Funkcje czyszczenia różnych patelni

Metoda usuwania osadów węglowych powinna być nie tylko skuteczna, ale i bezpieczna, w przeciwnym razie wraz z zanieczyszczeniem łatwo stracić dalszy sens korzystania z wysokiej jakości przyborów, które nie są tanie.

Na półkach sklepów z narzędziami można znaleźć trzy rodzaje patelni:

  • żeliwne;
  • stalowe;
  • aluminiowe.

Dwie ostatnie odmiany są często uzupełniane o powłokę nieprzywierającą: teflonową lub ceramiczną.

Sprawdź wybór przydatnych pomysłów na organizację przechowywania patelni.

O czym należy pamiętać podczas czyszczenia patelni z powłoką nieprzywierającą?

Najpopularniejszymi powłokami nieprzywierającymi są teflonowe i ceramiczne. Przyjrzyjmy się bliżej cechom każdej powłoki:

  • Teflon należy obchodzić się ostrożnie, unikać ściernych środków czyszczących i twardych szczotek, a także mieszać i rozkładać smażone jedzenie drewnianą lub silikonową szpatułką. A do usuwania osadów węglowych z patelni teflonowej zaleca się stosowanie delikatnych produktów: roztworu mydła, dowolnego detergentu lub sody.
  • Ceramika jest mocniejsza i trwalsza, ale można ją również łatwo uszkodzić szczotką lub metalowymi przyborami, jeśli obchodzi się z nią nieostrożnie. Lepiej jest usuwać przypalony tłuszcz natychmiast po gotowaniu i nie pozostawiać go na długo. Jeśli to nie pomoże, zastosuj namoczenie w roztworze mydła, ale nie używaj środków ściernych, kalcynatorów ani gąbek melaminowych.

Przyjrzyjmy się teraz bliżej zasadom obchodzenia się z produktami żeliwnymi, ze stali nierdzewnej i aluminiowymi bez powłoki zapobiegającej przywieraniu, ale najpierw pamiętaj o jednej ogólnej zasadzie:

Niezależnie od materiału, patelni nie trzeba mocno szorować od środka, ponieważ cienka warstwa przypalonego oleju, która tworzy się z czasem, poprawia ich wydajność.

czyszczenie patelni twardą gąbką

Żeliwo

Co druga gospodyni domowa docenia naczynia żeliwne za ich dużą moc, szybkie i równomierne nagrzewanie, długie chłodzenie potraw i trwałość przez całe stulecie. Ciężkie, dobrej jakości patelnie są przekazywane z pokolenia na pokolenie i zanim trafią od babci do wnuczki, nabywają naturalnych właściwości nieprzywierających. Ale wraz z nimi na powierzchni zewnętrznej i wewnętrznych stronach pojawiają się trudne do usunięcia osady węglowe.

Żeliwo można pocierać twardą stroną gąbki, traktować związkami kwaśnymi i zasadowymi, bezlitośnie kalcynować nad ogniem i w piekarniku. Boi się tylko wody, od której szybko pokrywa się rdzą, i nagłych zmian temperatury – przez nie staje się kruche.

Dlatego żeliwnych patelni nie można długo moczyć w roztworze chemii gospodarczej i myć w zmywarce, ani wkładać pod zimny kran zaraz po gotowaniu, mając nadzieję, że szybciej zmyje tłuszcz. Nawiasem mówiąc, takie salta są szkodliwe dla wszelkich gorących naczyń kuchennych.

Jak przywrócić żeliwną patelnię do smażenia po usunięciu osadów węglowych?

Po oczyszczeniu patelni z osadów węglowych, a jeszcze lepiej po każdym użyciu, zaleca się osuszenie żeliwnej patelni i wytarcie jej ze wszystkich stron serwetką lub ręcznikiem papierowym z kroplą oleju roślinnego, a następnie odłożenie jej do przechowywania osobno i nie wkładanie do środka mokrych naczyń.

Przed pierwszym użyciem należy koniecznie dodać soli i podgrzewać patelnię przez 15 minut. Następnie wysyp sól, wytrzyj suchym ręcznikiem i dokładnie natrzyj wnętrze patelni olejem.

żeliwna patelnia z osadem węglowym

Stal nierdzewna

Patelnie stalowe są znacznie lżejsze i wygodniejsze niż ich żeliwne odpowiedniki, ale mają mniejszą pojemność cieplną, a bez powłoki zapobiegającej przywieraniu jedzenie irytująco przywiera do nich i tworzą się osady tłuszczu. Aby tego uniknąć, będziesz potrzebować mocnego podgrzewania, a to jest jedyne „zło”, którego boi się stal. Wyjątkiem są drogie wielowarstwowe patelnie z dnem kapsułkowym, a jeśli jesteś gotowy zignorować oszczędności, aby gotować wygodnie, to dlaczego nie?

Aby oczyścić stalową patelnię z osadów węglowych, wszystkie środki są dobre, z wyjątkiem kalcynacji – cienki produkt będzie „ołowiał”, a bardzo delikatny skurczy się.

stalowa patelnia z osadami węglowymi

Aluminium

Rynek zalały grubościenne aluminiowe patelnie, rondle, patelnie do smażenia i brytfanny z powłoką teflonową lub ceramiczną. Łączą one w sobie lekkość, przystępną cenę, atrakcyjny design i wysoką wydajność. Ale pozbycie się starych osadów węglowych i tłuszczu z takich naczyń to pytanie za milion dolarów; trzeba je dokładnie umyć po każdym gotowaniu ze wszystkich stron.

Z patelniami wykonanymi z czystego aluminium jest jeszcze więcej kłopotów. Można je krótko moczyć, gotować i traktować delikatnymi środkami chemicznymi na bazie kwasu lub zasady, ale nie należy ich myć w zmywarce – tabletki do mycia naczyń mają zbyt agresywny skład. Nie można go kalcynować, a pocieranie go gąbkami melaminowymi, drucianymi, metalowymi lub plastikowymi skrobakami jest wręcz niebezpieczne – w wyniku uszkodzeń do żywności przedostaną się szkodliwe tlenki.

Patelnia aluminiowa zarysowana materiałami ściernymi i szczotkami jeszcze szybciej pokryje się osadem węglowym, a każde jedzenie beznadziejnie się do niej przypali.

patelnia aluminiowa z osadem węglowym

Dla wygody podsumujmy:

Metody usuwania osadów węglowych

Uwaga: przed próbą wyczyszczenia patelni jedną z sugerowanych metod, spójrz na tabelę i upewnij się, że nie zniszczysz naczyń kuchennych. Jeśli jest to możliwe, zdemontuj drewnianą lub bakelitową rączkę.

Ludowe sposoby na zwalczanie osadów węglowych

Soda

Do usuwania osadów węglowych z patelni w domu najczęściej stosuje się wodorowęglan sodu. Konkretną metodę wybiera się w zależności od intensywności zanieczyszczenia. Jeśli problem jest niewielki, przygotuj pastę z równych części sody i wody i natrzyj nią naczynia kuchenne. Aby zwiększyć tarcie i poprawić wydajność, dodaj trochę grubej soli kuchennej.

Uporczywe osady węglowe z zewnętrznej powierzchni można usunąć, gotując je z sodą:

  1. Wlej wodę do dużego rondla lub miski i doprowadź do wrzenia.
  2. Wsyp pół szklanki sody kalcynowanej lub sody oczyszczonej na litr.
  3. Opuść brudną patelnię i gotuj przez 30–60 minut.
  4. W razie potrzeby usuń szczoteczką wszelkie pozostałe osady węglowe.

soda

Ocet

Soda, jako słaba zasada, nie jest zbyt skuteczna, jeśli boki i dno patelni pokryte są grubą warstwą czarnej sadzy. Będziesz potrzebować reakcji z kwasem. Hojnie posyp zabrudzone miejsca sodą i wlej ocet stołowy – masa będzie się pienić i syczeć. Gdy proces się uspokoi, przetrzyj metal, a jeśli osad węglowy nie zejdzie za pierwszym razem, powtórz procedurę.

Aby usunąć uporczywe tłuste osady na dnie, zrób to inaczej:

  1. Wlej szklankę wody i 9% octu stołowego do patelni.
  2. Postaw na kuchence i gotuj przez 15-20 minut.
  3. Wlej pół szklanki sody (jeśli brzegi są niskie, odcedź część roztworu, w przeciwnym razie piana wypłynie przez krawędź).
  4. Poczekaj, aż wrzenie ustanie i dokończ czyszczenie osadów węglowych gąbką.

vinegar

Mydło do wewnętrznych zanieczyszczenia

72% mydło do prania jest lepsze niż soda oczyszczona w usuwaniu zestalonego tłuszczu i osadów węglowych wewnątrz patelni:

  1. Zetrzyj ćwiartkę lub połowę kostki mydła na brudną miskę i napełnij ją wodą do pełna.
  2. Podgrzej roztwór mydła, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  3. Zdejmij patelnię z kuchenki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a najlepiej na całą noc. Rano pozostaje jedynie oczyścić wszelkie pozostałe osady węglowe, spłukać ciepłą wodą i wytrzeć do sucha.

starte mydło do prania

Klej

Dodając do trzech wyżej wymienionych substancji klej silikatowy do artykułów papierniczych, uzyskamy najskuteczniejszą broń w walce z wielowiekowymi warstwami osadów węglowych. Skutecznie radzi sobie z czyszczeniem, gdy żrące środki chemiczne gospodarstwa domowego są bezsilne i nie niszczy metalu.

Metoda ta jest znana jako „radziecka”:

  1. Zagotuj wodę w 10-litrowym wiadrze emaliowanym, zdejmij je z kuchenki.
  2. Wrzuć do niego kostkę mydła do prania, poczekaj, aż całkowicie się rozpuści.
  3. Będziesz potrzebować butelki kleju PVA i pół opakowania sody, dodaj je i dobrze wymieszaj.
  4. Zanurz patelnię w roztworze i pozostaw do namoczenia na noc.

Klej PVA i mydło do prania

Nadtlenek wodoru

Nadtlenek wodoru może wzmocnić działanie sody oczyszczonej i mydła do prania – dodaj jedną butelkę do powyższych przepisów, jeśli osady węglowe nie chcą opuścić patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu po kilku rundach gotowania z sodą lub moczenia w stężonym roztworze mydła.

peroxide

Amoniak

Amoniak radzi sobie z osadami węglowymi i tłuszczem szybciej niż tlenek wodoru, nie wymaga gotowania, ale nie zawsze jest pod ręką i ma ostry zapach.

Jeśli dysponujesz dużym arsenałem narzędzi domowych, uzbrój się w gumowe rękawiczki i wypróbuj tę metodę:

  1. Rozpuść łyżeczkę boraksu i łyżkę amoniaku w szklance ciepłej wody.
  2. Wlej mieszankę na patelnię, nałóż na boki lub zanurz dno, aby usunąć osad węglowy z zewnątrz.
  3. Odczekaj godzinę i spłucz ciepłą wodą.

amoniak

Kwas cytrynowy

Nie należy traktować tego kulinarnego dodatku jako panaceum; ocet stołowy czyści skuteczniej. Ale jeśli się skończy i trzeba pilnie wyczyścić osad węglowy wewnątrz patelni, wymień go w tempie jednej łyżki kwasu cytrynowego zamiast pół szklanki octu 9%, wzmocnij płynem do mycia naczyń i zagotuj.

kwas cytrynowy

Proszek do prania

W czasach radzieckich, gdy brakowało chemii gospodarczej, z pomocą gospodyniom domowym przyszedł proszek do prania ręcznego. Ratowały się przed osadem węglowym, gotując naczynia w emaliowanej misce z dodatkiem 100 g produktu i kilku łyżek oleju roślinnego. Trudno powiedzieć, jaką użyteczną rolę odgrywa on w procesie czyszczenia patelni, ale myślę, że warto spróbować.

proszek do prania

Musztarda

Suchy proszek musztardowy naprawdę pozwala szybko usunąć zestalony tłuszcz i osady węglowe wewnątrz naczyń kuchennych – ta informacja jest potwierdzona. Wlej go na brudną patelnię, postaw na kuchence i podgrzewaj przez 15-20 minut na średnim ogniu.

proszek musztardowy

Cola

Wiele osób demonizuje ten słodki, gazowany napój i twierdzi, że przy dłuższym kontakcie może rozpuszczać aluminium. Niech tak będzie, a cola również nie służy zdrowiu, ale w kuchni agresywna soda może się przydać – doskonale poradzi sobie z lekkimi osadami tłuszczu i nagarem, a przy tym usunie nieprzyjemny zapach, jeśli zamoczysz w niej patelnię na noc lub ją zagotujesz.

mycie patelni colą

Węgiel aktywny do aluminiowej patelni

Aluminium to piękny, trwały materiał, ale wymaga szczególnej pielęgnacji. Mocne czyszczenie i gotowanie w złożonych kompozycjach zepsuje wygląd naczyń kuchennych. Możesz przywrócić czystość swojej patelni i usunąć stare osady węglowe za pomocą węgla aktywowanego.

Instrukcje krok po kroku:

  1. Rozpuść proszek do prania w gorącej wodzie i mocz w nim brudne naczynia przez 1 godzinę.
  2. Wyjmij patelnię z wody i wytrzyj do sucha.
  3. Zmiel 8 tabletek węgla aktywowanego na proszek i wsyp do pojemnika przygotowanego do czyszczenia.
  4. Dodaj szklankę wody i doprowadź do wrzenia.
  5. Pozostaw roztwór na 40 minut.
  6. Odcedź płyn, przetrzyj powierzchnię gąbką.

Węgiel aktywowany

Skrobia ziemniaczana do patelni z powłoką teflonową

Powłoka teflonowa nie toleruje ekspozycji chemicznej i reakcji substancji czynnych. Oznacza to, że nie można używać soli, kredy ani reakcji sody z octem do czyszczenia patelni z warstwą ochronną. Odpowiednia jest delikatna metoda z użyciem skrobi ziemniaczanej:

  1. Wlej szklankę wody do patelni, dodaj 2 łyżki skrobi.
  2. Gotuj powstały roztwór przez 20 minut.
  3. Po upływie powyższego czasu wylej płyn i wypłucz pojemnik.

Uwaga! Produkt można wlać do osobnego pojemnika i używać do mycia zewnętrznej strony patelni.

skrobia

Kupione środki do usuwania osadów węglowych

Kupione środki do czyszczenia naczyń z osadów węglowych to agresywne środki chemiczne. Zaleca się czyszczenie nimi tylko zewnętrznej powierzchni naczyń domowych, a wewnętrznej powierzchni – środkami ludowymi.

Nie zaleca się również czyszczenia środkami z powłoką teflonową.

Zobacz szczegółową analizę produktów od blogera:

Chemia gospodarcza do usuwania osadów węglowych „AZELIT”

Produkt czyszczący jest profesjonalnym środkiem chemicznym do użytku domowego. Skutecznie zwalcza tłuszcz, osady węglowe i sadzę. Wchodząc w interakcję z osadami węglowymi, produkt zamienia się w silną pianę. Wystarczy spryskać składem chemicznym wnętrze i zewnątrz patelni i odczekać 5-10 minut. Po upływie tego czasu można rozpocząć mycie naczyń za pomocą twardej szczotki.

Jeśli naczynia nie umyły się za pierwszym razem, można ponownie zastosować AZELIT. Ze wszystkich składów chemicznych używam tylko tego. Ale nie ryzykuję użycia go do mycia naczyń z powłoką teflonową.

Uwaga! Przed czyszczeniem należy koniecznie założyć rękawiczki. Przydatna będzie również maska – produkt ma ostry zapach.

«Cilit»

Pomaga poradzić sobie nie tylko ze starymi plamami tłuszczu, ale także z osadami węglowymi. Należy go nanieść na powierzchnię patelni 2-3 razy, aby uzyskać pożądany efekt. Podczas pracy należy zachować środki ostrożności.

„Shumanit Bagi”

Ten niedrogi środek czyszczący można znaleźć w każdym sklepie z narzędziami. Należy go nanieść na naczynia kilka razy, aby usunąć sadzę. Ostry zapach ulatnia się przez długi czas.

Uwaga! Po użyciu związków chemicznych patelnię należy dokładnie wypłukać. Aby mieć pewność, należy przetrzeć naczynia serwetką nasączoną octem.

Mechaniczne metody czyszczenia

Uważam, że mechaniczna metoda czyszczenia naczyń żeliwnych i aluminiowych jest metodą ekstremalną. Usuwa wieki sadzy w ciągu kilku minut, ale ma jedną wadę. Podczas usuwania warstwy brudu z naczyń usuwana jest również górna (anodowana) warstwa. Oznacza to, że na naczyniach bardzo szybko gromadzi się gruba warstwa osadu węglowego.

Piroliza

Nie zawsze da się usunąć grubą warstwę osadu węglowego z żeliwnej patelni lub kotła przy użyciu środków chemicznych. Podłącz otwarty płomień lub ekstremalne ciepło – pozwól, aby działał ogień, palnik, piekarnik z funkcją samoczyszczenia.

Zwykły piekarnik wystarczy:

  1. Rozgrzej go do maksimum (limit dla kuchenek domowych to 220-250 stopni).
  2. Nasmaruj naczynia olejem roślinnym, odwróć do góry nogami, umieść na ruszcie i trzymaj w piekarniku przez 1-2 godziny.
  3. Ostudź, otwierając drzwiczki i cierpliwie czekając, zmieć czarny pył.

przyprawianie żeliwnej patelni w piekarniku

Piaskowanie lub szlifierka

Radykalna metoda czyszczenia długoterminowego osady węglowe z zewnątrz są mechaniczne. Spróbuj ostrożnie zbić je dłutem, wyczyść gruboziarnistym twardym papierem ściernym, odetnij szlifierką lub oddaj wulkanizatorowi do rozebrania. Oni będą w stanie sprawnie oczyścić żeliwną patelnię za pomocą piaskowania.

piaskowanie patelni

Jak radzić sobie ze starymi osadami węglowymi i tłuszczem?

W ciężkich przypadkach nie zapomnij o zaleceniach dotyczących różnych materiałów patelni. Tak więc w przypadku modeli nieprzywierających możesz zastosować jedynie powtórzenie odpowiednich procedur. Natomiast w przypadku żeliwa i stali można uciec się do środków mechanicznych. Produkty łączone również dobrze sprawdzają się w walce ze starymi osadami węglowymi: na przykład soda i ocet, moczenie i gotowanie.

Zalecenia dotyczące zapobiegania powstawaniu osadów węglowych

Aby ograniczyć tworzenie się osadów węglowych na patelni, należy przestrzegać następujących prostych zasad:

  • Jeśli regularnie myjesz naczynia w zmywarce, czyść je samodzielnie gąbką kilka razy w miesiącu, ponieważ sprzęt radzi sobie z tłuszczem i sadzą gorzej niż pracowite ludzkie ręce;
  • Rzadziej stosuj produkty ścierne i nie dotykaj patelni twardymi przedmiotami, nawet jeśli nie ma ona powłoki nieprzywierającej – zarysowania przyspieszają tworzenie się osadów węglowych i utrudniają ich usunięcie;
  • Na kuchence gazowej dobierz palnik w zależności od średnicy dna – płomień nie powinien „lizać” i przypalać boków;
  • Prawidłowo używaj ciepła, nie zwiększaj go bezmyślnie, aby szybciej osiągnąć wrzenie lub lepiej smażyć potrawę – przypali się, a naczynia cierpieć wraz z nim;
  • przed pierwszym użyciem i po dokładnym czyszczeniu, żeliwna patelnia musi być kalcynowana przez 20-30 minut z centymetrową warstwą oleju roślinnego i soli kuchennej (zwykła sól pomaga również usunąć rdzę z żeliwa).

smarowanie czystej żeliwnej patelni olejem

Rozważaliśmy proste sposoby usuwania osadów węglowych z patelni wewnątrz i na zewnątrz w domu bez użycia specjalistycznych środków chemicznych, ale często nie można się bez nich obejść. Aby nie wydawać pieniędzy na zakup drogich środków czyszczących, poświęć je na pielęgnację naczyń trochę więcej uwagi, czasu i troski.