kuchni regularnie musimy czyścić sprzęt AGD z różnego rodzaju zabrudzeń. Jednocześnie to lodówka zazwyczaj sprawia gospodyniom domowym szczególne trudności. W końcu przechowuje żywność, co oznacza, że gromadzą się w niej zapachy, a czasami są one zupełnie nieapetyczne.

Aby sprzątanie nie zamieniło się w torturę, a lodówka zawsze lśniła czystością i emanowała świeżością, warto zapoznać się z szeregiem porad dotyczących usuwania zabrudzeń z jej wewnętrznych i zewnętrznych powierzchni.
Jak myć lodówkę?

Niezależnie od modelu produktu, wszystkie Lodówki myje się według standardowego schematu: od góry do dołu, najpierw od wewnątrz, a następnie od zewnątrz. W takim przypadku zaleca się stosowanie wyłącznie bezpiecznych środków czyszczących, nawet jeśli zdecydujemy się tylko na przetarcie ścianek bocznych. Do prostego czyszczenia zazwyczaj stosuje się:

  • roztwór mydła;
  • płyn do mycia naczyń;
  • przepisy ludowe.

Do czyszczenia lodówki nie zaleca się stosowania środków ściernych. Sprzęt ten ma wiele plastikowych elementów, które mogą zostać zarysowane takimi środkami. W rezultacie brud będzie się gromadził w drobnych nierównościach, w których zaczną gromadzić się bakterie, a usuwanie plam i nieprzyjemnych zapachów stanie się trudniejsze.
Jak najlepiej czyścić lodówkę?


Do prostego czyszczenia lodówki zazwyczaj wystarcza woda i mydło. Z nieprzyjemnymi zapachami i uporczywymi plamami trzeba będzie sobie jednak poradzić, stosując dodatkowe środki. Co więcej, lodówka to rzadki przypadek, w którym tradycyjne sposoby zazwyczaj przynoszą najlepsze rezultaty. Ponadto są bezpieczniejsze niż związki chemiczne.
Ocet

Zwykły ocet skutecznie radzi sobie z wieloma nieprzyjemnymi zapachami, które gromadzą się w lodówce. Ponadto kwas stwarza niekorzystne warunki do rozwoju wielu mikroorganizmów i ma właściwości antyseptyczne. To właśnie jest potrzebne, aby utrzymać porządek na półkach lodówki.
Do obróbki można przygotować dość mocny roztwór: esencję octową 1 do 1 z wodą. Warto pracować w rękawicach, aby nie odczuwać nieprzyjemnych doznań, gdy kompozycja dostanie się na drobne rany i mikropęknięcia, które mogą pojawić się na dłoniach. Ten produkt jest bardzo skuteczny w usuwaniu tłustych plam, zażółceń i uporczywych zabrudzeń.
Najlepiej przetrzeć całą komorę roztworem, zamiast stosować go punktowo. To pomoże zdezynfekować powierzchnię.
Po zastosowaniu środka należy pozostawić komorę do wyschnięcia. W tym celu najlepiej pozostawić drzwi lodówki otwarte.
Amoniak

Nie zaleca się stosowania amoniaku w komorze lodówki częściej niż raz w miesiącu. Amoniak może uszkodzić plastikowe elementy. Ale doskonale dezynfekuje i usuwa żółte plamy.
Amoniak rozcieńcza się wodą w stosunku 1 do 10, a następnie całą komorę czyści się amoniakiem. Tę procedurę należy wykonywać regularnie. Zaleca się również dezynfekcję nowego urządzenia amoniakiem. Zapewniona jest doskonała dezynfekcja powierzchni.
Soda


Soda doskonale radzi sobie z różnymi zanieczyszczeniami i niszczy kwaśne środowisko, w którym bakterie uwielbiają się rozmnażać. Jest jednak materiałem ściernym, którego nie zaleca się stosować na elementach plastikowych. Dlatego, aby wyczyścić lodówkę, sodę rozcieńcza się w ciepłej wodzie, aż wszystkie zabrudzenia całkowicie się rozpuszczą. Zaleca się czyszczenie nie tylko komory, ale także zewnętrznej części lodówki wodą sodową.
Produkt pozwala pozbyć się brudu i nieprzyjemnych zapachów. Jednocześnie, w przeciwieństwie do zwykłego chrupka, nie pozostawia po sobie żadnych aromatów. Można go stosować tak często, jak to konieczne.
Sok z cytryny i kwas

Na 2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego weź pół litra wody i przetrzyj lodówkę powstałym płynem. Szczególnie zabrudzone miejsca można przetrzeć nierozcieńczonym sokiem z cytryny. Najważniejsze to wytrzeć lodówkę do sucha i pozostawić ją otwartą, aby całkowicie pozbyć się nieprzyjemnych zapachów.
Sok z cytryny i kwas dezynfekują powierzchnie i odświeżają wnętrze lodówki. Aby przedłużyć efekt, możesz również zostawić na półce pojemnik ze skórką cytrynową. Dzięki temu rzadziej będziesz musiał myć lodówkę w przyszłości.
Mydło


Do czyszczenia lodówki z brudu możesz również użyć zwykłego mydła. Co więcej, każde mydło nadaje się do tego celu. Jednak najlepszym sposobem na walkę z bakteriami i brudem jest użycie 72% mydła domowego bez substancji zapachowych i perfum.
Aby lepiej wyczyścić, nałóż pianę mydlaną na wewnętrzne i zewnętrzne powierzchnie lodówki i pozostaw na 20 minut. Usuń pozostałości produktu wilgotną ściereczką i wytrzyj powierzchnie do sucha.
W przypadku szczególnie uporczywych zabrudzeń możesz również użyć żelu z mydła startego na tarce i rozcieńczonego ciepłą wodą. Ten produkt doskonale nadaje się do czyszczenia gumowych uszczelek i innych trudno dostępnych miejsc. Zaleca się również pozostawienie papki na zanieczyszczonych miejscach na 20–30 minut, a następnie usunięcie jej wilgotną ściereczką.
Pasta do zębów

Jeśli na lodówce lub w jej wnętrzu znajdują się stare plamy, które nie reagują na żadne inne środki, zaleca się użycie zwykłej pasty do zębów. Pomoże ona również pozbyć się nieprzyjemnych zapachów dzięki zawartym w niej substancjom zapachowym.
Najlepiej jest użyć białej pasty bez barwników, ale każda inna też się nada. Należy pamiętać, że produkt ma właściwości ścierne i nie zaleca się stosowania go na niezanieczyszczonych powierzchniach.
Cydr


Jednym z najbardziej nietypowych sposobów na oczyszczenie lodówki z nieprzyjemnych zapachów jest cydr jabłkowy. Tymczasem potrafi on pozbyć się z komory nawet tak silnych zapachów, jak „aromat” zgniłego mięsa. Wystarczy rozpuścić szklankę cydru w 1 litrze wody i przetrzeć wszystkie powierzchnie wewnątrz lodówki powstałym płynem.
Płyn do mycia naczyń


Z nowocześniejszych produktów do czyszczenia lodówki najlepiej nadaje się płyn do mycia naczyń. Rozcieńcza się go wodą tak jak mydło, a powstałą pianę nanosi się na urządzenie. Pozostawia na 5 minut i usuwa zabrudzenia.
Płyn do mycia naczyń dobrze radzi sobie z tłustymi plamami i plamami oleju. Można go również użyć do dezodoryzacji wnętrza lodówki.
Podczas gdy większość domowych sposobów jest przeznaczona przede wszystkim do czyszczenia wnętrza lodówki, płyn do mycia naczyń jest częściej używany do czyszczenia drzwi urządzenia z kropel tłuszczu i uporczywych zabrudzeń. Radzi sobie z usuwaniem brudu znacznie szybciej niż zwykłe mydło.
Jak często należy myć lodówkę?


Aby konserwacja urządzenia nie zajęła dużo czasu i wysiłku, zaleca się codzienne przecieranie lodówki. Co więcej, dotyczy to zarówno jej części zewnętrznej, jak i wewnętrznej.
Jednocześnie nie ma potrzeby wyjmowania wszystkich półek i produktów. Wystarczy regularnie przecierać widoczne miejsca lekko wilgotną ściereczką. Warto również codziennie sprawdzać produkty. Pomoże to uniknąć pojawienia się nieprzyjemnych zapachów.
Gruntowne czyszczenie lodówki przeprowadza się zazwyczaj raz w miesiącu. Można je połączyć z rozmrażaniem lub po prostu szybkim czyszczeniem urządzenia, po odłączeniu go od sieci. W takim przypadku należy wyjąć wszystkie półki i tacki, rozłożyć produkty i potraktować komorę jednym z sugerowanych środków.
Jeśli ogólne czyszczenie lodówki jest połączone z rozmrażaniem, urządzenie można po umyciu wytrzeć i pozostawić z otwartymi drzwiami do całkowitego wyschnięcia. Jeśli nie możesz sobie na to pozwolić, po prostu dokładnie wytrzyj wszystkie powierzchnie szmatką i odłóż pojemniki i produkty z powrotem na miejsce.
Raz w miesiącu zaleca się czyszczenie tylnej powierzchni lodówki z kurzu i brudu. Najlepiej nadaje się do tego miękka szczotka. Jeśli zanieczyszczenie jest znaczne, wymiennik ciepła można umyć detergentem, po odłączeniu lodówki od zasilania. Po czyszczeniu na mokro nie zapomnij wytrzeć elementów do sucha.

Przeczytaj także: