Ci, którzy sądzą, że gliniane garnki, miski, dzbanki i kubki służą w kuchni wyłącznie jako dekoracja, są w głębokim błędzie. Naczynia gliniane nie wyglądają wprawdzie tak nowocześnie, jak naczynia szklane, porcelanowe czy plastikowe, ale pod względem walorów użytkowych daleko ustępują tym „nowoczesnym” materiałom.
Niesamowite właściwości naczyń glinianych
Produkty gliniane są nie tylko przyjazne dla środowiska. Ze względu na porowatą strukturę, gliniane ścianki naczyń mogą mieć korzystny wpływ na właściwości produktów.
● Materiał pochłania wilgoć, a następnie oddaje ją produktowi podczas gotowania, dzięki czemu po ugotowaniu potrawy nabierają specjalnego bogatego aromatu i soczystości.
● Ścianki naczyń mogą spontanicznie regulować temperaturę i wilgotność, utrzymując optymalny tryb przechowywania, co pozwala na używanie glinianych dzbanków, garnków i kanistrów do przechowywania miodu, zbóż, dżemu i kiszonek. Mleko w takim naczyniu zachowa świeżość przez trzy dni bez gotowania, a inne produkty nie spleśnieją ani nie kwaśnieją.
● Ceramika nie przewodzi dobrze ciepła. W kubku wykonanym z tego materiału gorące napoje pozostaną gorące przez długi czas, a zimne nie nagrzeją się – prawdziwy naturalny termos!
● Jednocześnie glina nie wchodzi w reakcję z żywnością, co oznacza, że smak i aromat potraw nie zmieniają się podczas przechowywania. Jest to substancja absolutnie nietoksyczna, dzięki czemu alergicy, a nawet niemowlęta mogą jeść z takich naczyń bez obaw.
Naczynia gliniane można wykorzystać na wiele sposobów. Nadaje się
● do przechowywania w temperaturze pokojowej, w lodówce lub piwnicy;
● do gotowania w piekarniku, kuchence mikrofalowej, rosyjskiej kuchence.
Lepiej jednak nie gotować na otwartym ogniu w naczyniach ceramicznych – mogą pęknąć.
Zasady korzystania z naczyń glinianych
Naczynia gliniane mają jedną poważną wadę – źle znoszą zmiany temperatury. Aby zapobiec pękaniu naczyń wykonanych z tego materiału, należy starać się łagodzić ich ruch z zimnego otoczenia do gorącego i odwrotnie:
● nie umieszczać w rozgrzanym piekarniku lub kuchence — naczynia powinny się stopniowo nagrzewać;
● nie stawiać gorącego garnka lub miski na zimnej powierzchni, a zwłaszcza nie schładzać ich zbyt szybko;
● przed zaparzeniem herbaty kilkakrotnie zalać wnętrze imbryka gorącą wodą;
Przed pierwszym użyciem ceramiki zaleca się jej przygotowanie w jeden z następujących sposobów:
● całkowicie zanurzyć w wodzie i pozostawić do zaparowania godziny;
● gotować w roztworze wodnym z dodatkiem octu stołowego i soli.
Pielęgnacja i przechowywanie
Ze względu na swoją porowatość glina doskonale pochłania zapachy, tłuszcz i brud – może to sprawiać pewne trudności. Aby usunąć zapach poprzedniego dania, możesz wypalić naczynia w piekarniku przed kolejnym pieczeniem. Jeszcze lepiej jest używać osobnych pojemników do przygotowywania mięsa, ryb, deserów itp.
Aby zapobiec gromadzeniu się szkodliwych substancji w porach, zaleca się mycie takich naczyń naturalnymi produktami, takimi jak soda, która zresztą dobrze radzi sobie z tłuszczem i osadami z węgla.
W zmywarce myje się tylko naczynia szkliwione. Nieszkliwione należy czyścić ręcznie.
Aby zapobiec stęchłemu zapachowi zamkniętych ceramicznych pojemników, należy je dokładnie osuszyć po umyciu i przechowywać otwarte, najlepiej do góry dnem.
Przeczytaj także:
- Jak wybrać odpowiedni materac dla dorosłych: przydatne wskazówki
- Najlepszy materiał do kuchni: wybór warty podjęcia
- Jak wybrać idealne łóżko zapewniające komfort i sen
- Jakościowa sofa do aktywnego użytkowania: wybierz najlepszą!
- Efektywne rozmieszczenie naczyń i produktów kuchennych
- Łazienka z lustrami: Jak udekorować ją odpowiednimi akcentami