Podstawowe zasady

Aby proces gotowania w kuchni był jak najbardziej komfortowy, należy przestrzegać podstawowych zaleceń:

  • Szerokość drzwi wejściowych powinna wynosić co najmniej 80 cm (najlepiej 90). Na drodze ich otwierania nie powinny znajdować się żadne przeszkody.
  • Odległość między dwoma wierzchołkami trójkąta roboczego (zlewozmywak, lodówka, kuchenka) powinna wynosić nie mniej niż 110-120 cm i nie więcej niż 2,7 m. Wygodne przejście w kuchni wynosi 90 cm, 110 cm – jeśli kilka osób okresowo się zderza.
  • Aby ułatwić poruszanie się i otwieranie drzwi, szerokość między dwoma rzędami mebli o układzie równoległym lub w kształcie litery U jest ustawiona na co najmniej 120 i nie więcej niż 180.
  • Między ścianą a stołem jadalnym w kuchni dla wygodnego siedzenia należy pozostawić 80 cm, dla siedzenia i wygodnego przejścia za plecami – 110 cm.
  • Szerokość jadalni dla jednej osoby wynosi 60, czyli dla rodziny składającej się z 4 osób potrzebny jest prostokątny stół 120 * 60.
  • Minimalna powierzchnia po obu stronach zlewu wynosi 45-60 centymetrów, kuchenek – 30-45.
  • Wystarczająca przestrzeń do krojenia żywności wynosi 1 m. Bezpieczna odległość od kuchenki do okapu wynosi 75-85 (gaz), 65-75 (elektryczna).
  • Standardowa wysokość blatu kuchennego wynosi 85 cm, odpowiednia dla osób o wzroście 150-170 cm. Wybierz wysokość zgodnie ze swoim wzrostem: niską (75-85) lub wysoką (85-100), prawidłowa powierzchnia robocza znajduje się nieco poniżej talii.
  • Wysokość szafki górnej nad szafką dolną wynosi 45-60 centymetrów, również w zależności od wzrostu. Powinieneś być w stanie wygodnie sięgnąć do dolnej półki bez stołka.

Wskazówka: Aby określić prawidłową wysokość blatu, zegnij ramiona w łokciach równolegle do podłogi. Zmierz odległość od dłoni do podłogi i odejmij 15 – to będzie pożądany wynik dla kuchni.

Podstawowe zasady ergonomii w kuchni Ergonomia w kuchni Ergonomia w kuchni

Zasady aranżacji meble

Planując kuchnię, nie wymyślaj koła na nowo, zastosuj skuteczną i działającą zasadę trójkąta roboczego. Istnieje 5 głównych opcji rozmieszczenia mebli kuchennych, z których każda inaczej umieszcza trójkąt.

Liniowy. Prosty zestaw kuchenny nie jest najlepszym przykładem ergonomii. Układ jednoliniowy nie pozwoli na wygodne rozmieszczenie obszarów roboczych, dlatego lepiej jest dodać wyspę lub barek i przesunąć jeden z wierzchołków na bok. Ale jeśli powierzchnia pomieszczenia pozwala tylko na układ jednorzędowy (na przykład w małym mieszkaniu z czasów Chruszczowa), umieść zlew na środku, pozostawiając wystarczającą odległość od niego do kuchenki i lodówki.

Dwurzędowy. Często stosowany w wąskich kuchniach i uważany za dość wygodny. Ergonomicznym przykładem rozmieszczenia jest kuchenka i zlew naprzeciwko lodówki. Dzięki takiemu układowi nie będziesz musiał ciągle kręcić się wokół osi.

trójkąt roboczy w kuchni niska kuchnia

Zdjęcie przedstawia kuchnię z niskimi górnymi modułami

wąskie szafki górne wąska kuchnia w kształcie litery U

Narożna. Najłatwiej jest na niej wdrożyć ergonomię kuchni. Obszar zlewu jest wsunięty w róg lub w jego pobliże, pozostałe wierzchołki będą zlokalizowane po obu stronach. Dla większego komfortu zamów moduł narożny ze ściętymi krawędziami.

W kształcie litery U. Najbardziej przestronna, funkcjonalna opcja. Zlew jest zainstalowany na środku, lodówka i płyta grzewcza po bokach. Najważniejsze, aby obwód trójkąta roboczego nie przekraczał 9 m.

Wyspa. Każdy z poprzednich układów mebli można ulepszyć o wyspę. Przydaje się do zmniejszenia odległości między wierzchołkami w dużej przestrzeni lub do podniesienia prostego zestawu. Najłatwiejszym sposobem na umieszczenie płyty grzewczej jest dodatkowy moduł; nie wymaga żadnej komunikacji.

trzypoziomowy zestaw kuchenny przestronny zestaw kuchenny

Rozsądne rozmieszczenie systemów przechowywania

Ergonomia to nie tylko stylowy design i właściwy układ kuchni, ale także logicznie zorganizowane przechowywanie. Zgodnie z poziomym systemem strefowym istnieją 4 strefy:

  • Bardzo niska (do 40 cm nad podłogą). Słaba widoczność, wymaga schylania się lub kucania, aby uzyskać pożądany przedmiot. Tutaj przechowywane są rzadko używane przedmioty – naczynia, zapasy żywności.
  • Niski (40-75). Będziesz musiał się schylić, aby coś podnieść. Nadaje się do przechowywania dużych naczyń, małych urządzeń.
  • Średni (75-190). Najwygodniejsza, widoczna przestrzeń na wysokości oczu i ramion. Logiczne jest, aby umieścić tutaj to, czego używasz najczęściej: przybory kuchenne, naczynia, żywność, sztućce.
  • Wysoki (190+ cm). Przedmiot powinien być łatwy do wyciągnięcia lub odłożenia, ponieważ będziesz musiał użyć krzesła lub drabiny. Przechowuj niezniszczalne, lekkie przedmioty.

ergonomia kuchni szafki kuchenne sięgające sufitu

Zdjęcie przedstawia miejsce do przechowywania w niszy w kuchni

przechowywanie przy zlewie przechowywanie urządzeń

Pomieszczenia do przechowywania powinny być również podzielone na strefy w oparciu o funkcjonalność kuchni:

  • Naczynia i przybory kuchenne, przyprawy i płatki śniadaniowe należy pozostawiać w pobliżu kuchenki.
  • Suszarka do naczyń, szuflada na sztućce, detergenty i gąbki znajdują się w pobliżu zlewu.
  • W obszarze roboczym będą potrzebne noże, deski i miski.

Wskazówka: Jeśli to możliwe, odciąż blat tak bardzo, jak to możliwe, umieszczając wszystkie potrzebne rzeczy w szafkach lub podnosząc je na fartuchu. W tym celu nowoczesne wnętrza wykorzystują system szyn lub dodatkowych półek.

ergonomia kuchni wąska szafka kuchenna przechowywanie sprzętów AGD w kuchni

Nuanse oświetlenia i lokalizacja gniazdek

Każda lampa w mieszkaniu jest ogólne, akcentujące lub dekoracyjne w zależności od lokalizacji i jasności. Zgodnie z zasadami ergonomii kuchennej, tylko jedna z proponowanych opcji nie będzie dla Ciebie wystarczająca.

  • Ogólne światło w kuchni pochodzi z żyrandola sufitowego, który ostatnio często zastępowany jest kilkoma małymi reflektorkami lub reflektorami kierunkowymi. Nie trzeba wieszać lampy ściśle na środku ani umieszczać reflektorków na całym obwodzie – wystarczy, że podkreślisz każdą strefę osobno. Lampa wisząca lepiej sprawdzi się w jadalni, a światło kierunkowe w strefie roboczej.
  • Oświetlenie akcentujące stosuje się nad blatem roboczym i jest ono dodatkowe dla wygodnego gotowania. Tego typu oświetlenie można umieścić pod spodem szafek wiszących, w szczelinie między nimi a fartuchem, na ścianie w formie kinkietów lub regulowanych lamp, na suficie (jeśli masz kuchnię bez szafek górnych).
  • Użyj oświetlenia dekoracyjnego w kuchni zgodnie z życzeniem, na przykład, aby podkreślić fakturę ściany lub stworzyć intymną atmosferę.

oświetlenie kuchni kuchnia bez szafek górnych

Na zdjęciu widać kuchnię w kształcie litery L z lodówką na wejście

oświetlenie kuchni gniazdko pod półką

Ergonomia kuchni jest bezpośrednio uzależniona od liczby i rozmieszczenia gniazdek. Od dawna wiadomo, że im więcej, tym lepiej. Jednocześnie gniazdek nie można umieszczać w dowolnym miejscu, powinny znajdować się tam, gdzie będziesz korzystać ze sprzętu.

Nawet na etapie planowania kuchni określ ich dokładną lokalizację i ilość (dodając kilka w rezerwie). Otwory na zaślepki lodówki, kuchenki, zmywarki i innych dużych sprzętów AGD najlepiej ukryć za wysuwanymi szufladami – w ten sposób pozostaną one niezauważalne, a Ty będziesz mieć do nich dostęp w każdej chwili.

W przypadku małych natomiast będziesz musiał umieścić je w widocznym miejscu w strefie roboczej kuchni. Klasyczną wersję w fartuchu można zastąpić modelami wbudowanymi w blat lub przymocowanymi do spodu półki/szafki.

położenie gniazdek w kuchni oświetlenie blatu

Na zdjęciu dodatkowe oświetlenie blatu kuchennego

Nie zapomnij o bezpieczeństwie

Wygodna kuchnia nie może być z góry niebezpieczna, chroń siebie:

  • Zawieś górne moduły uwzględniając wzrost domowników. Im wyższa gospodyni, tym wyższe powinny być szafki.
  • Kup szafki górne o 15-20 cm węższe od dolnych, zrób dodatkowe półki na dolnym poziomie, aby ułatwić gotowanie w kuchni.
  • Zamów drzwi otwierane do góry, aby zachować ergonomię górnego rzędu i uniknąć uderzania w otwartą fasadę.
  • Odsuń kuchenkę od przejścia i drzwi, minimalizując możliwość dotknięcia gorących naczyń.
  • Odsuń kuchenkę gazową o 40 centymetrów od zlewu, 45 od okna.
  • Upewnij się, że wszystkie drzwi otwierają się swobodnie, pozostawiając przed nimi metr wolnej przestrzeni.
  • Zamiast chwiejnych krzeseł, aby dotrzeć na górę, w kuchni używaj stabilnej specjalnej drabiny.

otwieranie szuflady do góry drabina kuchenna osłona ochronna kuchenki

Na zdjęciu widać osłonę ochronną dla dzieci na kuchence

Co warto wiedzieć o sprzęcie?

Ergonomia kuchni jest nierozerwalnie związana z prawidłowym rozmieszczeniem sprzętu. Przyjrzyjmy się każdemu szczegółowi:

Kuchenka. Ku zaskoczeniu 50% rodzin będzie potrzebować panelu z 2-3 palnikami — zmniejszając powierzchnię, zaoszczędzisz miejsce na miejsce do gotowania. Ostatnio piekarnik jest często oddzielany od kuchenki, umieszczając go w piórniku na wysokości oczu. Jest to wygodne z punktu widzenia ergonomii: łatwiej będzie monitorować gotowanie i wyjmować blachę do pieczenia. Nie zapomnij zapewnić miejsca obok piórnika, gdzie będziesz odkładać gorące naczynia.

Lodówka. Główną zasadą ergonomii jest otwieranie drzwi w kierunku ściany. Oznacza to, że otwierając ją, powinieneś mieć swobodny dostęp z blatu. Aby zajmowała mniej miejsca, umieść ją przy oknie, w najdalszym kącie, przy wejściu do kuchni lub w niszy.

Kuchenka mikrofalowa. Umieść ją w pobliżu lodówki, ponieważ często używamy kuchenki mikrofalowej do rozmrażania i podgrzewania jedzenia. Wygodna wysokość dla ergonomii to 10-15 cm poniżej ramion.

Zmywarka. Powinna znajdować się blisko dopływu wody (żeby nie trzeba było ciągnąć za media), kosza na śmieci (wygodnie jest wyrzucać resztki) i szafki (nie trzeba biegać po całej kuchni podczas opróżniania).

Pralka. Nie należy jej również wyjmować z rur wodociągowych i kanalizacyjnych. Należy jednak zadbać o to, aby wykluczyć przenoszenie drgań na inne urządzenia – tzn. nie należy umieszczać go w pobliżu zmywarki, lodówki, piekarnika.

szafka na sprzęt kuchenny kuchnia w niszy lodówka w niszy