Piwniczka na wino kojarzy się nie tylko z bezpośrednim przechowywaniem trunków, ale także z określonym statusem właściciela. Nieprzypadkowo od średniowiecza piwnice tego typu były wyłącznie przywilejem zamożnych i arystokratycznych obywateli.

Jednocześnie nowoczesne technologie umożliwiają wyposażenie piwniczki na wino w zupełnie zwyczajnym domu prywatnym. Zastanówmy się, jak to zrobić i jakie warunki muszą być spełnione.
Charakterystyka lokalu


Wielu uważa, że piwniczkę na wino można zorganizować tylko w piwnicy. Oznacza to, że jeśli nie została ona przewidziana na etapie budowy domu, taki pomysł będzie musiał zostać porzucony. Nie jest to jednak prawdą.
Miejsce do przechowywania wina można również zorganizować w samym domu. Najważniejsze jest zapewnienie odpowiedniego mikroklimatu. Piwniczkę na wino można umieścić w następujących miejscach:

  • W piwnicy, półpiwnicy lub na parterze. To klasyczna opcja, która pozwala lepiej poczuć atmosferę takiego pomieszczenia. Właściciel nie będzie musiał wychodzić z domu, aby po napój sięgnąć, a samo zejście do piwnicy stworzy odpowiedni nastrój. Ponadto, w tym przypadku często nie trzeba wkładać specjalnego wysiłku w stworzenie pożądanego wnętrza.
  • W jednym z pomieszczeń. To również dobra opcja, zwłaszcza jeśli wybierzesz pomieszczenie sąsiadujące z kuchnią, jadalnią lub salonem. Takie pomieszczenie można uzupełnić o miejsce do degustacji lub, wręcz przeciwnie, wykorzystać bardzo małe pomieszczenie i serwować napoje bezpośrednio do stołu.
  • W oddzielnej przybudówce. W takim przypadku wskazane jest zorganizowanie nie tylko schowka, ale także osobnego pomieszczenia, do którego można zaprosić znajomych i przyjaciół. Można je urządzić w stylu klasycznego klubu dżentelmenów, statku pirackiego, ponurego lochu lub średniowiecznego baru.
  • W oddzielnym budynku. To najdroższa i niezbyt wygodna opcja, z której można skorzystać, gdy w domu nie ma wystarczająco dużo miejsca. W końcu właściciel będzie musiał wyjść na zewnątrz, aby przynieść butelkę wina z piwnicy. Jednak w tym przypadku otwierają się dodatkowe możliwości: można zorganizować piwniczkę na wino w piwnicy, nawet jeśli dom jej nie posiada, stworzyć prawdziwą ozdobę domku letniskowego z oddzielnego budynku i zaaranżować go tak, aby wygodniej było go odwiedzać na przykład podczas pikników lub po kąpieli.

Jeśli chodzi o powierzchnię, wszystko będzie zależało wyłącznie od możliwości właściciela i wielkości piwniczki na wino. Na przykład w pomieszczeniu o powierzchni 20-25 m² można umieścić około 2-3 tysięcy butelek i postawić pojemną beczkę. Jednak niewiele osób potrzebuje takiej skali. Dla małej prywatnej kolekcji 10-12 m² w zupełności wystarczy. Jeśli dysponujesz większą przestrzenią, racjonalnym rozwiązaniem jest jej przeznaczenie na wydzielenie osobnej strefy rekreacyjnej.
Wykończenie pomieszczenia


Jeśli chcesz urządzić piwniczkę na wino zgodnie ze wszystkimi zasadami, zadbaj o ekologiczność i trwałość materiałów wykończeniowych. Powinny one dobrze znosić wysoką wilgotność powietrza i nie wydzielać obcych zapachów. Najlepsze opcje to:

  • kamień naturalny lub sztuczny;
  • płytki;
  • drewno;
  • skała muszlowa;
  • cegła lub klinkier.

Jeśli jednak wolisz drewno, powinieneś wybrać produkty, które nie są wykonane z drewna żywicznego. Najlepszą opcją jest dąb. Możesz również użyć modrzewia, orzecha, mahoniu, klonu, dzikiej wiśni lub jesionu. Z tych samych gatunków drewna możesz również wykonać regały magazynowe. Zaleca się zabezpieczenie wszystkich drewnianych elementów środkiem antyseptycznym, ponieważ pleśń jest szkodliwa dla wina.
Do wykończenia podłogi zaleca się użycie cegły, płytek lub kamienia naturalnego. Jeśli mówimy o piwnicy, możesz po prostu wsypać piasek lub żwir. Przy okazji, za pomocą takiej powłoki, często dodatkowo reguluje się mikroklimat w pomieszczeniu, w razie potrzeby nawilżając je.
Nie zapominajmy, że w piwnicy na wino należy zachować określone warunki przechowywania. Dlatego wskazane jest zapewnienie dodatkowej izolacji termicznej ścian, sufitu i, w razie potrzeby, podłogi.
Aby uzyskać stabilną temperaturę w pomieszczeniu, warto wyposażyć je w szczelne, izolowane drzwi. Najlepiej, jeśli będą one niewielkich rozmiarów.
Warunki przechowywania wina


Od wieków wino przechowywano w piwnicach, ponieważ trunek nie lubi ekspozycji na światło i znacznie lepiej przechowuje się w chłodzie. Dlatego też, gdziekolwiek planujesz zorganizować miejsce do jego przechowywania, musisz spełnić następujące warunki.
Oświetlenie: minimalne, przyćmione, sztuczne. Pełna izolacja od bezpośredniego światła słonecznego.

  • Wahania wilgotności: od 60% do 75%. Optymalnie, co najmniej 70%. Jest to konieczne, aby zachować integralność korków. Przy niższej wilgotności po prostu zaczną wysychać i odkształcać się. Przy wyższej wilgotności w pomieszczeniu zacznie rozwijać się pleśń.
  • Temperatura powietrza: nie więcej niż +12°C. Jednak wskaźnik ten może również zależeć od rodzaju napojów. Na przykład temperatura od +12°C do +18°C jest odpowiednia do przechowywania czerwonego wina, od +6°C do +12°C dla wina białego i od +2°C do +6°C dla wina musującego. A także od celów, jakie stawia sobie właściciel: leżakowania lub konserwowania. Jeśli jednak jesteś nowy w tym temacie, powinieneś skupić się na temperaturze +12°C. Jest ona odpowiednia dla wszystkich rodzajów wina i zapewni optymalne warunki do starzenia napojów. Dopuszczalne są niewielkie, krótkotrwałe wahania temperatury.

Zazwyczaj przechowywanie w piwnicy jest zorganizowane według rodzaju trunku. Na przykład, wina czerwone umieszcza się na najwyższej półce, gdzie powietrze jest cieplejsze, wina białe w środkowym rzędzie, a wina musujące bliżej podłogi.
Będziesz musiał również zorganizować półki do przechowywania butelek. Wino umieszcza się poziomo lub pod kątem. W ten sposób korki nie wyschną.
Powinieneś również upewnić się, że w pomieszczeniu nie ma niepotrzebnych drgań. Na przykład umieszczenie w nim lub w jego pobliżu pralki nie jest najlepszym pomysłem. Drgania prowadzą do tworzenia się osadu. Nie należy również przechowywać w pomieszczeniu innych produktów, z wyjątkiem konserw: korki do wina bardzo dobrze pochłaniają obce zapachy. Warto również zadbać o dobrą wentylację.
Jak utrzymać optymalny mikroklimat?
Najlepiej wyposażyć pomieszczenie w wentylację nawiewno-wywiewną. Nie dopuści to do zastoju powietrza.
Do chłodzenia warto stosować specjalne systemy klimatyzacji typu split. Są one wygodniejsze w obsłudze i nie wytwarzają dodatkowych wibracji, jak np. zwykła klimatyzacja. Warto jednak pamiętać, że im większa powierzchnia pomieszczenia i wyższa temperatura w nim panująca, tym mocniejsze urządzenie będzie potrzebne.
W piwniczce na wino warto również umieścić termometr i higrometr, aby zapewnić dodatkową kontrolę.
Specyficzne warunki przechowywania nakładają na właściciela pewne ograniczenia. Na przykład, jeśli ktoś chciałby zorganizować w piwniczce na wino strefę rekreacyjną, będzie musiał pomyśleć o tym, jak oddzielić ją od strefy przechowywania. Nie każdy będzie zadowolony z długiego przebywania w pomieszczeniu z przyciemnionym światłem i temperaturą 12°C. Dodatkowo, aby utrzymać optymalną temperaturę i wilgotność, potrzebne będą specjalne urządzenia, które w tym przypadku „zadziałają” nie tylko na strefę przechowywania, ale także na resztę pomieszczenia. Dlatego znacznie rozsądniej jest odizolować samą piwniczkę od strefy rekreacyjnej.
Czy można zaoszczędzić, organizując domową piwniczkę na wino?
Tak, zorganizowanie pełnoprawnej piwniczki na wino wymaga znacznych nakładów finansowych na wyposażenie pomieszczenia. I to jest jeden z powodów, dla których odrzuca się takie rozwiązanie w prywatnym domu. Istnieje jednak bardziej budżetowa opcja, zwłaszcza jeśli nie jesteś kolekcjonerem, a po prostu chcesz wyposażyć ją w porządne miejsce do przechowywania kilkudziesięciu butelek na spotkanie z przyjaciółmi: szafki na wino.
W tym przypadku wszystkie „troski” o przechowywanie przejmuje urządzenie, które można zainstalować w absolutnie każdym pomieszczeniu, nie tylko w domu prywatnym, ale także w mieszkaniu. Wystarczy stworzyć odpowiednią atmosferę, nie martwiąc się o zawiłości związane z przechowywaniem czy utrzymaniem mikroklimatu.

Przeczytaj także: