. W pierwszym przypadku odcień powinien nawiązywać do dekoracji i mebli.
Neutralne odcienie niekoniecznie są odpowiednie — pomarańczowy dywan będzie pasował do pomarańczowego zestawu. Czerwony i czarny – czerwony z czarnym wzorem.
Na zdjęciu kuchnia w kształcie litery U w studiu
Nacisk kładziony jest zazwyczaj nie tylko na dywanie, ale na tekstyliach w ogóle – wtedy dywan dobiera się do zasłon, obrusu (lub odwrotnie). W jasnej kuchni każdy jasny odcień stanie się plamą koloru. Początkowo ciemną gamę rozcieńcza się jasnymi wariacjami.
Gdzie lepiej go położyć?
Wybór miejsca zależy od konkretnego zadania: aby chronić stopy przed zamarzającymi płytkami, potrzebna będzie ścieżka wzdłuż blatów lub co najmniej małe maty w okolicy zlewu i kuchenki.
W dużych kuchniach z wyspą w domu często podkreślają ją dywanem, kładąc pod nim podkładkę większą o 40-50 cm z każdej strony. Półki pełnią tę samą funkcję co bieżniki: zatrzymują ciepło i sprawiają, że gotowanie jest bardziej komfortowe i przytulne.
Na zdjęciu stół jadalny na dywanie
Dla tych, którzy spędzają dużo czasu przy stole jadalnym – lubią spotykać się z rodziną, przyjaciółmi, niezbędne są pod nim dywaniki. Nie zapominajmy, że dywanik powinien pasować również do krzeseł, a nie tylko do stołu.
Zalecenia pielęgnacyjne
Sposób prawidłowej pielęgnacji powłoki dekoracyjnej zależy od materiału, z którego została wykonana. Ogólne wymagania są następujące:
- Skup się na czyszczeniu na sucho. Używaj odkurzacza lub szczotki do czyszczenia na sucho, aby usunąć okruszki i inne zanieczyszczenia z powierzchni co 1-5 dni (w zależności od intensywności gotowania).
- Szybko usuwaj plamy. Nie możesz się wahać, zwłaszcza jeśli dywan nie jest specjalnie impregnowany. Im szybciej usuniesz plamę, tym mniejsze szkody wyrządzisz swojemu dywanowi.
- Oddawaj dywan do czyszczenia chemicznego raz w roku. Zadzwoń do profesjonalistów do swojego domu, a jeszcze lepiej, zanieś dywan do czyszczenia – usuną uporczywe plamy, obce zapachy i odświeżą runo.
- Używaj tylko specjalnych produktów. Zbyt agresywne detergenty mogą powodować utratę koloru, dlatego bezpieczniej jest mieć pod ręką produkt przeznaczony do Twojego modelu dywanu.
Jak wygląda we wnętrzu kuchni?
Nowoczesne dywany do kuchni wyróżniają się nie tylko specjalnymi impregnacjami ochronnymi, ale także różnorodnością wzorów. Najprostszym sposobem jest dopasowanie wyglądu podłogi do stylu pomieszczenia.
- Klasyka. Jasnobeżowe, szare dywany z krótkim włosiem, piękny wzór w formie monogramów, motywy kwiatowe.
- Loft. Model bezpyłowy z „zadrapaniami” będzie pasował idealnie.
- Scandi. Białą kuchnię można uzupełnić czerwonym orientalnym dywanem lub neutralnymi chodnikami domowej roboty.
- Country. Sprawdzą się imitacje skóry, ręcznie tkane dywany i dywany z kwiatowymi wzorami.
Nie każda kuchnia potrzebuje dywanów, ale jeśli chcesz uzupełnić przestrzeń o wystrój podłogi, teraz wiesz, jak wybrać odpowiedni.
Przeczytaj także:
- Dobór materiałów ściennych do wnętrza w stylu loftowym. – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Alternatywy dla tradycyjnych ścian w aranżacji salonu. – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Jak podszewka pasuje do wnętrza? Przegląd najlepszych rozwiązań projektowych ze zdjęciami. – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Najpopularniejsze produkty Leroy Merlin wybierane przez klientów. – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Laminat na sufit: odcienie, rozwiązania projektowe i przykłady wnętrz – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!