Wiele osób z niecierpliwością czeka na remont kuchni, ale dręczy je strach przed popełnieniem irytujących błędów przy wyborze kuchni na wymiar. Jakiego rodzaju szafki i elementy wyposażenia wnętrza należy zastosować? Jaki materiał będzie praktyczny i trwały? Jak więc zrealizować wszystkie pomysły i zmieścić się w budżecie?
Jeśli po rozważeniu wszystkich za i przeciw zdecydujesz się nie kupować gotowej kuchni i chcesz wykonać ją według indywidualnego projektu, podpowiemy Ci, jak wybrać kuchnię na wymiar.
Zalety wyboru kuchni na wymiar są oczywiste:
- możesz wykorzystać każdy centymetr kwadratowy z dobrym skutkiem;
- sam wybierz materiał, kolor i wyposażenie;
- zrealizuj wszystko, co zostało zaplanowane.
Jednak ta opcja będzie droższa i będziesz musiał poczekać trochę czasu, aż meble będą gotowe.
Od czego zacząć
Wybór kuchni nie zaczyna się od szafek, jak wiele osób myśli, ale od zmierzenia pomieszczenia, rozmieszczenia gniazdek, komunikacji, kanałów wentylacyjnych i rozmieszczenia sprzętów AGD. Możesz wykonać pomiary samodzielnie, jeśli masz do siebie zaufanie, lub możesz powierzyć je rzemieślnikom producenta. Zdecydowanie mają większe doświadczenie i będą w stanie wskazać niuanse, o których sam nie pomyślałeś.
Teraz możesz pomyśleć o szafkach, ich rozmiarach i zawartości, przemyśleć cały projekt, oszacować koszty i podpisać umowę. Dopiero potem możesz rozpocząć naprawę, czekając na produkcję mebli.
Wybór renomowanego producenta kuchni to połowa sukcesu. Materiały do produkcji mogą być takie same, ale efekt końcowy będzie inny. Wszystko zależy od jakości materiałów źródłowych i technologii produkcji. Ponieważ kuchnia to projekt na ponad rok, lepiej dać pierwszeństwo tym producentom, którzy używają materiałów i okuć wiodących europejskich marek i udzielają gwarancji na co najmniej dwa lata.
Kuchnie z krajowych fabryk, które wykorzystują dobre, certyfikowane materiały i technologie, będą tańsze od podobnych importowanych i na pewno nie są gorsze jakościowo.
Zaczynamy projektować
Wysokość blatu może się różnić w zależności od wzrostu gospodyni, ale w rzeczywistości jest to niepraktyczne, ponieważ jest ona powiązana z wysokością zmywarki lub kuchenki;
- szerokość szafek jest inna, ale jest wielokrotnością 15 cm, czyli 30, 45, 60, 75 cm;
- przestrzeń między dolnym a górnym poziomem powinna wynosić od 50 do 90 cm.
Niezależnie od kształtu kuchni – narożnej, w kształcie litery U, liniowej, dwurzędowej czy wyspowej – warto przestrzegać „zasady trójkąta”: lodówka, zlew i kuchenka powinny znajdować się blisko siebie. Choć niektórzy mogą uznać to za relikt przeszłości, jest to po prostu wygodne, gdy gospodyni porusza się po minimalnej trajektorii. Pomiędzy punktami powinna być wolna przestrzeń blatu, aby można było wykonywać manipulacje. Jeśli często korzysta się z innych sprzętów, należy również wziąć pod uwagę ich lokalizację. Odległość między obiektami nie powinna przekraczać 1 m.
Materiały
Do korpusu szafki zawsze używa się jednego z czterech materiałów:
- płyta wiórowa;
- MDF;
- multipleks;
- drewno lite.
Płyta wiórowa
Płyta wiórowa to najpopularniejszy materiał wytwarzany z klejonych i prasowanych wiórów drzewnych. Zazwyczaj jest używana do ram szafek, rzadziej do fasad.
W „Angstrem” stosuje się wyłącznie trójwarstwowe płyty wiórowe odporne na uszkodzenia, dzięki czemu taka kuchnia posłuży ponad 10 lat.
MDF
Płyta MDF powstaje z prasowanych, drobnych wiórów drzewnych impregnowanych specjalną żywicą. Jej struktura jest gęstsza niż płyty wiórowej. Materiał jest mniej toksyczny, ponieważ nie dodaje się do niego szkodliwych składników, jest mocniejszy niż płyta wiórowa i bardziej odporny na wilgoć i uszkodzenia. Dzięki swojej strukturze MDF pozwala na tworzenie zaokrąglonych kształtów szafek.
Multiplex
Multiplex to materiał składający się z cienkich, sklejonych ze sobą pasków drewna. Materiał pośredni między MDF a drewnem litym. Jest przyjazny dla środowiska, odporny na wilgoć i działanie temperatury. Droższy od MDF, ale ma tylko nieznacznie lepsze właściwości, dlatego jest rzadko stosowany.
Drewno lite
Drewno lite jest najdroższym, ale także najbardziej delikatnym i podatnym na zarysowania materiałem. Stosowane są gatunki odporne na wilgoć: dąb, orzech, sosna, wiśnia itp. Jest wykonane z drewna litego i jest wymagające w pielęgnacji. Często wykorzystywane do tworzenia kuchni w stylu klasycznym i loftowym.
Elewacje
Elewacja to wizytówka kuchni. Dlatego właściciele przywiązują największą wagę do swojego wyboru. Należy pomyśleć nie tylko o wyglądzie początkowym, ale także o tym, jak elewacje będą konserwowane, jak widoczne będą na nich zabrudzenia, jak trudno będzie je zmyć.
Oprócz litego drewna, do fasad stosuje się plastik, malowane płyty MDF, akryl, folie PVC i fornir.
Plastik, akryl, folia PVC to zasadniczo powłoki tego samego MDF i wyglądają prawie tak samo:
- plastik i akryl są trwałe, wytrzymują do 25 lat, świetnie wyglądają i są odporne na wilgoć i temperatury. Dostępna jest szeroka gama wzorów do wyboru. Najbardziej praktyczna opcja;
- folia PVC jest tańsza, ale też dobrze wygląda. Dostępnych jest wiele jasnych kolorów. Wytrzymuje mniej, ponieważ z czasem zaczyna się łuszczyć;
- malowany MDF jest droższą opcją dekoracyjną w porównaniu do folii, wygląda stylowo, jest trwalszy, ale z czasem może blaknąć, pojawiają się odpryski i pęknięcia;
- fornir to powłoka drewniana, która jest przyklejana do podłoża, na przykład tego samego MDF-u. Wygląda jak naturalne drewno, ale jest tańsza niż lite drewno. Jest pokryta błyszczącym lub matowym lakierem. Doskonała opcja, mocna i trwała, którą można w razie potrzeby odnowić, ale wymaga ona impregnacji hydrofobowej.
Wszystkie opisane opcje elewacji mogą mieć krawędzie, być z frezowaniem. Wszelkie dodatki będą droższe.
Jeśli chodzi o powłokę, połysk będzie wyglądał imponująco. Jednak im ciemniejszy odcień, tym bardziej widoczne będą brud i odciski palców. Paradoksalnie, najbardziej bezpretensjonalnym kolorem jest biel.
Blat
Najczęściej spotykane są płyty wiórowe laminowane oraz kamień sztuczny lub naturalny. Znacznie rzadziej stosuje się szkło lub aluminium.
Płyta wiórowa laminowana to najpopularniejsza opcja, odpowiednia dla każdego budżetu. Ciekawiej prezentują się blaty z imitacją drewna, gorzej – z imitacją kamienia, choć to kwestia gustu.
Jeśli finanse na to pozwalają, można wykonać blat ze sztucznego kamienia. Jest to dobre rozwiązanie, ponieważ można odlać z niego blat narożny bez łączeń od razu z gotowym zlewem. Sztuczny kamień będzie wyglądał bogato i dostojnie.
Okucia
Na okuciach lepiej nie oszczędzać, muszą być niezawodne. Jeśli mechanizmy podnoszenia górnych szafek się zacinają, prowadnice pękają, zawiasy skrzypią, na pewno będziesz rozczarowany taką kuchnią.
Drzwi na zawiasach są opcją tańszą, mechanizmy podnoszenia będą droższe. Można znaleźć rozsądny kompromis.
Wysuwane dolne szuflady są wygodniejsze niż te uchylne, choć prowadnice do nich będą kosztować całkiem sporo.
W szufladach, z których będziesz korzystać częściej niż z innych, zastosuj wzmocnione zawiasy lub prowadnice.
Wnioski
O aranżacji kuchni można dyskutować w nieskończoność, temat jest niewyczerpany. W tym artykule chcieliśmy dać Ci podstawowe wskazówki, jak wybrać odpowiednią kuchnię na wymiar.
Przeczytaj także:
- Wskazówki dotyczące wyboru odpowiedniej sofy do Twojego wnętrza
- Jak łatwo wybrać idealną sofę do swojego domu?
- Jak prawidłowo wybrać meble dziecięce? Główne wskazówki i zalecenia.
- 5 zasad akceptacji mebli: Jak wybrać produkt wysokiej jakości
- Jak optycznie powiększyć przestrzeń małego pokoju?
- Salon w tradycji rodzinnej: przytulność i wygoda dla Ciebie