Stół jadalny we wnętrzu kuchni: główne wymiary
Aby prawidłowo określić rozmiar stołu, należy zastanowić się, ile osób ma przy nim usiąść jednocześnie – i wszyscy powinni czuć się komfortowo. Ergonomia mówi, że dla każdego potrzebne jest co najmniej 70 cm długości blatu. Dlatego jeśli dwie osoby mają siedzieć po jednej stronie, długość stołu nie może być mniejsza niż 140 cm. W przeciwnym razie trzeba będzie się „ściskać”.
Kwadratowy stół, którego jeden bok przylega do ściany, pomieści trzy osoby – jeśli długość boku wynosi co najmniej 70 cm. Wygodny stół prostokątny powinien mieć co najmniej 75 cm szerokości, a okrągły – 90 cm średnicy. W przypadku małej kuchni optymalny rozmiar blatu wynosi 60-80 cm, w dużych kuchniach-jadalniach – od 120 cm.
Materiał stołu kuchennego we wnętrzu kuchni
Wygląd stołu i jak będzie wyglądał we wnętrzu zależą od materiału, z którego wykonany jest blat. Materiał podstawy stołu również ma znaczenie, ale wpływa on na trwałość, a nie wygląd. Na rynku można znaleźć modele z blatami wykonanymi z następujących materiałów:
- MDF. To najbardziej budżetowa opcja. Zewnętrzna powłoka blatu może imitować naturalne materiały. Stół we wnętrzu kuchni z blatem z MDF prezentuje się dobrze i jest wystarczająco odporny na uszkodzenia mechaniczne, a także wilgoć, wyłączając łączenia z krawędzią. Jeśli dostanie się tam woda, płyta wiórowa, z której wykonana jest podstawa, może pęcznieć i odkształcać się. Dlatego takie stoły mają krótką żywotność.
- Drewno. Tradycyjna i najpopularniejsza opcja. Drewno jest odporne na wilgoć, ma atrakcyjny wygląd, a po pokryciu specjalnymi związkami zyskuje właściwości odpychające brud. Wnętrze kuchni z dużym stołem wykonanym z drewna wygląda solidnie i drogo. Drewniane meble są trwałe, choć wymagają ostrożnego obchodzenia się z nimi i okresowej renowacji.
- Kamień (naturalny lub sztuczny). Najbardziej wytrzymały i długotrwały materiał. Blat kamienny może mieć niemal dowolny kształt, a w przypadku użycia sztucznego kamienia – i kolor. Jest to piękny, odporny na uszkodzenia materiał, który nie wchłania brudu. Łatwo się go myje, a na nim nie tworzą się kolonie bakterii ani grzybów.
- Szkło. Szklane stoły zajmują szczególne miejsce we wnętrzu kuchni. Wyglądają bardzo elegancko i mogą ozdobić każdą kuchnię. W dużej kuchni-jadalni podkreślą ekskluzywność i dodadzą blasku, a w małych pomieszczeniach, dzięki efektowi „niewidzialności”, nie zajmą dużo miejsca.
- Płytki ceramiczne. Blat wyłożony płytkami prezentuje się bardzo efektownie. O taki stół łatwo dbać – wystarczy przetrzeć go wilgotną ściereczką. Płytki mogą imitować drewno lub naturalny kamień, np. marmur. Blat można również ozdobić wzorami lub mozaikami z małych płytek. Ciekawym rozwiązaniem wnętrzarskim jest płytka na blacie, która pasuje do płytki na kuchennym „fartuchu”.
- Tworzywo sztuczne. Materiał, który staje się coraz bardziej popularny. Jego zaletami są lekkość, łatwość konserwacji, stosunkowo niski koszt, możliwość wyboru stołu w niemal dowolnym kolorze lub wcale – transparentny. Nowoczesne tworzywa sztuczne są odporne na wilgoć i temperaturę, a także promieniowanie UV, co oznacza, że mają dość długą żywotność.
Istnieją również modele wykonane z materiałów łączonych i egzotycznych, na przykład z kawałka drewna lub połączenia szkła i skóry. Takie stoły są dość drogie i są używane w kuchniach o ekskluzywnych wnętrzach.
Kolor stołu we wnętrzu kuchni
Kolor blatu należy dobrać biorąc pod uwagę styl, w jakim urządzona jest kuchnia. Często kolor jest determinowany przez materiał, ale i tutaj są opcje. Na przykład drewniany stół można pozostawić naturalny, pokryty masą ochronną.
W tym przypadku kolor drewna i jego faktura będą jednym z elementów dekoracyjnych wystroju. Jest to odpowiednie w stylach „rustykalnych”, takich jak styl wiejski, prowansalski, loftowy i niektóre inne. Jeśli jednak chcesz uzyskać wnętrze w surowym i powściągliwym stylu, na przykład minimalizm, możesz pomalować drewniany stół tak, aby pasował do koloru mebli i ścian, dzięki czemu nie będzie się wyróżniał na tle otaczającego środowiska.
Grupa jadalna może być dominującym elementem wnętrza, a jednocześnie wybiera się dla niej kontrastowy i dość jasny kolor. Na przykład przy białych ścianach i meblach stół może być jaskrawoczerwony lub pomarańczowy. Wszystko zależy od wybranego stylu i Twojego gustu.
Biały stół we wnętrzu kuchni to najbardziej uniwersalne rozwiązanie. Będzie wyglądać organicznie zarówno w klasycznym, jak i nowoczesnym stylu.
Kształt stołu jadalnego we wnętrzu kuchni
Kształt stołu wpływa nie tylko na jego wydajność, ale także na jego postrzeganie we wnętrzu. Rozważmy możliwe opcje.
- Prostokąt. Najbardziej tradycyjny, pojemny i wygodny kształt. Przy takim stole zmieści się całkiem sporo osób, wygodnie jest ustawić go pod ścianą, zajmuje mało miejsca, zwłaszcza w porównaniu do stołów okrągłych. Można go postawić w narożniku lub oprzeć końcową stroną o jedną ze ścian, dzieląc w ten sposób pomieszczenie na warunkowe strefy.
- Owalny. Stoły o tym kształcie mają znaczące wymiary, ponieważ ich szerokość nie może być mniejsza niż 90 cm, a ich długość przekracza 110 cm, a zwykle nawet więcej. Nadają się tylko do dużych kuchni, ponieważ przed meblami musi być wystarczająco dużo miejsca do siedzenia lub chodzenia (co najmniej 80 cm).
- Okrąg. Okrągły stół we wnętrzu kuchni prezentuje się bardzo elegancko, ale jest dość wymagający pod względem ustawienia – powinien być w odległości co najmniej 80 cm od najbliższej przeszkody ze wszystkich stron, jak w przypadku stołu owalnego, w przeciwnym razie poruszanie się przy nim będzie niewygodne.
- Półowalny. Tego typu stół nie jest często spotykany we wnętrzu kuchni, ale w rzeczywistości jest bardzo wygodny, przede wszystkim dlatego, że nie ma ostrych narożników, co jest szczególnie cenne w małych pomieszczeniach. Zazwyczaj półowale umieszczane są w centrum jadalni, prostą stroną przylegającą do ściany.
Porada: Jeśli chcesz, aby Twój stół kuchenny we wnętrzu kuchni zawsze wyglądał przyzwoicie, przestrzegaj zasad jego pielęgnacji. Przynajmniej raz w tygodniu należy przetrzeć nie tylko blat, ale także podstawę wilgotną szmatką, usuwając zabrudzenia łagodnymi detergentami. Nigdy nie używaj noża ani innych ostrych przedmiotów bez umieszczenia pod nimi specjalnej deski – łatwo zarysować stół, a przywrócenie mu pierwotnego wyglądu jest trudne, a czasami wręcz niemożliwe.
Przeczytaj także:
- Sposoby montażu hamaka na wsi bez użycia drzew. – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Wybór kuchni IKEA: porady, typy, zdjęcia i filmy we wnętrzu – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Pielęgnacja hiacyntów: wskazówki i porady dotyczące zdrowia roślin. – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Ukryte miejsca do przechowywania biżuterii w domu – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Drzwi do przedpokoju i korytarza: rodzaje, style, rozwiązania kolorystyczne i zdjęcia we wnętrzu. – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!