Przez długi czas pełnowymiarowy piekarnik wydawał się integralną częścią każdej kuchni. Naszym babciom wciąż trudno sobie wyobrazić rezygnację ze zwykłej kuchenki z czterema tradycyjnymi palnikami i piekarnikiem pod spodem.

Jednak czasy się zmieniają, mamy coraz mniej wolnego czasu, a mieszkań jest coraz więcej. Nieporęczne kuchenki są zastępowane przez bardziej kompaktowe płyty grzewcze. To, czy wyposażyć je w piekarnik, czy nie, zależy od każdego.
Rzeczywiście, jest nad czym się zastanawiać: taki sprzęt zajmuje sporo miejsca, a można go wykorzystać do zainstalowania czegoś innego. Co więcej, producenci oferują nowe urządzenia ułatwiające codzienne życie: kuchenki mikrofalowe, roboty kuchenne, grille, ekspresy do kawy, suszarki i zmywarki.
Właściciele małych kuchni, chcąc nie chcąc, zaczynają rozważać zakup piekarnika i możliwość zastąpienia go czymś bardziej kompaktowym. Spróbujmy dowiedzieć się, jakie urządzenia gospodarstwa domowego mogą choć częściowo zastąpić piekarnik.
Piekarniki

Mini piekarnik może być bardzo dobrą alternatywą dla dużego piekarnika. Nie ustępują mu funkcjonalnością, ale mają bardzo kompaktowe wymiary i są tańsze. To urządzenie wystarczy, aby zadowolić małą rodzinę pieczonym mięsem, pizzą i ciastami.
Piekarniki wyposażone są w dwa niezależne elementy grzewcze. Dolny zapewnia ogrzewanie komory, a górny pełni funkcję grilla. Jednocześnie kształt korpusu minipiekarnika może być różny: prostokątny, cylindryczny, stożkowy, co pozwala na wbudowanie urządzenia nawet w niestandardową wnękę.
Zewnętrznie piekarniki przypominają kuchenkę mikrofalową z kilkoma przełącznikami, które pozwalają nie tylko ustawić temperaturę i czas pieczenia, ale także skonfigurować różne tryby pracy. Ponadto większość minipiekarników jest wyposażona w minimalny zestaw przyborów – blachę do pieczenia, rożen, metalowy ruszt i szczypce.
Parownik konwekcyjno-parowy

Takie urządzenia są montowane w profesjonalnych minipiekarniach i cukierniach. Piece konwekcyjno-parowe to piece konwekcyjne z funkcją gotowania na parze. Zazwyczaj takie urządzenia są dość drogie, ale stopniowo na rynku pojawiają się urządzenia do użytku domowego w bardziej przystępnej cenie.
Urządzenie w niczym nie ustępuje pełnoprawnemu piekarnikowi, a nawet go przewyższa, zastępując parowar, frytkownicę powietrzną i grill. Jednocześnie może mieć bardzo kompaktowe rozmiary i wiele programów. Na przykład pieczenie w trybie grilla z parą wychodzi lekkie i delikatne, a kurczak w takim piekarniku nie wyschnie ani się nie przypali.
Piekarnik konwekcyjno-parowy będzie potrzebny, jeśli pieczesz dużo, na wiele sposobów i ciągle próbujesz najbardziej skomplikowanych przepisów. W przeciwnym razie koszty będą zbędne
Grill powietrzny

Kiedyś nowość, jaką jest grill powietrzny, została wyparta przez piekarniki ze względu na swój rozmiar i większą funkcjonalność. Obecnie obserwuje się odwrotny trend. Jeśli więc zastanawiasz się, czy potrzebujesz pełnowartościowego piekarnika, a jednocześnie grill z obiegiem powietrza kurzy się na antresoli, może warto dać mu drugą szansę?
Urządzenie działa na zasadzie konwekcji, czyli ruchu gorącego powietrza wewnątrz obudowy za pomocą wentylatorów. Zakres temperatur w grillu z obiegiem powietrza wynosi od 60°C do 200°C, co pozwala na wybór optymalnego trybu pieczenia mięsa, ryb, warzyw i wypieków. Dodatkowo, niektóre modele wyposażone są w dodatkowe funkcje: gotowanie zup, wędzenie, smażenie w głębokim tłuszczu. To całkiem szeroka funkcjonalność, która w zupełności wystarczy do przygotowania różnorodnych potraw dla małej rodziny.
Piekarnik wielofunkcyjny

Piekarniki wielofunkcyjne, czyli frytkownice powietrzne, również działają na zasadzie konwekcji i niewiele różnią się od grilla powietrznego. Elementy grzejne w tym urządzeniu znajdują się z każdej strony, a powietrze krąży wewnątrz obudowy, dzięki czemu produkty są równomiernie podgrzewane ze wszystkich stron.
Lista potraw, które można przygotować w piekarniku wielofunkcyjnym, jest bardzo szeroka: można w nim piec ciasta i ciastka, smażyć ryby, robić szaszłyki, a nawet suszyć owoce i warzywa. Ponadto, wielofunkcyjny piekarnik nagrzewa się bardzo szybko, dosłownie w ciągu kilku sekund, co skraca czas gotowania.
Urządzenie ma bardzo kompaktowe wymiary i nie zajmuje dużo miejsca w kuchni. Po ugotowaniu można je schować do pudełka i przenieść do spiżarni do następnego użycia lub zabrać ze sobą na wieś.
Multicooker

Wielofunkcyjny piekarnik to bardzo wszechstronne urządzenie, będące połączeniem parowaru i grilla powietrznego. Można w nim nie tylko piec ciasta i gotować mięso i ryby, ale także gotować zupę czy owsiankę.
Jednocześnie nie ma potrzeby ciągłego kontrolowania procesu gotowania – jedzenie w multicookerze się nie przypali. Jeśli chodzi o wady urządzenia, możemy zwrócić uwagę na czas pieczenia – ciasta będą się w nim piec nieco dłużej niż w tradycyjnym piekarniku, a ze względu na kompaktowe rozmiary miski urządzenia konieczne będzie wykonanie kilku zakładek.
Piekarnik elektryczny „Cud”

Kiedyś to urządzenie było marzeniem każdej radzieckiej gospodyni domowej. Rzeczywiście jest nieco większa od zwykłej głębokiej patelni z pokrywką i pozwala na szybkie smażenie, duszenie i pieczenie szerokiej gamy produktów.
Urządzenie jest pojemnikiem z elektryczną grzałką w pokrywie. Ta ostatnia, nawiasem mówiąc, również znacznie się nagrzewa podczas pracy urządzenia, a pewne modyfikacje sprawiają, że można gotować nie tylko wewnątrz patelni elektrycznej, ale także na niej.
Pomimo prymitywnej konstrukcji i wykonania, urządzenie ma szereg niezaprzeczalnych zalet:

  • łatwość obsługi;
  • bardzo niska waga – około 1,5 kg;
  • trwałość;
  • niskie zużycie energii.

Biorąc pod uwagę niską cenę urządzenia i możliwość przechowywania go nawet w szafce – mamy przed sobą opis prawdziwego kuchennego „konia roboczego”. Nie będziesz miał nic przeciwko zabraniu takiego urządzenia na wieś, nie będziesz się bał naładować go dodatkową pracą, a z łatwością schowasz je nawet w małej kuchni.
Oczywiście urządzenie ma też swoje wady, z których główną jest brak jakiejkolwiek kontroli. Nie ma nawet timera wyłączającego, więc będziesz musiał sam ustalić czas gotowania.
Kuchenka mikrofalowa

Niestety, większość użytkowników nie postrzega kuchenki mikrofalowej jako pełnoprawnego urządzenia do gotowania. Najczęściej służy ona jedynie do rozmrażania mięsa lub warzyw, ewentualnie do podgrzewania obiadu. Wynika to z faktu, że tradycyjne urządzenia wykorzystywały wyłącznie mikrofale, które podgrzewały płyny wewnątrz potrawy.
Ale postęp nie stoi w miejscu. W wielu nowoczesnych mikrofalówkach można piec dowolne ciasta, pieczenie mięsa, duszenie warzyw. W zależności od pożądanego rezultatu, mikrofale w takich urządzeniach są łączone z grillem i termoobiegiem.
Dlatego jeśli posiadasz nowoczesną kuchenkę mikrofalową i zastanawiasz się nad jej zakupem, najpierw poeksperymentuj i spróbuj ugotować w niej to, na co wcześniej się nie odważyłeś. Wiele gospodyń domowych z powodzeniem piecze w niej mięso, ryby i ziemniaki, ciasta i muffiny.
Przepisy na takie dania można znaleźć w Internecie. Często sami producenci oferują broszury z przepisami.
Dzięki temu, jeśli chcesz, możesz wybrać alternatywę dla piekarnika. Co więcej, większość nowoczesnych urządzeń z powodzeniem radzi sobie z regularnym pieczeniem produktów. Producenci stale ulepszają urządzenia kuchenne, rozszerzając ich funkcjonalność.
Jednocześnie każdy produkt ma swoje mocne i słabe strony. Przed wyborem konkretnego urządzenia zaleca się dokładne zapoznanie się z instrukcją obsługi i opiniami użytkowników. Warto również wcześniej określić, czego dokładnie oczekujemy i jakie potrawy najczęściej gotuje nasza rodzina.

Przeczytaj także: