Charakterystyka drewna opałowego według rodzaju drewna
Drewno opałowe to naturalne paliwo, które staje się coraz bardziej popularne do ogrzewania domów. Każdy rodzaj drewna ma swoje własne cechy spalania, moc cieplną, zawartość popiołu, wartość kaloryczną, magazynowanie, a nawet aromat. Jednocześnie drewno jako paliwo ma szeroki zakres zastosowań. Naturalne surowce mogą być używane do ogrzewania pieca lub kominka w budynkach mieszkalnych, ogrzewania garażu, łaźni, a także do gotowania. Rozważmy najpopularniejsze rodzaje drewna opałowego i ich cechy.
Dąb
Zawsze surowce dębowe wyróżniały się najwyższą wartością, co odpowiada kosztowi drewna.
Dąb to gęste i twarde drewno o następujących cechach:
- Materiał ten dobrze i długo się pali.
- Ma najwyższą moc cieplną w porównaniu z innymi rodzajami drewna.
- Powolne spalanie i wysoka wartość opałowa znacznie zmniejszają zużycie paliwa.
- Czasami rozłupywanie dębowych polan może być trudne.
- Przyjemny zapach, który korzystnie wpływa na osobę w związku.
W rzeczywistości dębowe drewno opałowe jest najgorętsze, ale wysoka cena nie pozwala każdemu na jego używanie do ogrzewania. Wartość opałowa – 3240 kcal/dm3.
Popiół
Drewno jesionowe przewyższa nawet dąb intensywnością spalania. Takie wskaźniki są możliwe dzięki włóknistej strukturze, w której znajduje się powietrze. Drewno opałowe z jesionu szybko wysycha i spala się równomiernie. Jednocześnie pozostawia na piecu minimum sadzy i brudu.
Jest to uniwersalna opcja, którą można wykorzystać niemal w każdym celu. Można ich używać do czyszczenia komina. Popiół należy do średniej kategorii cenowej, ale nie jest zbyt powszechny na rynku. Wartość opałowa – 3000 kcal/dm3.
Lipa
W porównaniu do innych rodzajów drewna, drewno lipowe jest stosunkowo trudne do rozpalenia, ale ma wysoką zdolność przenoszenia ciepła. Lipa jest doskonałym rozwiązaniem do sauny. Podczas spalania uwalnia się przyjemny aromat, który korzystnie wpływa na układ oddechowy.
Udowodniono, że estry powstające podczas spalania lipy wspomagają gojenie się ran, ale drewno zachowuje ten efekt przez dwa lata po ścięciu. Wartość opałowa – 2040 kcal/dm3.
Osika
Drewno opałowe z osiki jest bardzo pożądane, ponieważ jest często używane do ogrzewania kominków i gotowania na grillu. Ma umiarkowany koszt, ale surowiec jest nieco gorszy pod względem przenoszenia ciepła. Surowiec łatwo się zapala i wypala bez tworzenia sadzy i dużej ilości popiołu z popiołem.
Drewno opałowe z osiki można przechowywać przez wiele lat bez utraty jego jakości. Wartość opałowa – 1880 kcal/dm3.
Topola
Topola nie jest szczególnie wartościowym drewnem do ogrzewania, ponieważ ma niską moc cieplną. W rzeczywistości jest to paliwo nieopłacalne. Jednak przy planowanym wyrębie materiał ten można również wykorzystać do ogrzewania pomieszczeń.
Podczas użytkowania drewno szybko się pali i brakuje ciepła, w związku z czym zużycie surowca jest dość wysokie. Drewno lśni i ma przyjemny aromat, ale jest przechowywane nie dłużej niż rok. Wartość opałowa – 1600 kcal/dm3.
Buk
Buk, cis, grab i klon mają niemal identyczne właściwości opałowe. Należą do kategorii twardych drzew liściastych, co sprawia, że trudno je rozpalić. Jednocześnie drewno bukowe pali się długo i wydziela dużo ciepła.
Takie drewno jest dość drogie i niezbyt powszechne. Jest jednak doskonałym paliwem na silne zimowe mrozy. Wartość kaloryczna – 2720 kcal/dm3.
Z drzew owocowych
Większość drzew owocowych, takich jak jabłoń, grusza, śliwa i wiśnia, to drewno liściaste, co wskazuje na doskonałą wartość kaloryczną. Im starsze drewno, tym mniej pozostaje w nim pierwotnych właściwości, a młode drzewa są konserwowane i wykorzystywane zgodnie z przeznaczeniem.
Drzewa owocowe są najlepszym paliwem do gotowania na ogniu i wędzenia produktów. Nadają potrawom przyjemny aromat i smak. Wartość kaloryczna ~ 2600 kcal/dm3.
Brzoza
Drewno opałowe z brzozy jest najpopularniejszym i najpowszechniejszym paliwem o szerokim zakresie zastosowań. Drewno to rośnie w niemal wszystkich regionach kraju, co czyni je niedrogim surowcem. Drewno brzozowe ma szereg zalet:
- Mokre drewno rozłupuje się bez większego wysiłku.
- Materiał szybko schnie.
- Ma dobrą moc grzewczą i równomierny płomień.
- Podczas spalania wydziela przyjemny zapach.
- Ma stosunkowo niską cenę.
Drewno brzozowe można wykorzystywać do pieców domowych, kominków i łazienek. Wiek ma negatywny wpływ na ten rodzaj drewna, na przykład nawet wysuszone surowce zgniją po kilku latach. Jednocześnie wysoka zawartość smoły prowadzi do poważnego zatykania komina. Drewno opałowe z brzozy ma wartość kaloryczną około 2600 kcal/dm3.
Olcha
Drewno opałowe z olchy jest również bardzo poszukiwane. Samo drewno ma jasny, rozpoznawalny pomarańczowy kolor, czasami z czerwonawym odcieniem. Drewno opałowe z olchy ma następujące właściwości:
- Szybko wysycha w środowisku naturalnym.
- Ma przyjemny zapach podczas spalania.
- Drewno ma dobre właściwości przenoszenia ciepła.
- Przy prawidłowym przechowywaniu okres przydatności do spożycia jest dość długi.
- Podczas spalania surowiec emituje minimalną ilość dymu.
Służy do ogrzewania i gotowania. Wartość opałowa – 2000 kcal/dm3.
Wierzba
Wierzba – znana również jako wierzba iwa, jest niezwykle rzadko wykorzystywana jako paliwo do domu. Roślina ma luźną strukturę niskiej jakości, która nie ma praktycznego zastosowania. Wierzba nie jest nawet wykorzystywana do rozpalania ognia. Podczas spalania często widać iskry i charakterystyczny dźwięk. Drewno pali się szybko i praktycznie nie daje ciepła.
Kupowanie takiego drewna opałowego do pieca jest wyjątkowo nieopłacalne ze względu na duże zużycie. Wartość opałowa – 1840 kcal/dm3.
Drewno iglaste
Drewno iglaste zawiera dużo żywicy, co poprawia proces spalania. Podczas nagrzewania wewnętrzne wnęki żywiczne mogą pękać i rozpryskiwać mieszankę związków zawartych w składzie. Z tego powodu świerk, sosna i inne drewno opałowe z drzew iglastych nie są najlepszym wyborem do kominków i otwartych palenisk. Ponadto ze względu na wysoką zawartość sadzy i charakterystyczny aromat nie jest ono używane do grillowania.
Drewno iglaste świetnie nadaje się do ogrzewania, ponieważ ma optymalny stosunek ceny do przenikania ciepła. Spośród gatunków iglastych największą wartość ma modrzew ze względu na wysoką temperaturę spalania. Ale przy stałym stosowaniu takiego paliwa, konieczne będzie częste czyszczenie komina z sadzy.
Rada! Przy regularnym ogrzewaniu domu drewnem sosnowym lub świerkowym, należy okresowo palić w piecu kłodami olchowymi lub osikowymi. To oczyści komin z sadzy.
Można również zauważyć pozytywny wpływ olejków eterycznych z gatunków iglastych. Mieszanka substancji lotnych ze składu pozwala na ogrzanie pieca i przeprowadzenie kuracji zdrowotnej pomieszczenia. Wartość opałowa – 1800-2640 kcal/dm3.
Jak prawidłowo ją zbierać?
Oczywiście, aby zebrać drewno opałowe do pieca lub kominka, nie trzeba iść do lasu i ścinać drzew. Ponadto jest to nielegalne. Obecnie istnieje wiele firm, które sprzedają drewno gotowe. Surowiec może być dostarczany w postaci całych kłód, bloków lub rozłupanych kłód. Ostatnia opcja jest najwygodniejsza, ponieważ klient otrzyma gotowe do użycia drewno opałowe, które można po prostu ułożyć w stos.
Ważne jest, aby zwrócić uwagę na układanie w skrzyni ciężarówki; jeśli kłody są po prostu układane w stos, trzeba będzie zapłacić nie tylko za drewno opałowe, ale także za powietrze między nimi. Ważne jest, aby były starannie ułożone, bez żadnych pustych przestrzeni.
Zaleca się przygotowanie drewna opałowego do pieca w ciepłym sezonie, co pozwoli mu wyschnąć do optymalnych poziomów. Jeśli zamawiasz surowe drewno w postaci kłód lub bali, zaleca się natychmiastowe ich pocięcie i rozłupanie, ponieważ będzie to niezwykle problematyczne po wysuszeniu. Kupując drewno, należy skupić się na suchym paliwie, co pozwoli na jego natychmiastowe wykorzystanie, zwłaszcza jeśli zbiór odbywa się jesienią.
Zawsze wskazane jest dokładne obliczenie ilości drewna, która będzie potrzebna na całą zimę. Nie ma sensu robić dużych rezerw, ponieważ z biegiem lat drzewo traci swoje pierwotne właściwości, a nawet może się wychłodzić.
Prywatny dom, podobnie jak altana, wymaga przygotowania specjalnego miejsca do przechowywania materiału. W tym celu potrzebna będzie stodoła lub stos drewna. Ważne jest, aby znajdował się on w pobliżu domu lub kotłowni. Zimą, gdy wszystko jest pokryte śniegiem, taka lokalizacja ułatwi zadanie dostarczania paliwa.
Zalecenia dotyczące przechowywania
Zakup wysokiej jakości drewna to tylko połowa sukcesu, musisz wiedzieć, jak prawidłowo je przechowywać, nie tracąc jego pierwotnych właściwości. Prawidłowe przygotowanie miejsca do przechowywania drewna opałowego nie zajmie dużo czasu, ponieważ wystarczą nawet prymitywne stosy drewna wykonane ręcznie. Ponadto istnieją technologie układania drewna opałowego w formie stogów siana, dzięki czemu staną się ozdobą każdego miejsca.
Wskazówki dotyczące lokalizacji stosu drewna:
- Konstrukcja do przechowywania drewna nie powinna być instalowana na nizinach, gdzie może gromadzić się wilgoć. Może to doprowadzić do tego, że drewno opałowe stanie się wilgotne i będzie się źle palić, a nawet gnić. W związku z tym nie należy oczekiwać przyjemnego zapachu i dobrego ciepła.
- Ważne jest, aby stos drewna był chroniony przed opadami atmosferycznymi. Powinien mieć co najmniej dach, niech będzie to kawałek łupka lub papy, ale deszcz nie powinien padać na materiał grzewczy. Można również zastosować specjalne techniki układania, które nie pozwolą na przedostanie się wody do rzędów.
- W przypadku długoterminowego przechowywania zaleca się układanie kłód w rzędach, aby zapewnić dobrą cyrkulację powietrza. Dlatego nie należy układać rzędów jeden za drugim.
Zasady układania drewna opałowego:
- Po rozłupaniu nie należy układać kłód w stos. Zaleca się pozostawienie ich rozrzuconych na słońcu przez kilka tygodni, aby dobrze wyschły.
- Jeśli drewno zostało zebrane zimą, cięcie i rozłupywanie wykonuje się dopiero wiosną. Jest to konieczne, aby drewno zachowało swoje pierwotne właściwości.
- Główną zasadą jest to, że drewno opałowe powinno być przechowywane wyłącznie w formie rozłupanej o grubości do 15 centymetrów. Nie musisz rozłupywać bali o średnicy mniejszej niż 15 centymetrów.
- Powinieneś je wnieść do stodoły lub ułożyć w stosie drewna tylko pod koniec lata lub na początku jesieni. W takim przypadku surowiec będzie tak suchy, jak to możliwe.
- Jeśli nie masz pełnoprawnego stosu drewna, materiał można układać w rzędach na świeżym powietrzu. Najważniejsze jest, aby pod spodem umieścić bale lub rury, co wyeliminuje bezpośredni kontakt z podłożem. Będą one również musiały być chronione przed opadami atmosferycznymi.
- Pierwszy rząd bali powinien znajdować się 2-4 centymetry od powierzchni gruntu. Zapobiegnie to wchłanianiu wilgoci przez surowiec.
- Podczas tworzenia kilku rzędów zaleca się zachowanie lekkiego nachylenia w kierunku wcześniej położonego rzędu. Zminimalizuje to ryzyko zawalenia.
- Po bokach rzędów konieczne są przegrody, które zapobiegną kruszeniu się materiału.
- Nie trzeba szczelnie zamykać stosu drewna, ponieważ drewno potrzebuje wentylacji.
- Ważne jest, aby na wierzchu rzędów znajdowała się gruba warstwa ochronna: łupek, blacha itp.
Te proste wskazówki pomogą chronić drewno przed wilgocią i zapewnią optymalne warunki przechowywania.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Proces zakupu drewna jest najważniejszy, ponieważ przenoszenie ciepła i konserwacja będą zależeć od jakości zakupionego paliwa stałego. Aby uniknąć problemów, należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:
Rodzaj dostawy
Podczas składania zamówienia wskazane jest wyjaśnienie, w jakiej formie materiał zostanie dostarczony: starannie ułożony z tyłu ciężarówki czy po prostu zrzucony razem. Ważne jest, aby zrozumieć, że dostawa luzem pozbawi do 30% rzeczywistej objętości. W praktyce spowoduje to usunięcie około 0,7 metra sześciennego drewna z tyłu ciężarówki. W takim przypadku będziesz musiał częściowo zapłacić za powietrze.
Wiadomo, że wielu dostawców nie chce tracić czasu na układanie i szacować objętość na oko, oszukując w ten sposób klientów. Dobrym pomysłem byłoby zmierzenie dostarczonego drewna opałowego przed rozładunkiem. W ten sposób możesz się zabezpieczyć i obniżyć koszty. Należy zrozumieć, że jest to bardzo powszechny rodzaj oszustwa. W związku z tym należy kupować drewno wyłącznie od zaufanych firm, a najlepiej z istniejących zapasów.
Pochodzenie drewna opałowego
Dobrym pomysłem byłoby wyjaśnienie, w jakim obszarze drzewa zostały ścięte i czy sprzedawane są kłody z wypalonego lasu. Faktem jest, że spalone pnie pozostaną w sadzy, którą trzeba będzie stale wnosić do domu. Na tej podstawie podczas rozładunku należy sprawdzić, czy są jakieś miejsca, w których pali się kora.
Wilgotność
To jest najważniejsze kryterium. W praktyce ważne jest, aby klient zrozumiał, co kupuje: świeżo ścięte drewno, młode rośliny czy całkowicie suche drewno. Tylko ścięte drewno opałowe będzie miało wilgotność około 50%, co nie pozwoli na jego natychmiastowe wykorzystanie do ogrzania pieca, ponieważ surowiec jest problematyczny do zapalenia i prawie niemożliwe jest osiągnięcie pożądanej wartości opałowej.
Najlepszym rozwiązaniem jest zakup suchego drewna opałowego o wilgotności mniejszej niż 25%. Istnieją nawet specjalne urządzenia do pomiaru tego wskaźnika.
Spalenie 1 kg drewna z surowymi włóknami daje około 1 kilowata energii, ale ten sam kilogram suszonego drewna opałowego da około 4 kilowatów. W związku z tym szybkość przenoszenia ciepła różni się 3-krotnie. Musisz o tym wiedzieć podczas składania zamówienia.
Gatunki
Należy zauważyć, że drewno liściaste (akacja, dąb, wiąz, brzoza) zapewni 2 razy więcej ciepła niż drewno iglaste (topola, sosna, wierzba). Ostatnia kategoria może być używana jako rozpałka, ale nie jako główne paliwo.
Cały sens tkwi w gęstości drewna. Na przykład 1 metr sześcienny sosny będzie ważył 250 kg, podczas gdy 1 metr sześcienny dębu będzie ważył 500 kg. W związku z tym miękkie odmiany będą droższe.
Rozmiar
Każda osoba może zamówić naturalne surowce do różnych celów: łaźnia, piec, grill, kocioł, kominek itp. W każdej opcji rozmiar paleniska może się znacznie różnić. Z tego powodu podczas składania zamówienia ważne jest, aby zwrócić uwagę na to, jaka długość i średnica pociętych kłód jest wymagana.
Za standard uważa się długość 35 cm i grubość do 12 cm.
Cena
Przed złożeniem zamówienia należy przeprowadzić niewielki monitoring rynku i zapytać o cenę. Pozwoli to ustalić średnią cenę za określoną kategorię drewna opałowego. Jeśli jednak cena u jednego dostawcy jest wyjątkowo niska, nie jest to kusząca oferta na rynku, ale potencjalne oszustwo.
Często towary niepłynne, które nie spełniają wymaganej jakości, są sprzedawane po obniżonych cenach. W związku z tym nadmierne oszczędności mogą stać się jeszcze bardziej kosztowne przy zakupie nowej partii drewna opałowego.
Ocena drewna opałowego według obszaru zastosowania
Do ogrzewania domu można użyć niemal każdego rodzaju drewna. Jednak surowce naturalne mają różne obszary zastosowania, które dyktują pewne zasady. Rozważmy dokładniej, gdzie i jakiego rodzaju drewna najlepiej użyć.
Do łaźni
Głównym zadaniem paliwa do łaźni jest szybkie ogrzanie pomieszczenia do wysokich temperatur. Twarde drewno doskonale nadaje się do tego celu. Jednocześnie wydzielany aromat, który wykazuje właściwości przenikliwe i korzystnie wpływa na zdrowie człowieka, nie jest najmniej ważnym czynnikiem.
Najlepsze opcje:
- Olcha – zapewni wysoką temperaturę i stabilne ciepło. Jednocześnie drewno opałowe nie będzie się dymić. Olejki eteryczne mają działanie terapeutyczne.
- Brzoza – rozpał drewna opałowego jest prosty. Jednocześnie wykorzystanie tego surowca gwarantuje dobre węgle i równomierne spalanie. Polana są łatwe do rozłupania i wysuszenia.
- Wierzba – pomimo niskiej mocy cieplnej zapewni lekką parę i atmosferę komfortu.
Jednocześnie nie zaleca się stosowania drewna opałowego dębowego, ponieważ polana palą się przez długi czas, a także wytwarzają dużo tlenku węgla.
Do garażu
Nie ma specjalnych zaleceń dotyczących ogrzewania tego pomieszczenia. Można nawet używać wiórów drzewnych i kory.
Główną rzeczą przy wyborze jest skupienie się na rozmiarze zainstalowanego paleniska. Do szybkiego nagrzewania zaleca się stosowanie suchego paliwa, które zapewni dobre ciepło.
Do kominka
Nie wszystkie rodzaje drewna nadają się do komfortowego spędzania czasu przy kominku. Najlepszą opcją są drzewa liściaste. Ale podczas procesu nagrzewania wskazane jest przestrzeganie tych zaleceń:
- Rozmiar polan powinien być nieco mniejszy niż głębokość kominka.
- Najpierw należy rozpalić wióry papierem.
- Lepiej jest ułożyć materiał w kształcie piramidy.
Aby bezpiecznie korzystać z urządzenia grzewczego, konieczne jest regularne serwisowanie komina i samego kominka. Zapewni to ochronę przed tlenkiem węgla.
Do gotowania
Do gotowania potraw na tandoorze lub grillu ważne jest, aby wybrać suche polana o minimalnej zawartości żywicy. Pożądane jest, aby wydzielały niewielką ilość dymu i miały przyjemny aromat.
Warto podkreślić, że drzewa iglaste można całkowicie usunąć z tej listy. Na przykład specjalistyczny sprzęt do wędzonych na zimno i na gorąco potraw, znany jako wędzarnia, obejmuje wykorzystanie drzew owocowych, takich jak grusza lub jabłoń.
W rezultacie możemy powiedzieć, że wszystkie rodzaje drewna mają swoje własne cechy i główne obszary zastosowania jako paliwo. Aby uzyskać wysokiej jakości drewno opałowe, należy odpowiedzialnie podchodzić do wyboru, przechowywania i wykorzystywania naturalnych surowców.
Przeczytaj także:
- Alternatywy dla płyt gipsowo-kartonowych: Co wybrać zamiast tego? – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Metody samodzielnego dekorowania ścian: pomysły i porady. – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Które urządzenia należy odłączyć od zasilania, a które można pozostawić podłączone? – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Sufity napinane dekoracyjne: rodzaje ze względu na konstrukcję i fakturę, rozwiązania kolorystyczne, design, oświetlenie – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Jak stylowo urządzić mieszkanie trzypokojowe? – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!