Szpatułki i sztućce

Liczba widelców i łyżek zależy od tego, ile osób mieszka w domu i jak często przyjmujesz gości. Najwygodniejszym sposobem przechowywania sztućców i szpatułek jest wysuwana szuflada szafki, sortowanie ich do sekcji tacek. Jeśli jednak kuchnia jest przestronna i na blacie jest wystarczająco dużo miejsca, widelce i łyżki można umieścić na specjalnym pionowym stojaku.

Sprzęty ze stali nierdzewnej to najlepsze połączenie rozsądnej ceny i doskonałej jakości.

Jeśli chcesz mieć zawsze pod ręką sprzęty AGD i nie zagracać blatu, użyj fartucha kuchennego: pomogą w tym wieszaki z haczykami i pojemniki.

Suszarka na szynie

Patelnie

Minimalny program obejmuje tylko 3 pojemniki:

  1. Mały rondel o pojemności 1,5 l do gotowania dla jednej osoby, podgrzewania lub gotowania jajek. Można go zastąpić rondlem z uchwytem.
  2. Średni do przygotowywania dodatków o pojemności 2-3 litrów.
  3. Duży rondel do zup lub kompotów o pojemności około 4-5 litrów.

Jeśli chcesz wymienić stare pojemniki, które stały się bezużyteczne lub straciły swój atrakcyjny wygląd, wybierz rondle w zestawie: mają ten sam design i łatwo je wkładać jeden w drugi, oszczędzając miejsce.

Rondle w zestawie

Noże

„Trio szefa kuchni” niezbędnych noży:

  1. Uniwersalny do krojenia mięsa, ryby i krojenie warzyw. Wybierz produkt wysokiej jakości, ponieważ to on ponosi ciężar.
  2. Ząbkowany nóż do chleba.
  3. Mały nóż do obierania warzyw.

Noży nie należy przechowywać razem z innymi sztućcami: ostrza nie powinny dotykać innych metalowych przedmiotów. Umieść je na magnetycznej desce, w specjalnej przegródce lub uchwycie z ostrzałką.

Skąd wiesz, kiedy ostrzyć nóż? Profesjonaliści radzą robić to raz na dwa tygodnie, ale lepiej polegać na własnych odczuciach: jeśli nóż przestał ciąć i zaczął się strzępić, konieczne jest ostrzenie.

Noże magnetyczne Uchwyty szuflad

Patelnia

To kolejna rzecz, bez której trudno się obejść. W każdej kuchni powinny znaleźć się co najmniej dwie patelnie. Pierwsza z nich jest wykonana z żeliwa lub kamienia – o średnicy 26–28 cm do duszenia i smażenia mięsa, gotowania pilawu i kotletów. Druga jest płytka, o średnicy 24 cm: do naleśników, smażonych jajek i smażenia warzyw. Wystarczy tradycyjna patelnia z powłoką zapobiegającą przywieraniu.

Nie zalecamy układania patelni jedna na drugiej, aby uniknąć zarysowania powłoki: są do nich specjalne stojaki z przegródkami, pozwalające maksymalnie wykorzystać przestrzeń. Inną ciekawą opcją przechowywania jest wieszanie urządzeń za uchwyty.

Przechowywanie patelni Wiszące patelnie

Deski do krojenia

Bez nich nie da się pokroić warzyw i mięsa bez uszkodzenia blatu. Uważa się, że powinny być dwie deski – do surowych i gotowanych potraw, ponieważ bakterie z mięsa i ryb nie są usuwane przez samo płukanie pod bieżącą wodą. W rzeczywistości znacznie wygodniej jest mieć trzy deski i używać jednej mniejszej do krojenia chleba.

Nie zalecamy kupowania desek plastikowych: ślizgają się po powierzchni i szybko stają się bezużyteczne z powodu licznych zarysowań. Używanie takiego produktu jest po prostu niebezpieczne. Najbardziej przystępnymi cenowo i praktycznymi materiałami na deski są drewno i bambus: wyglądają pięknie, nie wchłaniają patogenów i nie tępią noży.

Deski do krojenia można przechowywać na wieszakach lub w dobrze wentylowanej pionowej suszarce do naczyń. Istnieją również specjalne uchwyty na półki, które pozwalają na użyteczne wykorzystanie pustych przestrzeni.

Deski w pionowej przegrodzie Uchwyt

Głęboka miska

Jest to uniwersalny przedmiot do gotowania: można włożyć do niego już pokrojone produkty, wymieszać sałatkę, wstawić przygotowane danie do lodówki. Aby wymieszać ciasto i mielone mięso, potrzebujesz dużej miski – możesz kupić zestaw dwóch lub trzech pojemników i układać je jeden w drugim.

Wybieraj produkty ze stali nierdzewnej lub szkła: są przyjazne dla środowiska i bezpieczne. Podczas gotowania z mikserem używaj wysokiej jakości grubego plastiku.

Miski ze stali nierdzewnej

Akcesoria tekstylne

Garncarki, ręczniki kuchenne, gąbki i szmaty są niezastąpione podczas gotowania, czyszczenia i mycia naczyń. Te rzeczy powinny być zawsze pod ręką, ale rzadko zdobią kuchnię swoim wyglądem, dlatego dekorując wnętrze, warto zachować równowagę: część urządzeń umieścić w zamkniętych szafkach, a te najpotrzebniejsze zostawić na widoku.

Współczesny rynek oferuje wiele ciekawych rozwiązań do pięknego i praktycznego przechowywania gąbek i szmat.

Najtrwalsze i najwyższej jakości szmaty wykonane są z mikrofibry i bambusa.

Uchwyt stołowy Uchwyt ścienny

Wymienione minimalne elementy są niezbędne, jeśli gotujesz w domu i chcesz ograniczyć liczbę przyborów kuchennych na rzecz wolnej przestrzeni.

Bez czego nie możesz się obejść w kuchni?

Napisz w komentarzach, jaki jest Twój minimalny zestaw, bez którego nie możesz się obejść.