Święta zdarzają się w naszym życiu regularnie. Jednak nie każda gospodyni domowa ma nawet „formalne” naczynia, nie wspominając o elementach dekoracyjnych. W końcu to wszystko musi być gdzieś przechowywane.
Jednocześnie pięknie nakryty stół to duma kobiety. Dlatego wiele osób w przeddzień ważnego wydarzenia pędzi do sklepu, próbując znaleźć elementy dekoracyjne, oryginalne serwetki, a nawet piękne naczynia.
W takim przypadku istnieje ryzyko zostawienia w sklepach sporej sumy. I po co? Tylko po to, żeby raz nakryć do stołu? W rzeczywistości możesz działać inaczej i nadal udekorować uroczystą kolację nie gorzej niż w restauracji.
Obrus to płótno
Obrus to chyba jedyny element, który warto kupić w razie potrzeby. W końcu to płótno, na którym „namalujesz” swój obraz. Najlepiej sprawdzają się odcienie szarości i bieli. Świetnie prezentują się na nich wszelkie dekoracje i dodatki.
Najlepiej postawić na len lub bawełnę. Takich rzeczy nie będziesz musiał nawet prasować, jeśli niespodziewanie przyjdą goście. Zagięcia na nich wyglądają naturalnie i szybko się wygładzają, jeśli po prostu spryskasz obrus wodą.
Różne naczynia nie są złe
Jeśli uważasz, że na stole powinny znaleźć się naczynia z tego samego zestawu, to Twoje wyobrażenia o idealnej aranżacji stołu są przestarzałe. Pozostaw opiekę nad zestawami swojej babci i zrelaksuj się.
Z kolei różnorodność kształtów i faktur na stole jest uważana za dobrą formę. Najważniejsze to połączyć elementy wspólnym detalem. Mogą to być na przykład serwetki w tym samym kolorze co wstążki na sztućcach lub identyczne koperty na widelce i noże.
Użyj wyobraźni
Często do dekoracji stołu wystarczą drobne elementy. Co więcej, najlepiej wykorzystać w tym zadaniu to, czego zazwyczaj jest pod dostatkiem: zieleń, suszone kwiaty, gałązki roślin, drobne piórka, skrawki wstążek, szyszki i wiele więcej.
Na przykład, możesz pięknie ozdobić serwetkę, wiążąc ją kawałkiem sznurka z włożoną gałązką lawendy. Proste, tanie i bardzo urocze.
Możesz również stworzyć tabliczki z miejscami dla gości ze zwykłej tektury i uzupełnić je wstążkami, tasiemką lub kawałkiem sznurka. Takie produkty będą wyglądać równie oryginalnie, jeśli ozdobisz je małymi drewnianymi klamerkami z zieloną gałązką.
Użyj słoików i butelek
Nie zawsze mamy wystarczająco dużo odpowiednich pojemników do dekoracji. Nie oznacza to jednak, że trzeba od razu kupować drogie wazony, które będą później zbierać kurz na półce.
Używaj słoików o różnych kształtach i rozmiarach. Duże pojemniki można wykorzystać jako wazony. Można je owinąć kawałkiem materiału i przewiązać wstążkami, ozdobić sznurkiem lub po prostu zawiązać na szyi pięknym warkoczem. Eleganckie butelki po winie, z których usunięto etykiety, nadają się do tych samych celów.
Małe pojemniki sprawdzą się jako świeczniki. Wewnątrz można umieścić nie tylko świeczkę, ale także dodatkową ozdobę.
Serwetki do serwowania
Piękne serwetki do serwowania to 50% sukcesu. Można użyć produktów papierowych, ale lepiej jest dobrać do nich tkaniny. Co więcej, serwetki można łatwo wykonać samodzielnie z odpowiedniego kawałka materiału.
Serwetki mogą być w dowolnym kolorze. Możesz nakryć stół w monochromatycznej kolorystyce, używając produktów o kilka tonów ciemniejszych niż obrus, lub dodać akcent do kompozycji, używając kolorowych opcji.
Serwetki możesz związać satynową wstążką, kawałkiem materiału, sznurkiem konopnym lub użyć specjalnych metalowych lub plastikowych kółek. Ponadto produkty można po prostu pięknie złożyć.
Użyj owoców i warzyw do dekoracji
Oprócz specjalnych dekoracji, owoce i warzywa służą do dekoracji stołu. Piękne i jaskrawe plasterki mogą stać się centralnym elementem kompozycji.
Możesz również po prostu umieścić owoce na środku stołu, nawet bez użycia naczyń, i uzupełnić je zielonymi gałązkami. Aby wzmocnić główną kompozycję i uzyskać dodatkowy punkt zaczepienia, na każdym talerzu możesz umieścić jeden owoc.
Wypróbuj technikę origami
Jeśli planujesz imprezę tematyczną, możesz spróbować złożyć odpowiednie figurki z papieru lub serwetek i umieścić takie dekoracje w pobliżu każdego talerza. Origami wydaje się zbyt proste jako element centralny, ale można je wykorzystać do dekoracji stołu jako dodatkowy szczegół.
Weź pod uwagę rozmiar stołu
Jeśli nie spodziewasz się wielu gości, nie ma potrzeby nakrywania do wielkiego stołu. Znacznie łatwiej będzie go udekorować. Na małej powierzchni wystarczy jeden element centralny. Może to być wazon z kwiatami, gałązkami, owocami lub po prostu kilka warstw serwetek, które nie będą przeszkadzać w układaniu potraw.
Jeśli planujesz nakrycie dużego stołu, jeden element centralny nie wystarczy. W takim przypadku możesz udekorować powierzchnię dwoma lub trzema dużymi elementami i kilkoma mniejszymi. Na przykład dwa duże świeczniki i słoiki z małymi świecami między talerzami gości.
W każdym razie dekoracja stołu to proces twórczy. Dlatego staraj się wykorzystać jak najwięcej wyobraźni i pomysłowości. Pamiętaj też, że nawet w drogich restauracjach dekoracja stołu jest zazwyczaj niezwykle prosta, ale dobrana ze smakiem i wyobraźnią.
Przeczytaj także:
- Jak stworzyć przytulność i przestrzeń w małym salonie: praktyczne wskazówki
- Wnętrzarskie triki: Jak wykorzystać lustra w projektowaniu
- Pomysły i porady na stworzenie przytulnego miejsca rekreacyjnego na wsi
- Skuteczne metody czyszczenia sof: prosty przewodnik
- Wszystko o projekcie aranżacji wnętrz: jego elementach i przeznaczeniu.
- Kupujemy z zyskiem: najlepsze oferty na rynku!