Każda gospodyni domowa powie, że kuchnia to główne pomieszczenie w domu. Dlatego pytanie, którą kuchnię wybrać, staje się głównym, jeśli planujesz remont w domu. Istnieją tylko dwa kryteria wyboru: kuchnia powinna być wygodna i być powodem do dumy. Osiągnięcie tego nie jest tak trudne, jak się wydaje na pierwszy rzut oka.

Jeszcze przed rozpoczęciem wyboru musisz szczegółowo wyobrazić sobie, czego dokładnie chcesz w rezultacie, jak wygląda gotowa kuchnia i jak wyglądasz stojąc przy kuchence lub siedząc przy nowym stole jadalnym. Tylko przemyślając wszystkie szczegóły, możesz uzyskać to, czego naprawdę potrzebujesz. Podczas ustawiania zestawu kuchennego musisz kierować się rozmiarem swojej przestrzeni:

  1. Układ narożny. Jest uważany za klasyczny, ponieważ przestrzeń jest wykorzystywana najefektywniej. Z reguły zlew montuje się w rogu, blat roboczy po jednej stronie, a kuchenkę lub płytę grzewczą po drugiej.
  2. Kuchnia w kształcie litery U – odpowiednia do przestronnego pomieszczenia. Można wykorzystać cały obwód, łącznie z bokiem, po którym znajduje się okno.
  3. Układ liniowy. Elementy mebli kuchennych znajdują się tylko po jednej stronie.
  4. Układ wyspy. Optymalny do kawalerek i większych pomieszczeń. Kuchenkę i blat roboczy przesunięto na środek kuchni lub zainstalowano tam barek. Przesunięcie okapu na środek pomieszczenia i jego podłączenie może być trudne.

Kuchnia

Planowanie jako pierwszy etap wyboru

Przed wyborem kuchni należy zmierzyć pomieszczenie i naszkicować szczegółowy szkic z minimalnym (nie większym niż 0,5 cm) błędem. Na nim rozmieścić wszystkie moduły zestawu, uwzględniając podstawowe zasady.

  1. Lodówki nie należy ustawiać obok kuchenki.
  2. Zmywarka, a także pralka, jeśli znajduje się w kuchni, powinny być zainstalowane w pobliżu linii energetycznych.
  3. Wszystkie urządzenia i przybory kuchenne znajdują się na wygodnej wysokości, biorąc pod uwagę częstotliwość użytkowania. Najlepszym rozwiązaniem jest w tym przypadku obszar roboczy, zainstalowany w odległości 85 cm od podłogi (w przybliżeniu, należy uwzględnić wzrost gospodyni). Wysokość obszaru roboczego to wysokość cokołu, blatu i szafek podłogowych. Najczęściej są to wartości standardowe. Jednak wysokie osoby uważają, że praca przy wysokości powierzchni roboczej 85 cm jest niewygodna. Aby podwyższyć obszar roboczy, można dodać wysokość do cokołu lub wybrać blat o większej grubości.
  4. Kuchenka jest instalowana zgodnie z wymogami prawnymi: okap znajduje się w odległości 80 cm od kuchenki.
  5. Wszystkie dolne szuflady powinny otwierać się całkowicie i nie przeszkadzać w chodzeniu.

Kuchnia

Jaki powinien być zestaw kuchenny

Każdy zestaw składa się z korpusu (ramki), zawartości wewnętrznej (półek i szuflad), frontów i blatu, a wszystkie one wykonane są z różnych materiałów.

Cztery najpopularniejsze rodzaje:

  1. LDSP – płyta wiórowa laminowana. Najtańszy, ale bardzo trwały i estetyczny materiał. Do produkcji mebli kuchennych dopuszcza się wyłącznie płyty wiórowe najwyższej klasy, charakteryzujące się minimalną emisją formaldehydu. Materiał ten, posiadający odpowiedni certyfikat, jest równie bezpieczny jak płyty MDF, multiplex i drewno lite. Płyta wiórowa nielaminowana (bez litery L) od dawna nie jest stosowana w produkcji mebli kuchennych, ponieważ nie ma wystarczającej odporności na wilgoć i zmiany temperatury. Płyta wiórowa to najlepszy wybór na wewnętrzne powierzchnie zestawu kuchennego.
  2. MDF – drobna frakcja – droższy i trwalszy materiał, wyróżniający się zaawansowaną technologią: można go frezować, pokrywać folią z nadrukiem fotograficznym, tworzywem sztucznym. MDF jest mocniejszy nawet od drewna litego. Jest optymalny do produkcji frontów kuchennych.
  3. Multiplex to odporny na wilgoć materiał, wykonany z kilku warstw sklejonego drewna. Dość drogi materiał, nie ustępujący pod względem właściwości użytkowych połączeniu płyty wiórowej laminowanej z MDF, ale nie przewyższający go. Nie wszyscy producenci go stosują.
  4. Lite drewno naturalne jest najdroższą opcją, a także dość kapryśną. Sprawdza się we wnętrzach kuchennych, gdzie zastosowanie całkowicie naturalnych materiałów jest koncepcyjne.

Z punktu widzenia oszczędności i technologii, najlepszym wyborem dla zestawu kuchennego są fronty z płyty MDF, a tylne ścianki i wypełnienie wewnętrzne z płyty wiórowej laminowanej. Pozostałe opcje i ich kombinacje są również całkiem akceptowalne, więc wybór zależy od preferencji właścicieli.

Kuchnia

Materiały, z których wykonany jest blat, w kolejności rosnącej ceny:

  • płyta wiórowa;
  • kamień sztuczny;
  • aluminium;
  • stal nierdzewna;
  • szkło;
  • kamień naturalny.

Fartuch kuchenny jest zazwyczaj wykonany z płytek lub szkła. Obie opcje są piękne i praktyczne.

Wybór zestawu kuchennego według producenta jest nieefektywny. Wszystkie konkurencyjne fabryki produkujące meble kuchenne pracują na sprzęcie włoskim i niemieckim, używając europejskich komponentów. Konkurencja na rynku mebli kuchennych jest tak duża, że jakość produktów w dużych fabrykach jest na wysokim poziomie.

Cena importowanych zestawów obejmuje logistykę, odprawę celną, usługi pośredników, ale nie jakość produktu. Możesz więc śmiało wybrać dowolną markę spośród tych, które są szeroko reprezentowane na rynku.

Wybór koloru

Porady profesjonalistów raczej nie będą tutaj pomocne: możesz wybrać dowolną opcję według własnego gustu, uwzględniając zasady bezpieczeństwa kolorów.

  • Monochromatyczna biel będzie wyglądać zbyt sterylnie.
  • Duża ilość matowej czerni sprawi, że kuchnia będzie ponura.
  • Zbyt jaskrawe, krzykliwe odcienie mogą stać się nudne i po pewnym czasie zaczną drażnić.

Błyszczące fasady są najlepszą opcją dla małych kuchni: odblaskowa powierzchnia optycznie powiększa pomieszczenie.

Proporcje odgrywają ważną rolę w projektowaniu wysokiej jakości. Mają one większe znaczenie dla postrzegania przestrzeni, niż mogłoby się wydawać. Eksperci twierdzą, że wygodniejsze jest korzystanie z mebli i ich wewnętrznego wypełnienia (półek, szuflad), jeśli ich rozmiar jest wielokrotnością 150 mm (450 mm, 600 mm, 1200 mm)

Obliczając odległość między szafką kuchenną a innymi przedmiotami, należy uwzględnić otwór drzwiczek.

Wygodniejsze jest korzystanie z takich półek i szuflad, których zawartość widać na pierwszy rzut oka.

Szczególną uwagę należy zwrócić na mechanizmy otwierania i zamykania szafek. Samozamykacze są wygodnym, choć niezbyt powszechnym mechanizmem w kuchni. A zamykanie szuflady lub szafki metodą push-up, wymagające pewnego wysiłku, wciąż wydaje się wielu osobom niewygodne. Modny trend braku uchwytów w szafkach również może powodować dyskomfort. Klasyczne rozwiązania są wygodne, przynajmniej dlatego, że przetrwały próbę czasu.

Wbudowana lodówka wygląda ciekawie i stylowo, ale montaż półki zajmuje sporo miejsca, więc będzie mniej pojemna przy tej samej zajmowanej powierzchni.

Wysoki mikser z wysuwaną wylewką jest optymalny do napełniania lub mycia wysokich pojemników, ale pod nim potrzebna jest głęboka miska, aby uniknąć zachlapania.

Kuchnia

Błędy przy wyborze kuchni

Minimalizm przy wyborze zestawu kuchennego jest uzasadniony tylko wtedy, gdy w kuchni jest mało sprzętu. W przeciwnym razie wszystkie będą znajdowały się na stołach i szafkach, co nie wygląda zbyt schludnie.

Ale jeśli mebli kuchennych jest za dużo, to również jest źle. Meble nie powinny zajmować więcej niż 20% wolnej przestrzeni. Aby wszystkie sprzęty AGD zmieściły się w zestawie, należy dokładnie zaplanować rozmieszczenie i objętość szuflad i półek. Wygodniej jest obliczyć wypełnienie szafek na podstawie ilości sprzętu, który już posiadasz i tego, który planujesz kupić.

Nieprawidłowa organizacja przestrzeni pod zlewem to jeden z najczęstszych błędów, zwłaszcza w małej kuchni. Ważne jest, aby nie blokować całkowicie dostępu do instalacji wodno-kanalizacyjnej. Pod zlewem należy zainstalować półki, szuflady i koszyki, które można szybko wyjąć. Wysuwane szuflady wyglądają bardziej estetycznie, ale będą przeszkadzać w nagłych wypadkach, gdy instalacja hydrauliczna nagle zacznie przeciekać.

Zbyt duże wbudowane szuflady to również błąd. Chociaż wydają się pojemne, nie są zbyt wygodne w użyciu. Gdy taka szuflada jest wypełniona naczyniami, staje się ciężka i niewygodne jest jej wysuwanie do przodu ze względu na jej dużą długość. Nie należy kupować mebli kuchennych z szufladami dłuższymi niż 90 cm.

Współczesny rynek oferuje elementy kuchenne o niestandardowych kształtach. Na przykład misa zlewozmywaka w kształcie kropli lub płyta grzewcza w kształcie elipsy. Są piękne, ale są niewygodne w użyciu i z czasem zaczną drażnić. Kuchnia to nie miejsce, w którym można poświęcać wygodę. Lepiej kupić akcesoria o tradycyjnym kształcie.

Kuchnia

Przeczytaj także: