Każdy miłośnik kawy, który nie wyobraża sobie radosnego poranka bez tego orzeźwiającego napoju, przynajmniej raz pomyślał o zakupie wysokiej jakości i niezawodnego ekspresu do kawy. Jednocześnie rynek oferuje różnorodne opcje, od bardzo niedrogich po te kosztujące wręcz bajońskie sumy. Ich zasady działania są różne. Jakość uzyskanego napoju również jest inna.
Zapalony kawosz powinien znać wszystkie te niuanse, aby zakup wymarzonego urządzenia przyniósł satysfakcję i radość, a nie rozczarowanie. Ta wiedza pomoże również powstrzymać się od spontanicznego zakupu niepotrzebnego urządzenia tylko ze względu na jego niską cenę, bez uwzględnienia jego możliwości technicznych. W końcu ekspres do kawy, który nie spełnia wymagań użytkownika, będzie po prostu zbierał kurz w kącie lub zajmował cenne miejsce w kuchni, podczas gdy jego właściciel będzie parzył kawę po turecku w tradycyjny sposób.
Rodzaje ekspresów do kawy
Zasada działania różnych typów ekspresów do kawy różni się, podobnie jak ich kluczowe cechy. Możemy wyróżnić: ekspresy przelewowe, modele gejzerowe i przelewowe. Ekspresy do kawy zaprojektowane do przygotowywania kawy pod ciśnieniem również się wyróżniają.
Ekspresy przelewowe
Prototyp współczesnego ekspresu przelewowego pojawił się już w 1800 roku, kiedy biskup Jean-Baptiste de Belloy umieścił torebkę zmielonej kawy w mosiężnym pojemniku i przepuścił przez niego wrzątek.
Od tego czasu konstrukcja nie uległa znaczącym zmianom. Współczesne ekspresy przelewowe składają się z dwóch pojemników. W jednym z nich woda jest podgrzewana i przepływa przez filtr ze zmieloną kawą do drugiego – kropla po kropli, gotowy aromatyczny napój spływa w dół. Średnia prędkość pracy takiego urządzenia to 2-3 minuty, aby przygotować dwie filiżanki kawy.
Napoje przygotowywane w takich ekspresach do kawy mogą znacznie różnić się mocą i smakiem. Wynika to z faktu, że prędkość przepływu wody przez zmieloną kawę może być różna w różnych urządzeniach. Ale ogólnie rzecz biorąc, ta opcja jest odpowiednia dla osób, które nie lubią mocnej kawy i piją jej dużo w ciągu dnia.
W przypadku systemów przelewowych zaleca się stosowanie średnio zmielonych ziaren. Duże cząsteczki zwykle nie zdążą oddać wszystkich substancji aromatycznych do sączącej się wody, a małe, wręcz przeciwnie, mogą dodać napojowi goryczki.
Kluczowymi cechami urządzeń przelewowych są:
- Moc. Uważa się, że ma ona bezpośredni wpływ na moc gotowego napoju. Wiele osób uznaje optymalną moc od 700 do 1000 watów. Słabsze modele nie są w stanie wystarczająco podgrzać wody, przez co napój jest mniej aromatyczny. Mocniejsze ekspresy do kawy przepuszczają ją przez filtr zbyt szybko, przez co napój nie ma czasu na nabranie odpowiedniej konsystencji.
- Podgrzewanie. Dysk grzewczy pod dzbankiem z napojem pozwala utrzymać temperaturę gotowej kawy. To bardzo wygodna funkcja, której czasami brakuje w tanich urządzeniach.
- System zapobiegający kapaniu. Pozwala nalać kawę, gdy tylko pojemnik zbierze wystarczającą objętość, bez obawy, że napój z filtra będzie nadal kapał na blat lub element grzejny. System zapobiegający kapaniu działa na zasadzie umywalki.
- Możliwość regulacji mocy. W rzeczywistości jest to możliwość regulacji prędkości przepływu wody do filtra. Czasami producenci nazywają tę funkcję zawiłym językiem, na przykład „aromat”. Jednocześnie, w rzeczywistości, nadal będą dwie opcje parzenia kawy: kawy miękkiej i mocnej.
- Filtry. W ekspresie przelewowym mogą być one jednorazowego użytku, papierowe lub nylonowe wielokrotnego użytku. Te pierwsze są wygodniejsze w użyciu, ale wymagają stałych kosztów. Te drugie są bardziej ekonomiczne, ale wymagają regularnego czyszczenia. Dobrze, jeśli urządzenie zapewnia możliwość korzystania z obu opcji. Dodatkowo można kupić filtr metalowy, który będzie służył dłużej.
Kupując ekspres przelewowy, należy również zwrócić uwagę na materiał obudowy i rozmiar dzbanka. Urządzenia metalowe zazwyczaj wyglądają solidniej. Należy jednak liczyć się z tym, że będą się one znacznie nagrzewać podczas pracy.
Jeśli chodzi o objętość dzbanka, jest ona zazwyczaj podawana w liczbie filiżanek. I jest ona dobierana w oparciu o potrzeby użytkownika. Zazwyczaj pojemnik ten jest wykonany ze szkła z plastikową pokrywką. Jednak w tanich modelach może go w ogóle nie być, napój nalewa się bezpośrednio do kubka umieszczonego pod nim.
W droższych urządzeniach termos może być metalowy. W nich gotowy napój dłużej zachowuje swój aromat i temperaturę.
Ekspresy do kawy gejzerowe
Zasada działania ekspresów do kawy gejzerowych jest podobna do modeli przelewowych. Jest to urządzenie składające się z dwóch połączonych naczyń i mające kształt klepsydry. Do dolnej części takiego ekspresu do kawy wlewa się wodę, która po zagotowaniu przechodzi przez filtr z kawą i spływa jak fontanna do górnego naczynia. Istnieją kuchenne i elektryczne odmiany urządzeń tego typu.
Te ostatnie są bardzo podobne wyglądem do zwykłych czajników elektrycznych. Posiadają również element grzejny na dole i specjalną podstawkę.
Główne cechy urządzeń elektrycznych to:
- Moc. Szybkość przygotowywania napoju zależy od niej. Przeciętnie proces ten trwa 5-10 minut. Zazwyczaj moc zależy również od objętości urządzenia. Im większy pojemnik na wodę, tym jest on wyższy.
- Materiał korpusu. Ta cecha jest dość ważna w przypadku ekspresów do kawy gejzerowych. Korpus wykonany jest z tworzywa sztucznego, aluminium, stali nierdzewnej lub grilamidu. Dwie ostatnie opcje są droższe, ale bardziej niezawodne. Dodatkowo, droższe modele mogą być wyposażone w wewnętrzną powłokę ceramiczną.
- Stosunek pojemności filtra do pojemności termosu. Im większa pojemność filtra i mniejsze naczynie, tym mocniejsza będzie kawa i odwrotnie. Co więcej, ten parametr jest dość trudny do określenia w momencie zakupu. Zazwyczaj pomocne mogą być opinie użytkowników i osobiste doświadczenia. Ponadto stosunek ten można później zmienić samodzielnie, używając adaptera na połowę naczynia.
Warto zauważyć, że pielęgnacja ekspresu gejzerowego jest nieco trudniejsza niż ekspresu przelewowego, jeśli mówimy o urządzeniu elektrycznym. Faktem jest, że dolnego termosu nie można umyć pod bieżącą wodą ze względu na obecność elementu grzejnego. Dlatego pojemnik zazwyczaj czyści się wilgotnymi i suchymi chusteczkami lub szmatkami.
Ekspresy gejzerowe mają również inną wadę: ich korpus zauważalnie się nagrzewa podczas pracy. Można się poparzyć o urządzenie i trzeba odczekać trochę czasu, aby je wyczyścić. Utrudnia to przygotowywanie dużych ilości kawy na raz.
Pour-over
Pour-over to raczej nazwa metody parzenia kawy, która polega na przelewaniu wody o temperaturze 92-96°C przez filtr w kształcie lejka ze specjalnego imbryka z wąską szyjką. Procedura ta była pierwotnie wykonywana ręcznie i była szeroko stosowana w japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Jest to dość długi i żmudny proces.
Jednak moda na wszystko, co nietypowe, zmusiła producentów do wynalezienia pierwszych urządzeń elektrycznych, które dokładnie powtarzają tę metodę parzenia kawy. Lista takich modeli jest wciąż niewielka, a ich cena dość wysoka. W Rosji można znaleźć urządzenia tylko jednej marki – KitchenAid. Dlatego nie ma sensu omawiać cech takich ekspresów.
Warto jedynie zauważyć, że kawa parzona w ten sposób naprawdę lepiej oddaje swój smak i aromat. Jednak koszt takiego napoju jest zazwyczaj wciąż niewspółmiernie wysoki. Prawdopodobnie dlatego rosyjskojęzyczne magazyny nazwały go „najbardziej hipsterską kawą”.
Ekspresy do kawy
Osobno warto wyróżnić bardziej zaawansowane modele ekspresów do kawy, które parzą kawę pod ciśnieniem. Ich konstrukcja jest bardziej złożona. Dlatego pierwsze takie urządzenia przypominały prawdziwe kolumny. Teraz ekspresy do kawy to dość kompaktowe modele, które można umieścić w standardowej kuchni. W takich urządzeniach wszystkie czynności są maksymalnie zautomatyzowane. Istnieje kilka odmian tych urządzeń, a ich kluczowe cechy są podobne.
- Moc. Nie powinna być zbyt niska. Zadaniem tego typu ekspresu do kawy jest dostarczanie wody lub pary pod ciśnieniem około 9 barów. Jeśli moc urządzenia jest mniejsza niż 1000 W, nie podoła ono swojemu zadaniu. Jednocześnie do użytku domowego nie należy kupować urządzenia o mocy większej niż 1700 W. To już jest nierozsądny wydatek.
- Ciśnienie.W tanich urządzeniach można znaleźć ciśnienie nawet 3,5 bara. Lepiej jednak zostawić takie urządzenie na półce w sklepie. Kawa, którą ono przygotuje, na pewno nie będzie espresso. Za optymalną moc, jak już wspomniano, uważa się ciśnienie 9 barów. Maksymalne ciśnienie może sięgać 20 barów.
- Funkcja wstępnego zwilżania. Niektóre urządzenia spryskują zmieloną kawę niewielką ilością gorącej wody przed zaparzeniem. Uważa się, że funkcja ta ma pozytywny wpływ na smak i aromat gotowego napoju.
- Programowalność. Można powiedzieć, że jest to jedna z głównych funkcji ekspresu do kawy. Pozwala zmniejszyć lub zwiększyć moc gotowego napoju, regulować temperaturę dostarczanej wody, a nawet dostosować jej twardość. Możliwości konkretnego modelu należy bardzo dokładnie przestudiować w sklepie. Im więcej parametrów można wyregulować, tym lepiej.
- Obudowa. Może być plastikowa, metalowa lub łączona. Produkty metalowe wyglądają solidniej, ale są droższe i bardziej się nagrzewają. Na co naprawdę należy zwrócić uwagę przy wyborze ekspresu do kawy, to obecność podgrzewanej podstawki na filiżanki. Dzięki niej korzystanie z urządzenia będzie wygodniejsze.
- Obecność dyszy do cappuccino. Jest to rurka doprowadzająca parę ze specjalną dyszą panarello. Jest ona zanurzana w filiżance i tworzy puszystą mleczną piankę. Ponadto w niektórych modelach można jednocześnie parzyć kawę i spieniać mleko, co pozwala na utrzymanie ciepła napoju. Nawiasem mówiąc, rurka może być również używana do podgrzewania filiżanek i zalewania wrzątkiem. Wybierając model z ekspresem do cappuccino, należy zwrócić uwagę na długość rurki, jej kąt nachylenia oraz obecność dyszy. Dodatkowo należy liczyć się z tym, że przy pierwszym przygotowaniu cappuccino bez odpowiednich umiejętności, kuchnia zostanie zachlapana.
- Wylewka dozująca napój. W zależności od liczby dysz, może ona jednocześnie nalać napój do jednej lub dwóch filiżanek. Pożądane jest również, aby była wysuwana. Dzięki temu można dokładniej nalać kawę i uniknąć rozpryskiwania.
- Tacka ociekowa. Parametr, na który rzadko zwraca się uwagę przy zakupie. Tymczasem może ona znacznie ułatwić korzystanie z urządzenia. Bardzo pożądane jest, aby tacka miała odpowiednio wysokie boki, dzięki czemu można ją bezpiecznie przenieść do zlewu bez rozlewania płynu.
- Odległość od wylewki do tacki. Rozmiar filiżanek, których można użyć, będzie zależał od tego parametru. Warto pamiętać, że zawsze można wyjąć tackę ociekową i kratkę, zwiększając tym samym tę odległość, ale nie zawsze jest możliwe jej zmniejszenie. Najwygodniejsze pod tym względem są urządzenia z tacką podnoszoną, ale są one droższe.
Ekspresy do kawy z rogiem
Służą one do przygotowywania espresso, americano, a czasem cappuccino. Wyposażone są w blok termiczny i pompę, która dostarcza gorącą wodę lub parę pod ciśnieniem do zmielonych ziaren. Użytkownik musi wlać tę ostatnią do specjalnego pojemnika z rogiem. Stąd nazwa tego typu ekspresu do kawy.
Oprócz głównych cech, wybierając ten model, należy zwrócić uwagę na dwa parametry.
- Materiał tuby. Ta część może być również wykonana z plastiku lub metalu. Druga opcja jest lepsza. Chociaż bardziej się nagrzewa, zużywa się mniej i dłużej wytrzymuje.
- Dostępność dodatkowych akcesoriów. Po prostu świetnie, jeśli urządzenie jest wyposażone w łyżkę miarową i specjalne urządzenie do ubijania kawy w tubie – tamper.
Dbanie o ekspres do kawy z tubą jest stosunkowo proste. Najważniejsze to umyć tubę natychmiast po użyciu i od czasu do czasu przepłukać zbiornik, aby zebrać wodę i krople. Czasami konieczne będzie również odkamienianie urządzenia.
Automatyczne ekspresy do kawy
Automatyczne ekspresy do kawy realizują cały proces parzenia kawy w kuchni właściciela. W rzeczywistości różnią się one od tradycyjnych ekspresów ręcznych obecnością wbudowanego młynka do kawy, a czasami pojemnika do palenia ziaren kawy.
Mogą to być duże, drogie urządzenia lub kompaktowe modele do użytku domowego. Ceny produktów również mogą się znacznie różnić.
Wybierając taki produkt, nie należy kierować się wagą. Duże urządzenia są przeznaczone do profesjonalnych kawiarni i są przeznaczone do dużych obciążeń. W domu taki ekspres do kawy często nie jest potrzebny.
Warto jednak zwrócić uwagę na opcje mielenia ziaren. Przeciętny użytkownik zazwyczaj nie korzysta z dużej liczby trybów. Wręcz przeciwnie. Skomplikowane modele mogą jedynie dezorientować właściciela koniecznością regulacji nie tylko jakości mielenia, ale także rodzaju kawy. Lepiej ograniczyć się do minimum funkcji. Możliwość korzystania z gotowej kawy mielonej w takim ekspresie może być jednak bardzo przydatna.
Warto również zwrócić uwagę na dokładność czujnika poziomu kawy. Automatyczne ekspresy do kawy charakteryzują się awariami, gdy urządzenie zaczyna mielić, a następnie zgłasza, że jest za mało ziaren i po prostu wysypuje całą zmieloną kawę. Dokładny czujnik pomoże uniknąć takich problemów.
Niektórzy użytkownicy rozwiązują jednak ten problem w prosty sposób – uszczelniają dno pojemnika ciemną taśmą, dzięki czemu urządzenie po prostu „nie widzi” szczelin.
Ekspresy do kawy na kapsułki
Kapsułka to „tabletka” kawy zapakowana w papierowy filtr. Ekspresy do kawy na kapsułki są zazwyczaj używane w kawiarniach i restauracjach, aby uprościć proces parzenia. Takie urządzenia ograniczają możliwości eksperymentowania z odmianami kawy, ale pozwalają właścicielowi nie łamać sobie głowy przy zakupie ziaren i ich mieszaniu. Ekspres na kapsułki można kupić w specjalistycznym sklepie.
To prawda, że utrzymanie takiego ekspresu do kawy będzie droższe niż ekspresu rogowego. Koszt tabletek jest wyższy niż koszt samych ziaren lub proszku kawy.
Ekspresy do kawy na kapsułki
I wreszcie, najbardziej zautomatyzowany sposób przygotowania orzeźwiającego napoju zapewniają kapsułkowe modele ekspresów do kawy. Dzięki takiemu urządzeniu właściciel będzie musiał jedynie wybrać ilość wody na porcję i smak.
Dostępne są kapsułki z różnymi mieszankami kawy, smakami i dodatkami: od espresso po gorącą czekoladę, a nawet herbatę. Jednocześnie urządzenie można wyposażyć w ekspres do cappuccino, co dodatkowo rozszerza listę możliwych napojów.
Zazwyczaj urządzenia działają tylko z jednym rodzajem kapsułek. Warto zwrócić na to uwagę przy wyborze ekspresu do kawy, wcześniej oceniając cenę materiałów eksploatacyjnych i ich dostępność. I będzie wspaniale, jeśli urządzenie będzie w stanie „przyswoić” inne rodzaje kapsułek. Koniecznie wyjaśnij tę kwestię.
Najlepiej przed zakupem spróbować również napojów z różnych ekspresów do kawy z kapsułkami od różnych producentów. Mogą się one znacznie różnić.
Wybór ekspresu do kawy
Wybór konkretnego modelu będzie zależał od możliwości finansowych rodziny i wymagań dotyczących gotowego napoju. Warto od razu zaznaczyć, że w zwykłym ekspresie do kawy nie zaparzysz prawdziwego espresso. Dlatego jeśli lubisz mocną kawę, powinieneś natychmiast wybrać ekspres do kawy.
Jeśli natomiast w Twojej rodzinie panuje zwyczaj picia słabej kawy w dużych ilościach, powinieneś wybrać niezawodny ekspres przelewowy. Ta opcja będzie tańsza i zaspokoi tę potrzebę, choć nie zapewni dużej różnorodności.
Ekspresy do kawy typu Horn i automatyczne najlepiej nadają się do przeprowadzania różnych eksperymentów. Jeśli jednak nie znasz się na odmianach kawy, ale nadal chcesz zaimponować rodzinie i znajomym, powinieneś zwrócić uwagę na tańsze modele kapsułkowe i na kapsułki.
Przy okazji, niezależnie od rodzaju ekspresu do kawy, warto również ocenić jego dodatkowe funkcje. Mianowicie:
- Timer. Jest on instalowany w droższych urządzeniach i pozwala zaprogramować ekspres do kawy tak, aby włączał się o określonej godzinie.
- Automatyczne wyłączanie. Bardzo pożądane jest, aby urządzenie wyłączało się automatycznie po zaparzeniu całej porcji kawy. W przeciwnym razie właściciel będzie musiał stać obok ekspresu do kawy, co jest wyjątkowo uciążliwe.
- Obecność lub brak wskaźników. Informują one użytkownika o rozpoczęciu i zakończeniu przygotowywania napoju, pokazują tryb pracy, a nawet mogą informować o konieczności czyszczenia urządzenia. Mogą być dźwiękowe i świetlne.
Funkcje te mogą znacznie uprościć pracę z urządzeniem.
Ponadto wszystkie rodzaje ekspresów do kawy mogą zapewnić użytkownikowi dodatkowe funkcje. Zazwyczaj są to parametry, które nie są typowe dla całej linii modeli i mają na celu korzystne wyróżnienie danego urządzenia na tle konkurencji. Na przykład nawet modele przelewowe mogą mieć wbudowany młynek do kawy, podczas gdy inne ekspresy do kawy mają zdalny dostęp.
Uważaj i nie daj się nabrać na tę przynętę. Często te dodatkowe funkcje nie są pożądane, nie wpływają na jakość urządzenia, ale zwiększają jego koszt. Wybieraj tylko to, co uważasz za naprawdę konieczne.
Przeczytaj także:
- Czy naprawdę warto zapłacić więcej za wyposażenie kuchni?
- Sufity listwowe: wszystkie zalety i wady wyboru dla Twojego domu
- Zalecenia dotyczące prawidłowej pielęgnacji podłóg parkietowych
- 9 kreatywnych pomysłów na dekorację okien bez zasłon
- Zasady pielęgnacji mebli meblowych: porady i zalecenia
- Jak poprawić izolacyjność akustyczną okien: porady i zalecenia