Jakie warzywa liściaste można uprawiać?
Mikroliście to młode pędy roślin o najwyższej zawartości składników odżywczych. Są używane do sałatek, dań pierwszych i drugich, koktajli i misek.
Zalety mikroliści:
- Nie zajmują dużo miejsca. W przeciwieństwie do zwykłej bazylii lub kopru.
- Można je uprawiać bez podłoża i nawozów. Proces jest czystszy, prostszy, bardziej higieniczny.
- Szybki rezultat. Nie musisz czekać kilku tygodni — zwykle od posadzenia do zbioru mija kilka dni (maksymalnie 10). Średnio mikroliście rosną szybciej — 6-7 dni.
- Łatwe w pielęgnacji. Wymagają tylko podlewania: nie wymagają zwalczania szkodników i chorób — po prostu nie mają czasu, aby pokonać pędy.
- Niesamowicie przydatne. Porcja kiełków zawiera ogromną ilość białek, minerałów i witamin dla twojego ciała.
Ważne! Nie myl kiełków z mikroliśćmi. W pierwszym przypadku czekają tylko, aż kiełki „wyklują się” z ziarna i zjadają kiełki w całości. Mikroliście uprawia się do momentu pojawienia się pierwszych 2 liści, a zjada się tylko łodygę i liście.
W rzeczywistości możesz uprawiać mikroliście z prawie wszystkich nasion – od sałaty i kapusty po warzywa. Ale za najsmaczniejsze i najzdrowsze do spożycia uważa się:
Ważne! Jako mikroliści nie można jeść: fasoli, ziemniaków, pomidorów, bakłażanów, papryki. Młode kiełki zawierają substancje niebezpieczne dla ludzi.
Jak wybrać odpowiednie nasiona?
Uprawa mikroliści w domu zaczyna się od nasion: powodzenie całej operacji zależy od jakości surowców.
Nie zaleca się stosowania nasion ze sklepów ogrodniczych przeznaczonych do uprawy pełnoprawnych roślin. Po pierwsze, w opakowaniu jest ich bardzo mało. Po drugie, nasion nie można nazwać użytecznymi – aby były przechowywane dłużej i lepiej zachowywały się po posadzeniu, przed zapakowaniem są traktowane różnymi preparatami.
Poszukaj materiału do sadzenia specjalnie przeznaczonego do uprawy mikroliści: jest on sprzedawany w dużych opakowaniach (50-500 g) i nie jest niczym traktowany przed zapakowaniem. Zwykle trafia do sklepów po długich testach i selekcjach: oznacza to, że wykiełkuje skutecznie i będzie rósł równomiernie.
Metody uprawy w domu
Istnieje wiele metod uprawy mikroliści: od prostego namaczania w wodzie i utrzymywania wysokiej wilgotności po sadzenie w zwykłej glebie. Która z nich jest dla Ciebie odpowiednia – zdecyduj sam.
Gleba
Najpopularniejszą opcją siewu nasion jest bezpośrednie wysiewanie ich do gruntu. Do uprawy mikroliści nadaje się niemal każda gleba: od zwykłej ziemi ogrodowej (wstępnie przygotowanej na szkodniki) po ziemię kupioną w sklepie – lepiej jest zabrać torby do roślin domowych do użytku domowego (oprócz chudej mieszanki dla kaktusów, kory dla storczyków).
Instrukcje krok po kroku:
- Weź dowolną odpowiednią tackę (plastikową, papierową, piankową lub szklaną najlepiej nadaje się do kiełkowania).
- Wypełnij dno niewielką ilością gleby (wystarczy równomierna warstwa 0,5 cm).
- Spryskaj glebę wodą z butelki ze spryskiwaczem.
- Rozłóż nasiona równomiernie w jednej warstwie, nie pozostawiając pustych miejsc. Lekko ubij (nie ma potrzeby przykrywania ziemią!).
- Przykryj pojemnik pokrywką, folią lub owiń w torbę. Umieść w ciepłym, jasnym (ale nie za słonecznym) miejscu.
Ważne! Przed użyciem pojemniki przechodzą specjalną obróbkę: należy je umyć i przetrzeć nadtlenkiem wodoru lub namoczyć w roztworze nadmanganianu potasu. Dzięki temu ryzyko wystąpienia grzybów spada do zera.
Teraz pozostaje tylko sprawdzenie pojemnika: otwieraj go 1-2 razy dziennie w celu wentylacji (zapobiega to powstawaniu pleśni). W razie potrzeby dodawaj wody bezpośrednio do korzeni.
Informacje na opakowaniu pomogą Ci określić, ile czasu potrzeba, aby plon dojrzał. Jednak bezpieczniej jest ścinać zieleninę, gdy pojawią się pierwsze liścienie — w tym momencie małe rośliny są najsmaczniejsze i najpożyteczniejsze.
Porada! Wybierz tacki ze ściankami o grubości 3-7 cm – boki utrzymają rosnące mikroliście razem.
Papier
Gleba jest najbardziej zrozumiałym, ale najbardziej brudnym sposobem uprawy. Aby uczynić proces czystszym, można ją zastąpić zwykłym papierem.
Najlepiej sprawdzą się miękkie serwetki papierowe lub papier toaletowy. Wybierz biały lub szary – bez barwników, aromatów.
Proces sadzenia mikroliści na papierze toaletowym nie różni się zbytnio od opisanego powyżej:
- umyj naczynia,
- rozłóż serwetki, uprzednio zwilżając „glebę”,
- rozrzuć nasiona,
- przykryj folią lub pokrywką.
Mikrowarzywa kiełkują nie gorzej niż w ziemi. Zobacz sam:
Gaza
Trzecim wygodnym sposobem sadzenia mikroliści jest zwykła gaza. W siatce korzenie są jednocześnie nawilżane i oddychają, co eliminuje ich gnicie. Sadzenie w gazie należy wykonywać tak samo, jak w papierze:
- Weź odpowiednią tackę na żywność (przezroczystą lub stałą), potraktuj ją nadmanganianem potasu.
- Połóż gazę na dnie, namocz ją w wodzie.
- Rozrzuć nasiona.
- Przykryj, pozostawiając w miejscu o odpowiednim świetle i temperaturze.
Pamiętaj o zrobieniu otworów w pokrywie lub wietrzeniu tacki kilka razy dziennie, aby wysiane sadzonki nie pokryły się pleśnią. Sprawdzaj wilgotność raz dziennie — gaza nie powinna wyschnąć.
Waciki
Jeśli nie masz żadnego z powyższych, możesz uprawiać mikroliście na wacie. Zasada jest taka sama: waciki lub warstwy działają jak podstawa, która daje zielonym sadzonkom to, co najważniejsze — życiodajną wilgoć.
Metoda jest taka sama: przykryj dno pojemnika krążkami, zwilż, wsyp nasiona wybranej odmiany, a następnie przykryj workiem lub odpowiednią pokrywką. Spryskaj i przewietrz — w razie potrzeby.
Słoik
Ta metoda jest dobrze znana tym, którzy kiedyś kiełkowali nasiona. I w rzeczywistości najlepiej nadaje się do kiełkowania, ale jeśli zamierzasz jeść mikroliści z korzeniami i nasionami, spróbuj wyhodować je w słoiku.
Będziesz potrzebować:
- słoika o pojemności 1 litra;
- gazy lub drobnych oczek;
- gumki lub liny.
Etapy procesu:
- Wsyp 3-4 łyżeczki nasion do litrowego słoika, zalej 0,5 litra osiadłej wody o temperaturze pokojowej. Pozostaw na noc na wolnym powietrzu do namoczenia.
- Następnego dnia załóż gazę lub siateczkę na szyjkę, zabezpiecz gumką. Odcedź płyn, przepłucz zawartość pod bieżącą wodą, ponownie odcedź. Rozłóż nasiona równomiernie wzdłuż ścianek i dna. Instalujemy szyjką w dół pod kątem 30 stopni, aby nadmiar wody odpłynął.
- Przez kolejne dni myjemy ją co 5-6 godzin. W międzyczasie zostawiamy ją na oknie z odpowiednim oświetleniem (pod kątem szyjką w dół).
Pozwalamy wykiełkowanym warzywom prawidłowo rosnąć i wypuszczać pierwsze liście – większość warzyw lub zielonych upraw można jeść 6-7 dnia. Po pojawieniu się liści zawartość słoika jest ponownie myta i wrzucana do durszlaka, pozwalając nadmiarowi wody swobodnie odcieknąć.
Zdjęcie przedstawia specjalny słoik z pokrywką do kiełkowania
Kiełkarka
Możesz spróbować wyhodować mikroliście własnymi rękami, stosując dowolną z opisanych powyżej metod. Ale jeśli chcesz mieć kiełki bogate w witaminy na talerzu przez cały rok i nie poświęcać dużo wysiłku na uprawę, użyj specjalnego sprzętu.
Niezawodną opcją, z którą problemy są prawie niemożliwe, jest tacka wielowarstwowa. Na dole znajduje się przegroda na wodę, w środku siatka, a na górze pokrywka. Pokrywa utrzymuje mikroklimat, a nadmiar wilgoci odparowuje przez specjalne otwory wentylacyjne – zapewniają one również dopływ świeżego powietrza. Wystarczy co kilka dni dolewać wody i monitorować wzrost. Gdy pojawią się pierwsze dwa liście, pora odciąć gotowy zdrowy suplement diety.
Oprócz powyższej opcji dostępne są również zestawy ze specjalnymi matami jutowymi – kiełkowanie odbywa się tak samo jak w papierze czy wacie.
Jak o nie dbać?
Mikroliści wymagają minimalnej pielęgnacji, która polega na dwóch głównych zadaniach: dostarczaniu świeżego powietrza i uzupełnianiu wody.
Napełnij lub przesusz na której rosną nasiona, nie rób tego: podlewanie powinno być umiarkowane, ale regularne. Jeśli obawiasz się przelania, lepiej użyć butelki ze spryskiwaczem i po prostu spryskać sadzonki.
Konieczne jest codzienne wietrzenie tacek z pokrywkami bez otworów wentylacyjnych – kilkakrotnie. Upewnij się, że zimne powietrze lub przeciąg nie przedostanie się przez delikatne mikroliście.
Mikroliście spożywa się w czystej postaci, dodaje się do różnych sałatek, koktajli – to doskonałe źródło prawdziwych witamin, minerałów, białek roślinnych i łatwo je uprawiać samemu. Więc dlaczego nie spróbować samemu.
Przeczytaj także:
- Najlepsze sposoby na dekorowanie ścian kolorową tapetą. – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Jak czyścić płytki po remoncie? – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Jak wybrać odpowiednią tapetę do swojego wnętrza? – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Jak wybrać odpowiednie zasłony do pokoju dziecięcego? – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Komody do przedpokoju: stylowe zdjęcia i inspirujące pomysły na aranżację – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!