Mycie naczyń to codzienna czynność, której nie da się uniknąć, szczególnie uciążliwa, gdy w kuchni nie ma zmywarki. Możesz jednak zaoszczędzić cenny czas poświęcany na ten rytuał, przestrzegając kilku prostych zasad.
Myj naczynia natychmiast po użyciu


Najprostszą rzeczą, jaką możesz zrobić, aby ułatwić sobie ten codzienny proces, jest mycie naczyń natychmiast po użyciu. Dzięki temu resztki jedzenia nie będą miały czasu przyklejać się do sztućców i nie będziesz musiał ich długo szorować. Poza tym, psychologicznie dużo łatwiej jest umyć jeden talerz i kubek niż marnować czas na całą górę naczyń.
Pozbądź się wszystkich resztek jedzenia


Jeśli na talerzu zostały 2 łyżki jedzenia, lepiej je dokończyć lub wyrzucić resztki do kosza, nawet jeśli nie planujesz teraz zmywać talerza. W przeciwnym razie resztki jedzenia przykleją się do niego i ich usunięcie będzie wymagało więcej wysiłku. Ponadto zaschnięte resztki jedzenia zatkają odpływ zlewu i osadzają się na jego ściankach, co oznacza, że oprócz mycia naczyń będziesz musiał również umyć zlew i sitko. W najbardziej pesymistycznym scenariuszu konieczne będzie również wyczyszczenie rury pod zlewem.
Namocz naczynia


Jeśli nie możesz teraz umyć naczyń, po prostu namocz je w ciepłej wodzie z niewielką ilością detergentu. Zamiast wysychać, tłuszcz i brud stopniowo zmiękną w agresywnym środowisku, dzięki czemu później będzie je znacznie łatwiej umyć. Możesz zrobić to samo z patelnią lub blachą do pieczenia, na której znajduje się przypalone jedzenie.
Użyj różnych narzędzi

W sklepie znajdziesz różnorodne akcesoria do mycia naczyń:

  • różne gąbki pozwalają oszczędnie używać detergentu;
  • żelazne zmywaki łatwo usuwają przypalone resztki jedzenia;
  • szczotki pomagają szybciej i skuteczniej myć słoiki, butelki, karafki itp.

Nie powinieneś ograniczać się do jednego narzędzia. Miej wszystko, czego potrzebujesz, pod ręką.
Nie oszczędzaj na gąbkach i myjkach. Gdy tylko zaczną się zużywać, wchłaniać tłuszcz i przestaną skutecznie spełniać swoją funkcję, wyrzuć je do kosza. W przeciwnym razie chęć oszczędzania na kuchennych przyborach kuchennych skończy się stratą nerwów. Ponadto wilgotna, brudna gąbka to doskonałe siedlisko drobnoustrojów, dlatego zaleca się wymianę takiego sprzętu co tydzień.
Oszczędzaj wodę


Zmywanie dużej ilości naczyń wymaga dużej ilości wody. Ale możesz uniknąć jej marnowania. Na przykład, powinieneś napełnić dowolny pojemnik wodą i najpierw namydlić wszystkie talerze, a dopiero potem opłukać je pod kranem.
Nawiasem mówiąc, ta metoda może Ci się spodobać, nawet jeśli nie ma licznika. Szum wody jest irytujący, zwłaszcza jeśli musisz umyć naczynia po ciężkim dniu i jednocześnie komunikować się z rodziną. Jeśli najpierw potraktujesz talerze produktem, a dopiero potem opłukać, będziesz mógł więcej słyszeć i będziesz mniej zestresowany. Ponadto takie podejście pozwala na bardziej ekonomiczne wykorzystanie detergentu.
Sortuj naczynia


Różne naczynia, od tłustej patelni po kieliszki do wina, mogą gromadzić się w zlewie. Nie jest racjonalne mycie wszystkiego na raz. Lepiej najpierw posegregować przedmioty według stopnia zanieczyszczenia i metody czyszczenia.
Na przykład szklanki można opłukać wodą z minimalną ilością detergentu, talerze i widelce – wystarczy lekko przetrzeć gąbką z mydłem, a patelnię można wyszorować drucianą szczotką.
Zacznij od czegoś prostego – najpierw umyj szklanki, potem talerze, a dopiero potem tłustą patelnię. Co więcej, proces można podzielić na dwa etapy: najpierw myjesz szklanki i talerze, wkładasz patelnię do zlewu, spłukujesz ją wodą z mydłem, a dopiero potem przystępujesz do mycia tego elementu. Kiedy opłuczesz ostatni talerz, patelnia będzie dobrze namoczona i łatwiejsza do czyszczenia.
Używaj detergentów wysokiej jakości


Bez detergentu wysokiej jakości zmywanie naczyń zamienia się w koszmar: tłuste plamy szoruje się kilka minut, zaschnięte resztki jedzenia nie chcą się skleić, a na gąbce jest bardzo mało piany. W rezultacie proces się przeciąga, a gospodyni domowa zaczyna się irytować.
Ułatw sobie życie i nie oszczędzaj na detergentach do mycia naczyń. Po pierwsze, te oszczędności są często iluzoryczne i widać je dopiero w sklepie. W końcu, usuwając jedną plamę, tracisz mnóstwo wody, a zły produkt zużywa się mniej oszczędnie. A po drugie, pomyśl, jak bardzo cenisz sobie własne nerwy i czas? W 20 rublach oszczędności?
No cóż, to chyba wszystkie proste zasady, które pomogą Ci szybciej, łatwiej i wygodniej zmywać naczynia. Najważniejsze to zadbać o własne nerwy. Ten zasób najtrudniej odzyskać.

Przeczytaj także: