Potpourri to mieszanka suszonych, naturalnie roślinnych materiałów umieszczona w ozdobnej misie, wazonie lub innym pojemniku. Termin pochodzi od francuskiego słowa pot-pourri. Jest to nazwa dania mięsnego z dużą liczbą składników. Rzecz w tym, że do stworzenia potpourri często używa się ogromnej liczby składników.

Tego rodzaju dekoracja ma przede wszystkim wypełnić pomieszczenie delikatnym, naturalnym aromatem suszonych ziół, kwiatów i nasion. Jednocześnie jednak może stać się prawdziwą ozdobą wnętrza.
Pierwsze potpourri pojawiły się we Francji na początku XVII wieku. W tamtym czasie technologia suszenia kwiatów i roślin pozostawiała wiele do życzenia. Dlatego starali się ukryć gotową mieszankę przed ciekawskimi spojrzeniami w pięknych pojemnikach z otworami.
Jednak wraz z rozwojem tego trendu wzrosły wymagania dotyczące roślin wchodzących w skład kompozycji. A współczesne potpourri stały się nie tylko naturalnym środkiem aromatyzującym, ale prawdziwymi dziełami sztuki.
Kompozycja potpourri


Wiele współczesnych potpourri składa się z dowolnego suszonego materiału roślinnego o dekoracyjnym kształcie. Co więcej, niekoniecznie muszą to być rośliny pachnące. Współczesna technologia wytwarzania takich dekoracji pozwala na wykorzystanie syntetycznych i naturalnych zapachów. Elementy nieroślinne można również wykorzystać do dodania objętości i stworzenia kompozycji. Na przykład muszle, kamienie, a nawet małe figurki.
Jeśli chodzi o składniki aromatyczne, to według wyników badania przeprowadzonego w 2015 r. w Królewskich Ogrodach Botanicznych w Kew, współczesne potpourri zawiera 455 gatunków z ponad 100 rodzin roślin, alg, porostów, a nawet grzybów. Najpopularniejsze materiały roślinne obejmują:

  • ziele angielskie;
  • wiórki drewna cedrowego, kadzidłowego, sosnowego, jałowca i cyprysowego;
  • kora cynamonowca i cynamonowca;
  • liście i kwiaty goździków;
  • nasiona kopru włoskiego;
  • kwiaty jaśminu i olejek eteryczny;
  • skórka i skórka cytryny, pomarańczy i mandarynki;
  • kwiaty głożyny;
  • szyszki sosnowe;
  • liście cytryny, kwiaty, melisa i olejek eteryczny;
  • suszone liście i łodygi bylicy piołunu;
  • liście i kwiaty rezedy, rozmarynu, majeranku, mięty i lawendy;
  • owoce dzikiej róży;
  • liść laurowy;
  • kwiaty róży;
  • liście aromatycznych odmian pelargonii.

Taka różnorodność pozwala na tworzenie naprawdę unikalnych kompozycji. A możliwość dodawania do nich dodatkowych elementów otwiera jeszcze większe pole do popisu dla kreatywności.
Ale to nie wszystko! Faktem jest, że każda roślina w potpourri ma również pewne właściwości, które można wykorzystać do własnych celów. Na przykład aromat geranium i lawendy pomaga normalizować stan układu nerwowego, zapach goździków i cytrusów pobudza wydajność, a olejki eteryczne z mięty sprzyjają zdrowemu snu.
Potpourri może być również przydatne w rozwiązywaniu codziennych problemów. W szczególności wiórki piołunu i cedru, jałowca i cyprysu są doskonałymi odstraszaczami moli, a liście laurowe mogą odstraszyć nieproszonych gości z kuchennych szafek.
Głównym składnikiem każdego potpourri jest korzeń irysa. To właśnie dzięki niemu zebrane kompozycje pachną przez długi czas. Jest to naturalny utrwalacz przyjemnych zapachów. Równie dobrze zachowa naturalny aromat roślin, jak i sztucznie rozpylonych kompozycji.
W potpourri suszony korzeń irysa jest używany bez dodatkowej obróbki. Jest on po prostu rozgniatany i posypywany uzyskaną kompozycją proszkową.
Gdzie zdobyć składniki?


Teraz w sklepach można kupić specjalnie przygotowane składniki do potpourri, a nawet gotowe mieszanki. Wyglądają bardzo jasno i pięknie. Jednocześnie elementy wchodzące w skład gotowych zestawów są już pokryte niezbędnymi zapachami i utrwalaczami. Potrafią zachować aromat przez długi czas bez dodatkowych wysiłków ze strony właściciela. Wystarczy, że stworzy z nich kompozycję, a nawet zostawi je w fabrycznym opakowaniu, jeśli będzie wystarczająco atrakcyjne. To najprostszy sposób na przygotowanie składników.
W dziale przypraw znajdziesz nawet szereg materiałów. Na przykład kwiaty goździków i liście laurowe, nasiona kopru włoskiego i cynamon.
I wreszcie, możesz przygotować materiały samodzielnie: wysusz rośliny, które lubisz, zachowując ich kształt i kolor, wybierz patyczki i szyszki odpowiedniej wielkości. Jednak, aby prawidłowo przetworzyć znalezione składniki, będziesz musiał przeczytać dodatkową literaturę.
Naturalny utrwalacz zapachu – korzeń irysa – można kupić w wyspecjalizowanych sklepach lub zamówić na specjalistycznych stronach internetowych. Co więcej, można go zastąpić innymi kompozycjami o podobnych właściwościach.
Pojemniki na potpourri


Tradycyjnie potpourri umieszczano w zamkniętych ceramicznych pojemnikach z perforacją w pokrywce. Pozwala to mieszance dłużej zachować aromat. Jednak obecnie tworzenie takich kompozycji stało się prawdziwą sztuką. Dlatego nie należy ograniczać swojej wyobraźni.
Do przygotowania potpourri można użyć miski, filiżanki, wazonu, wiklinowego kosza, a nawet szklanki. Krótko mówiąc, każdy pojemnik, który pozwoli Ci stworzyć harmonijną i piękną kompozycję.
Okres przydatności potpourri


W zależności od stopnia i jakości obróbki, gotowe rośliny potpourri mogą albo stracić swoje właściwości w ciągu kilku miesięcy, albo zachować je przez 20 lat.
Potpourri najlepiej przechowywać w zamkniętych pojemnikach. Nie zawsze jest to jednak możliwe. Znacznie piękniej jest umieścić oryginalną kompozycję w otwartym wazonie i udekorować nią stolik kawowy lub komodę. Dlatego zazwyczaj istnieją dwie możliwości wykorzystania potpourri.

  • Używaj roślin aromatycznych ściśle, aż utracą swoje właściwości (zrozumiesz to po braku zapachu). W takim przypadku lepiej jest użyć jak najwięcej materiałów, aby stworzyć potpourri, które zachowa swój aromat na długo: nasion roślin, wiórów drzewnych, przypraw.
  • Użyj dodatkowych zapachów. W tym przypadku najważniejsze jest stworzenie pięknej kompozycji, którą po prostu od czasu do czasu spryskasz perfumami, olejkiem eterycznym lub inną kompozycją.

Pierwsza opcja jest bardziej przyjazna dla środowiska i naturalna. Druga natomiast pozwala na stworzenie pięknego, pachnącego wystroju, z którego będziesz mógł korzystać przez wiele lat.
Jeśli chodzi o proszek z korzenia irysa, będzie on potrzebny w obu przypadkach. Jedynym wyjątkiem są potpourri z gotowych, wstępnie przetworzonych składników. Po pewnym czasie zapach nieuchronnie zniknie i konieczne będzie ich spryskanie lub wymiana. Możesz zrezygnować z naturalnego utrwalacza zapachu tylko wtedy, gdy używasz specjalnych płynów lub olejków z ich dodatkiem do przygotowania potpourri.
Używanie olejków eterycznych i zapachów do potpourri


Tak, najtrudniejszą rzeczą przy tworzeniu potpourri jest stworzenie odpowiedniego aromatu i zachowanie go przez długi czas. Jeśli to sprawia trudności, powinieneś sięgnąć po dodatkowe zapachy. W takim przypadku najlepiej jest użyć najbardziej przyjaznej dla środowiska i naturalnej opcji – olejków eterycznych.
Są one dość łatwe w użyciu. Wystarczy wymieszać kilka kompozycji, aby uzyskać odpowiedni aromat, skropić rośliny kilkoma kroplami, dodać lub spryskać utrwalaczem i umieścić kompozycję w zamkniętym ceramicznym lub plastikowym pojemniku na kilka godzin, a najlepiej dni. W tym czasie rośliny będą „nasycone” zapachem. Pozostaje tylko je wyjąć i złożyć kompozycję.
Tylko nie używaj metalowych pojemników do tworzenia i przetwarzania potpourri! Olejki eteryczne dobrze reagują z metalem i mogą zmienić ich aromat.
Nawiasem mówiąc, jeśli jesteś gotowy do regularnego przetwarzania potpourri, możesz obejść się bez specjalnych kompozycji do utrwalania zapachów. Olejki eteryczne z kadzidłowca, mirry, cedru, benzoesu, mchu dębowego, drzewa sandałowego i paczuli mogą przetrwać w kompozycji przez kilka miesięcy bez nich. Skórkę cytrusową, nasiona anyżu, gałkę muszkatołową i kasztany można wykorzystać jako wzmacniacze aromatu.
Jak prawidłowo skomponować potpourri?


Nie ma i nie może być żadnych ścisłych reguł przy komponowaniu kompozycji. Chociaż pierwotnie potpourri było po prostu nieestetyczną mieszanką aromatycznych składników, obecnie można je przygotować w formie kompozycji ułożonej w głębokim naczyniu, a nawet w formie bukietu lub ikebany. Najważniejsza jest harmonia.
Na przykład, bardzo dobrze, jeśli składniki potpourri są mniej więcej tej samej wielkości, a w kompozycji dominuje określony kolor: czerwony, żółty, pomarańczowy itp. Jednocześnie to suche rośliny powinny stanowić kluczowy element. Dlatego zbyt pretensjonalne i bogato zdobione wazony nie są odpowiednie, ponieważ będą odwracać uwagę. Ogólnie rzecz biorąc, komponowanie i pielęgnacja potpourri zazwyczaj nie sprawia trudności. Jednocześnie takie aromatyczne dekoracje niezmiennie budzą podziw i zdziwienie u tych, którzy widzą je po raz pierwszy.
I na koniec pamiętaj, że kształt i wygląd potpourri mogą być różne. Jeśli podczas obróbki lub suszenia zostanie Ci dużo aromatycznych, ale mało efektownych składników, nie spiesz się z ich wyrzucaniem. Takie „odpady” można umieścić w specjalnych, siatkowych pojemnikach na potpourri lub w płóciennych torbach i wykorzystać zarówno jako element dekoracyjny, jak i woreczek.

Przeczytaj także: