Mały Gerd urodził się w 1944 roku w mieście, które stało się wówczas centrum przemysłu meblarskiego. Nikt jednak nie wiedział, że ten człowiek stanie się prawdziwym reformatorem w świecie kuchni.
Kiedy Gerd miał 5 lat, jego ojciec Martin Bulthaup założył własną firmę produkującą meble, Martin Bulthaup Möbelfabrik. Wkrótce popularność jego produktów osiągnęła niespotykany dotąd poziom. Dostarczał artykuły gospodarstwa domowego do całych Niemiec. Niecałe dziesięć lat później firma zaczęła się rozwijać.
Po śmierci ojca w 1978 roku produkcja mebli przeszła w ręce Gerda Bulthaupa. Tym samym firma stała się w pełni rodzinna. To dzięki synowi założyciela Bulthaup zaczął wpływać na świat wzornictwa meblowego. Gerdowi przypisuje się szereg innowacji, które później zmieniły sposób myślenia o aranżacji przestrzeni życiowej.
Głównym osiągnięciem młodszego Bulthaupa było wykorzystanie oryginalnego wzornictwa do produkcji mebli na dużą skalę. Ponadto jako pierwszy zwrócił uwagę na możliwość zastosowania systemów modułowych nie tylko w biurach i przedsiębiorstwach, ale także w zwykłych budynkach mieszkalnych. To wywróciło świat designu XX wieku do góry nogami.
W latach 80. ubiegłego wieku Gerd dokonał prawdziwej rewolucji wraz z Otlą Eicherem. Opracowali projekt modułowej kuchni Systemu B. Pozwoliło to radykalnie zmienić podejście do projektowania przestrzeni kuchennej. Co więcej, Bulthaup zmienił nastawienie obywateli do zestawów kuchennych. Wcześniej ta część domu nie była postrzegana jako coś wartościowego. Dzięki Gerdowi kuchnia stała się centrum domu.
W swojej pracy szef firmy meblarskiej preferował minimalizm i funkcjonalizm. Jego zdaniem to właśnie te kierunki w świecie projektowania przestrzeni najlepiej sprawdzają się w organizacji codziennego życia.
Co więcej, Bulthaup przekazał ludziom na całym świecie jedną prostą ideę: „jakościowa zmiana w otaczającym nas świecie prowadzi do wzrostu jakości życia”.
W 2014 roku Gerd Bulthaup został laureatem Niemieckiej Nagrody Wzornictwa za swoje usługi i wkład w rozwój branży.
Przeczytaj także:
- Odrodzenie starożytnej sztuki produkcji kory brzozowej
- Gerd Bulthaup: Filozof kuchni, który odmieni Twoją kuchnię
- Zmień styl w sztukę: sekrety Iris Apfel
- Luigi Caccia Dominioni: założyciel włoskiego modernizmu
- Eva Zeisel: Inspirująca twórczość ceramiki sprzed wieku
- Franklin Azzi: Przyszłość z narzędziami z przeszłości