Spędzamy dużo czasu w kuchni. Wspólne spotkania i posiłki zbliżają rodzinę. Apetyt zależy od kolorystyki kuchni. Dlatego ważne jest, aby wybrać odpowiedni kolor stołu kuchennego — w końcu nastrój członków rodziny przez cały dzień zależy od komfortu i przytulności w kuchni.

Najważniejsza rzecz

Projekt jednego kompaktowego pomieszczenia zazwyczaj wykorzystuje dwa główne kolory i jeden dodatkowy. Plus akcent. W przeciwnym razie pomieszczenie będzie sprawiało wrażenie niechlujnego, a zachwycające elementy wystroju będą sprawiać wrażenie chaosu.

Głównym kolorem kuchni jest kolor ścian. Jest to największa powierzchnia w pomieszczeniu. Drugim głównym kolorem jest kolor frontów mebli kuchennych. Dodatkowym kolorem jest kolor blatów. Czasami kolor lodówki.

W kuchni występują dwa rodzaje blatów: powierzchnia robocza i powierzchnia jadalna (stół kuchenny lub barek). W dużych kuchniach mogą być trzy: powierzchnia robocza, stół jadalny i barek.

Kolor blatu roboczego i jadalnego w nowoczesnych kuchniach rzadko do siebie pasuje. Dzieje się tak, ponieważ mają one zupełnie inne wymagania. Blat powinien być odporny na plamy i funkcjonalny — dlatego tak popularne są powłoki imitujące kamień oraz kamień naturalny lub sztuczny.

Nakrycie stołu w jadalni powinno przede wszystkim pobudzać apetyt i tworzyć przytulność w pomieszczeniu. Dlatego współcześni projektanci oferują różnorodne opcje kolorystyczne i materiałowe stołu jadalnego.

Table

Rozmiar ma znaczenie

Paradoksalnie, rozmiar kuchni w dużej mierze determinuje kolor stołu kuchennego. W małej kuchni stół jadalny ze stołkami znajduje się blisko obszaru roboczego, a jego kolor powinien, jeśli to możliwe, pasować do koloru blatów stołów na postumentach. Ewentualnie – do koloru frontów (w tym przypadku najczęściej fronty i pokrycie stołu jadalnego mają kolor i fakturę „drewna”).

W małej kuchni projektanci często muszą rozwiązać problem powiększenia przestrzeni. Idealnym sposobem na jej powiększenie jest użycie monochromatycznych i jasnych kolorów, przede wszystkim bieli. Dlatego w małej kuchni z czasów stalinowskich i chruszczowowskich o powierzchni 6-7 m2, wybór koloru stołu jadalnego zazwyczaj sprowadza się do użycia tego samego plastiku, co na szafkach.

W przestronnej kuchni odległość między jadalnią a miejscem pracy jest większa i całkiem możliwe jest ustawienie stołu z krzesłami o nieco innym stylu. Nawet fakt, że w dużej kuchni można umieścić krzesła lub sofę, zmienia postrzeganie jadalni – staje się ona miejscem odpoczynku i spotkań, a odpowiednie jest użycie stołów wykonanych z drewna, szkła, plastiku. I użyj droższych wykończeń i materiałów, skomplikowanych kształtów, toczonych, wzorzystych drewnianych nóg, skomplikowanych giętych lub kutych metalowych nóg.

Materiały na stół kuchenny

Najbardziej tradycyjnym i niedrogim materiałem jest laminowana płyta wiórowa. Ma ograniczoną gamę kolorów i wzorów. Płyta wiórowa nie jest zbyt trwała, ale jest przystępna cenowo.

Płyta MDF z powłoką PVC ma najlepsze właściwości użytkowe. Paleta kolorów, odcieni i faktur jest praktycznie nieograniczona. Powłoki imitujące drewno są bardzo podobne do prawdziwego drewna, ale są o wiele bardziej praktyczne i odporne na zarysowania, wilgoć, tłuszcze i kwasy zawarte w żywności.

Szkło. Szklane blaty są teraz w modzie. Przezroczyste, barwione, a nawet matowe. Dzięki swojej przejrzystości nie zaśmiecają pomieszczenia. Są trwałe, łatwe do czyszczenia, ale z czasem rysują się. Mogą się stłuc, jeśli upadnie; mogą się wyszczerbić na krawędzi, jeśli przedmioty spadną na stół. Niektórzy czują się niekomfortowo za szklanym blatem – należy to wziąć pod uwagę przy wyborze stołu.

Plastik to stosunkowo nowy materiał na meble (nie liczą się kawiarnie na świeżym powietrzu). Może być przezroczysty i kolorowy. Bardzo lekki i trwały, przezroczysty nie zagraca kuchni. Krzesła plastikowe są częściej używane, stoły jeszcze nie zapuściły korzeni w naszym kraju. Wady: blaty stołów boją się gorących naczyń i z czasem rysują się.

Naturalny i sztuczny kamień jest bardzo mocny i trwały. Wyglądają stylowo i drogo. Są jeszcze droższe. Kamień naturalny ma ograniczony wybór kolorów. Sztuczny kamień ma o wiele więcej kolorów i odcieni. Wady: ciężki blat wymaga mocnych nóg i może się stłuc, jeśli upadnie. Kamień jest zimny w dotyku – to może nie każdemu przypaść do gustu.

Naturalne drewno zawsze wygląda świetnie – lakierowane i malowane, białe, czarne, imbirowe, wiśniowe, czerwone i szare. Ale drewno nie jest odporne na wilgoć – prędzej czy później drewno wchłonie wilgoć i zacznie się wypaczać. Istnieją drogie egzotyczne gatunki drewna, które są odporne na wilgoć. Ale koszt takich stołów jest wygórowany.

Drewno jest niemal idealnym materiałem na nogi stołu. Nogi mogą być gładkie i wzorzyste (toczone na tokarce).

Metal. Stoły kuchenne nie są z niego wykonane, ale rury są wspaniałym materiałem na nogi. Mogą być niklowane, pokryte gładką lub młotkowaną farbą (metaliczną z kropkami w innym kolorze). Nogi mogą być proste lub zakrzywione.

Innym nietypowym materiałem są płytki ceramiczne. Pokrywają one zwykły stół kuchenny wykonany z płyty wiórowej i MDF. Płytki są zazwyczaj jasne, kolorowe, z pięknymi marokańskimi lub arabskimi wzorami. Stosowane do aranżacji kuchni w stylu orientalnym.

Stół

Charakterystyka kolorów

Ciepłe kolory pobudzają apetyt, zimne przygnębiają. Dlatego przy wyborze koloru należy wziąć pod uwagę ten czynnik. W końcu kuchnia służy do gotowania i jedzenia, a nie do demonstrowania stylu.

Kolor biały

Najpopularniejszy kolor mebli kuchennych i ścian. Warto jednak wybrać blat, jeśli nie kolorowy, to w odcieniu. Błyszcząca powierzchnia wygląda szczególnie zimno. Na bieli widoczne są wszystkie rysy.

Dlatego lepiej wybrać połączenie białych nóg i blatu „pod drzewem” lub z małymi kolorowymi pociągnięciami, przechodzącymi w jednolite, nie do końca białe tło.

Naturalne drewno i jego imitacje

Naturalne drewno zawsze wygląda korzystnie. Pierwsze meble były wykonane z drewna, drewno kojarzy nam się z ciepłem domowego ogniska. Dlatego blat z płyty MDF z folią „pod drzewem” w jasnym lub czerwonym kolorze prawie zawsze tworzy przytulną atmosferę w kuchni (o ile pasuje do stylu mebli roboczych). Dobrze prezentują się również odcienie sosny, imbiru, brązu, czerwieni i wszelkie inne odcienie drewna.

Kamień i jego imitacje

Kamień sam w sobie jest dobry. Do blatów z imitacją kamienia lepiej wybrać mieszankę bieli, różu, beżu i chłodnych kolorów – szarości lub czerni. Wybierając powłokę przypominającą marmur, lepiej wygląda prawie biały kolor z cienkimi kolorowymi żyłkami.

W niektórych przypadkach właściwe jest użycie powłoki z przewagą ciemnoniebieskich lub szmaragdowozielonych kolorów (zmieszanych z czernią lub grafitem) – jeśli takie powłoki są stosowane na elewacjach lub powierzchniach roboczych.

Ciepła gama kolorów

Ta gama obejmuje kolory czerwony, żółty, pomarańczowy, wiśniowy, malinowy i ich odcienie – brzoskwiniowy, różowy, cytrynowy, pomarańczowy. Ciepłe kolory tonują i pobudzają apetyt, ciepły, tonują.

Nasycone kolory – czerwony, wiśniowy, granatowy, koralowy, malinowy – są zbyt ekscytujące i podnoszą ciśnienie krwi. Jasny blat, zwłaszcza w połączeniu z tymi samymi elewacjami, zmęczy oko i nieco zmniejszy przestrzeń. Dlatego lepiej zostawić jasne kolory na akcenty, a blat wybrać w bardziej stonowanych, ciepłych tonach: brzoskwiniowym, różowym, cytrynowym, żółtym.

Stół

Zielona gama kolorów

Te kolory dobrze sprawdzają się w kuchni lub na ścianach. Szczególnie matowa sałatka, pistacja, limonka. Działają uspokajająco i pobudzają apetyt. Jednak większość odcieni zieleni nie nadaje się na blaty. Dotyczy to zwłaszcza oliwkowego, szarozielonego, khaki i bagiennego.

Kolor niebieski, błękitny, szary

Te kolory hamują apetyt, ale delikatnie powiększają przestrzeń. Nasycony błękit i szarość blatu stołu nadadzą jedzeniu chłodnych i nietypowych odcieni. Jasna i średnia szarość może być użyta na stole kuchennym – jest stosunkowo neutralna. Jasnoniebieski jest bardziej odpowiedni na ścianach, niebieskie kolory – na frontach mebli.

Brązowa gama

Ciemny brąz nadaje się na stół tylko wtedy, gdy jest to stół wykonany z drogiego egzotycznego drewna. W przestronnych kuchniach, w niektórych przypadkach, można użyć stołu w pięknym kolorze czekoladowym – jeśli nawiązuje on do kolorów w dekoracji ścian i frontów.

Lepiej jest użyć jaśniejszych kolorów na stole kuchennym: orzech, kawa i kakao z mlekiem, beż, karmel, jasny brąz. Jasnobrązowe odcienie nadają kuchni elegancji, wyrafinowania i przytulności.

Użycie czerni

Czarny jest najbardziej niepożądanym kolorem stołu. Płyta MDF z czarną powłoką foliową automatycznie przenosi nas do zimnego, niekomfortowego biura. W przytulnych biurach unika się czarnych mebli – kontrast z jasnym tłem jest zbyt męczący dla oczu. W kuchni dodatkowo hamują apetyt, widać na nich kurz i rozpryski wody. Czarno-szara powierzchnia „pod kamieniem” nie wygląda lepiej – za bardzo przypomina kawiarnię. Czarny blat stołu można zamaskować serwetkami lub obrusem, ale to zupełnie inna historia.

W niektórych przypadkach czarny stół można ustawić w salonie, ale nie w kuchni. Nawet (zwłaszcza!), jeśli meble w miejscu pracy mają czarne fronty. Można użyć stołu z czarnymi nogami i jasnym blatem (na przykład pod czerwonym drzewem).

Wyjątek: czarny stół z naturalnego drewna z „wystającymi” brązowymi lub szarawymi żyłkami i plamkami. Stosuje się je w przestronnych kuchniach urządzonych w egzotycznym („tropikalnym” lub „pirackim”) stylu.

Stół

Styl kuchni i kolor stołu kuchennego

Kolor stołu jadalnianego w dużej mierze zależy od stylu kuchni.

Małe kuchnie charakteryzują się minimalizmem lub nowoczesnym modernizmem – sprawdzą się w nich znane małe stoliki z drewnianymi malowanymi nogami i blatami z płyty MDF lub płyty wiórowej. Kolorystyka – albo nawiązująca do innych mebli, albo imitacja niezbyt ciemnego drewna na blacie. Szklane stoliki na metalowych nogach, malowane proszkowo na ciemne, ciepłe kolory, również dobrze się prezentują.

W przypadku dużych kuchni wybór stołów i ich kolorów jest znacznie bardziej zróżnicowany.

Do młodzieżowych kuchni w stylu hi-tech warto wybrać szary lub szklany stolik na błyszczących chromowanych nogach. W stylu loft sprawdzi się również szklany stolik. W lofcie dobrze prezentują się stoły z imitacją sztucznego kamienia, w tym granatowy lub zielony z czarnym, a nawet czarnym (tylko w bardzo przestronnej kuchni). Możesz użyć czarnych i brązowych drewnianych stołów o szorstkim kształcie z blatem wykonanym z desek.

W przypadku stylów „rustykalnych” i egzotycznych wybór koloru blatu jest dość jasny: drewno i tylko drewno oraz jego imitacja.

W stylu klasycznym, barokowym, nowoczesnym kuchnie praktycznie nie są wykonane – pałacowy luksus nie łączy się z funkcjonalnością pomieszczenia.

Nowoczesne kuchnie często charakteryzują się stylem fusion (połączeniem niekompatybilnych). To właśnie w takich kuchniach możesz zainstalować jasne plastikowe stoły i drewniane krzesła; stosować fronty i blaty w kolorach cytrynowym, liliowym, niebieskim; postawić domowy drewniany stół ze szklanym lub epoksydowym wkładem i metalowymi krzesłami; Orientalny stół z płytkami ceramicznymi i drewnianymi krzesłami.

Jak wybrać kolor stołu do kuchni

Decydując, jaki kolor stołu wybrać do kuchni, należy wziąć pod uwagę wszystkie istotne czynniki: wielkość kuchni i stołu, oświetlenie kuchni, kolor i fakturę frontów i blatów mebli roboczych, ogólny styl kuchni.

Czasami warto dokonać remontu, zamontować resztę mebli i dopiero wtedy zdecydować o kolorze stołu. Jeśli kuchnia nie ma wyraźnego stylu, zawsze korzystnie będzie wyglądał szklany stół – przezroczysty lub przyciemniony. W każdym razie, oprócz koloru stołu, należy wybrać funkcjonalną powłokę, która nie boi się wilgoci i brudu.

Wniosek

W wielu aspektach styl kuchni jest determinowany przez wybór stołu jadalnego. Funkcjonalne szafki i szafki robocze zawsze charakteryzują się skromniejszym designem i prostymi kształtami. To oryginalny stół z krzesłami dodaje pikanterii wnętrzu kuchni. Dlatego też wystrój całego pomieszczenia w dużej mierze zależy od wyboru stołu, a komfort i przytulność kuchni zależą od wyboru harmonijnego koloru.

Przeczytaj także: