Producenci sprzętu kuchennego dokonali w ostatnich latach prawdziwego przełomu. Wprowadzili na rynek wiele przydatnych produktów, które ułatwią kobietom życie lub pomogą im zrealizować marzenia. Na przykład o pysznym steku z wysokiej jakości mięsa.

Wybór grilla do domu

Nic więc dziwnego, że grille zaczęły pojawiać się w zwykłych domach. Sugerujemy zapoznać się z listą kontrolną, która pomoże Ci uniknąć błędu przy wyborze grilla elektrycznego do domu.

Modyfikacje grilla

Na rynku grilli elektrycznych dostępny jest duży wybór modyfikacji. Wśród nich:

  • Grille elektryczne typu otwartego są dość lekkie, ale szerokie. Posiadają różne warianty paneli, dzięki czemu można na nich przyrządzać nie tylko mięso i warzywa, ale także smażyć jajka, naleśniki.

  • Typ zamknięty. Ten typ grilla elektrycznego pozwala na jednoczesne przyrządzanie porcji dla 2 osób. Posiada uchylną pokrywę i główną powierzchnię do gotowania. Takie urządzenia kuchenne nie wymagają dużo wolnej przestrzeni.

Wybór grilla do domu

  • Bezdotykowe grille elektryczne. To jeden z najstarszych typów urządzeń kuchennych. Już w czasach ZSRR można było kupić w wyspecjalizowanych sklepach szaszłyki do domu. Dziś nazywane są one grillami elektrycznymi bezdotykowymi.

Podstawowe parametry grilla

Po podjęciu decyzji o modyfikacji grilla elektrycznego czas przejść do wyboru sprzętu według podstawowych parametrów.

1. Moc. W tym przypadku obowiązuje tradycyjna zasada: im większa moc, tym większa wydajność. Eksperci zalecają wybór urządzeń o mocy od 1500 do 2000 W.

Wybór grilla do domu

2. Materiał powierzchni. Dostępne są tylko dwie opcje – żeliwo lub aluminium. Każda z nich ma swoje wady i zalety. Ale najważniejszy nie jest materiał, a obecność dobrej warstwy nieprzywierającej.

3. Regulacja temperatury. Nowoczesne modele grilli elektrycznych są zazwyczaj wyposażone w regulator temperatury gotowania. Modele ze średniej i wyższej półki cenowej posiadają regulator cyfrowy. Tańsze modele posiadają regulator mechaniczny.

Wybór grilla do domu

4. Pojemnik na tłuszcz. Nie wszystkie grille elektryczne są wyposażone w specjalną tackę do zbierania tłuszczu podczas gotowania. Lepiej wybierać modele, w których jest on obecny. Dzięki temu unikniesz uciążliwego mycia całego urządzenia po każdym użyciu.

5. Wskaźnik nagrzania. Jeśli finanse na to pozwalają, kup grill elektryczny ze wskaźnikiem nagrzania. Pomoże on kontrolować temperaturę nagrzania powierzchni i poinformuje Cię, kiedy można włożyć warzywa lub mięso.

Przeczytaj także: