Dla wielu rodziców gotowanie z dzieckiem to niemal katastrofa naturalna. Od razu wyobrażają sobie marnowanie jedzenia, górę brudnych naczyń i kuchnię, której posprzątanie zajmie pół dnia.

W rzeczywistości wspólne eksperymenty kulinarne mogą okazać się nie koszmarem, a przyjemną i pożyteczną rozrywką, ważne jest tylko, aby odpowiednio zorganizować cały proces.

Dzieci w wieku co najmniej 5-6 lat powinny uczestniczyć w kulinarnej kreatywności. Młodsze dziecko będzie w stanie wykonać jedynie kilka bardzo prostych czynności, a nastolatki powyżej 10 roku życia poradzą sobie bez pomocy dorosłych.

Gotowanie z dziećmi

Wybór przepisu

Aby mieć pewność, że gotowanie nie zajmie pół dnia, a wynik będzie przewidywalny, zalecamy wybór dania w oparciu o trzy główne kryteria.

● Powinno ono podobać się dziecku i być znane Tobie – idealnie jeśli już go długo gotowałeś.

● Proces gotowania nie powinien trwać dłużej niż 30–40 minut.

● Danie można od razu posmakować: przepisy wymagające długiego gotowania, duszenia, moczenia przez kilka godzin w lodówce nie są odpowiednie.

Gotowanie z dziećmi

Do pierwszego gotowania idealnie nadają się następujące przepisy

● kanapki na ciepło;

● pizza lub wypieki z gotowego ciasta;

● sałatki warzywne i owocowe.

Określ liczbę uczestników

Nie zapomnij, że będziesz musiał nadzorować dzieci w kuchni, zwłaszcza jeśli są w wieku przedszkolnym. Jeden dorosły wykona świetną robotę, jeśli w „lekcji mistrzowskiej” bierze udział 1–2 dzieci.

Jeśli jest troje lub czworo dzieci, zaproś drugiego pomocnika: dorosłego lub starsze dziecko.

Rozmiar pomieszczenia również ma znaczenie:

● w małej kuchni Chruszczowa o powierzchni 4–6 m2 nawet dwie osoby będą ciasne;

● na powierzchni 10–12 m2 3–4 osoby mogą swobodnie wchodzić w interakcje.

Gotowanie z dziećmi

Przygotowania

Lepiej jest wykonać pewne prace przygotowawcze zanim zaangażujesz dzieci w proces:

● jeśli będzie więcej niż 2 uczestników, warto przenieść stół jadalny na środek kuchni, aby był dostępny ze wszystkich stron;

● umieść kosz na śmieci blisko stołu – będzie wygodniej;

● przygotuj potrzebne naczynia i inne przybory kuchenne;

● przygotuj jedzenie: umyj warzywa, pokrój mięso lub rybę, odmierz wszystkie suche i płynne składniki.

Pamiętaj o środkach ostrożności

Jeśli po raz pierwszy gotujesz z dziećmi, zapoznaj je z urządzeniami i narzędziami kuchennymi, których będą potrzebować:

● pokaż, jak działają blender, kuchenka, multicooker i inne gadżety kuchenne, które będą potrzebne w procesie gotowania;

● pozwól dziecku spróbować dostosować temperaturę patelni, włącz palnik;

● wyjaśnij szczegółowo, jak używać każdej szpatułki, łyżki cedzakowej, noża i innych narzędzia;

Gotowanie z dziećmi

Przypomnij, że kuchnia nie jest miejscem zabaw i rozpieszczania, wyjaśnij, do czego mogą prowadzić psikusy podczas gotowania.

Rozdziel role

Przeczytajcie wspólnie przepis i omówcie kolejność przygotowywania dania: co należy zrobić najpierw, a co potem.

Uzgodnij, jakie czynności wykona każda osoba, na przykład: kto rozwałkuje ciasto, pokroi i wymiesza składniki na nadzienie lub sałatkę, natłuści blachę do pieczenia itp.

Gotowanie z dziećmi

Po zakończeniu procesu zaproponuj wspólne sprzątanie – nawiasem mówiąc, możesz to zrobić, gdy pizza, ciasta lub bułki pieką się w piekarniku – wtedy oczekiwanie na rezultat nie będzie zbyt długie i żmudne.

Nawet dziecko w wieku przedszkolnym może wytrzeć stół, włożyć naczynia do zmywarki. Dobry nawyk sprzątania po upieczeniu pozostanie z Tobą na długo.

Spróbuj i ciesz się rezultatem

Nawet jeśli bułki nie wyrosły, ciasteczka nie miały idealnego kształtu, pizza była trochę spalona, a składniki sałatki były zbyt duże, koniecznie spróbuj dania od razu z dzieckiem i pochwal je i siebie.

Nawet jeśli danie w ogóle nie wyszło, zyskałeś najważniejszy cel – spędzenie pół godziny z dzieckiem, robienie czegoś razem – i to są minuty, które będziesz ciepło wspominać do końca życia.

Gotowanie z dziećmi

Przeczytaj także: