Kuchnia jest najbardziej funkcjonalnym pomieszczeniem w każdym domu. Od jej układu zależy zdrowie i samopoczucie gospodyni, a także całej rodziny. Kuchnia narożna to najlepszy sposób na wygodne i ergonomiczne rozmieszczenie mebli i sprzętów w pomieszczeniu o dowolnym kształcie i powierzchni.
Układ w kształcie litery L pozwala na przeznaczenie maksymalnej powierzchni kuchni na jadalnię i skrócenie odległości między kuchenką, zlewem i lodówką do minimum.
Zasada rozmieszczenia mebli i sprzętów w kuchni narożnej
Z reguły nawet w kuchniach nowoczesnych mieszkań i domów prywatnych długość jednej ściany nie jest wystarczająca, aby pomieścić wszystkie sprzęty kuchenne, zlewy i blaty robocze. W małych kuchniach budynków Stalina, Chruszczowa i Breżniewki, a także w niezbyt przestronnych kuchniach mieszkań w dziewięciopiętrowych budynkach, umieszczenie kuchni wzdłuż dwóch ścian jest koniecznością.
Najbardziej ergonomicznym sposobem rozmieszczenia mebli i sprzętu kuchennego jest lodówka, blat, zlew, stół roboczy i kuchenka. To minimum niezbędne do komfortowej pracy domowego kucharza. Niezależnie od tego, czy ten ciąg technologiczny znajduje się wzdłuż jednej, dwóch czy trzech ścian, kolejność rozmieszczenia mebli kuchennych powinna pozostać niezmienna. Elementy ciągu technologicznego można rozmieszczać w kolejności „od lewej do prawej” lub „od prawej do lewej”. Dodatkowo w kuchni można zainstalować dowolną liczbę szafek, wysokich szafek, pralkę, zmywarkę i mniejszy sprzęt.
Wymiary
Długość stołu roboczego nie powinna być mniejsza niż 80 cm – praca na nim będzie niewygodna. Między zlewem a lodówką wystarczy mniejszy stół – o szerokości 40-50 cm.
Głębokość szafek może wynosić 50 i 60 cm. Wygodnie jest używać stołu roboczego i kuchenki o głębokości 60 cm, ale w małym pomieszczeniu bardziej odpowiednie jest użycie kuchenki i stołu roboczego o głębokości 50 cm. W przestronnej kuchni lepiej jest użyć blatu o głębokości 70 cm — jest to o wiele wygodniejsze podczas pracy.
Standardowa wysokość blatu wynosi 85–86 cm. Jest optymalna dla kobiety o wzroście 162–168 cm, ale niewygodna dla mężczyzn i wysokich kobiet. Muszą się schylać, a to powoduje bóle pleców.
Wysokość stołu dobiera się tak, aby wszyscy członkowie rodziny mogli wygodnie korzystać ze stołu i zlewu. Rozsądnie jest wybrać wysokość w zależności od głębokości zlewu – żaden członek rodziny nie powinien się schylać podczas mycia naczyń. Do wysokości zlewu (około 20 cm) należy dodać głębokość zlewu nad podłogą – jest to wysokość blatu nad podłogą. Aby wysokość blatu nie była wyższa niż wysokość kuchenki, należy stosować płyty grzewcze i piekarniki do zabudowy. W każdym razie wygodniej jest użyć wyższego stołu niż niskiego – nie trzeba się schylać.
Inna opcja wyboru wysokości blatu: należy zegiąć rękę w łokciu, tak aby przedramię znajdowało się w pozycji poziomej. Optymalna wysokość blatu to 15 cm poniżej poziomu przedramienia.
Zalety i wady ustawiania mebli pod kątem
Zalety:
-
Minimalne wymiary „złotego” trójkąta roboczego (lodówka-zlew-kuchenka) zmniejszają dystans, jaki kucharz musi pokonać w kuchni. Kucharz spędza mniej czasu na przygotowywaniu jedzenia i mniej się męczy;
-
W małej kuchni jedynie układ mebli w kształcie litery L pozwala na wygodniejsze ustawienie stołu jadalnego, krzeseł, a nawet kompaktowego narożnika;
-
W małych, przestronnych kuchniach, kuchniach z jadalnią, narożne ustawienie mebli pozwala na wyraźniejszy podział pomieszczenia na strefę roboczą i jadalną.
Wady:
-
Dostęp do przestrzeni wewnętrznej szafki narożnej jest utrudniony, a do jej pełnego wykorzystania konieczne jest zainstalowanie specjalnych wypełnień (karuzele, „narożniki racjonalne” – wysuwane kosze o złożonej konstrukcji) design);
-
niewygodne jest stosowanie zlewu narożnego;
-
umiejscowienie narożne nie nadaje się do pomieszczeń wąskich lub o skomplikowanym kształcie (zaokrąglonym, z połamaną linią ścian, dużą ilością wystających elementów). Ale jeśli w rogu kuchni znajduje się niezbyt duża skrzynka wentylacyjna, kuchnia narożna jest zamontowana idealnie i wręcz odwraca od niej uwagę;
-
szafka narożna z zaokrąglonym blatem i frontem jest dość droga;
-
w szafkach przylegających do narożnej występują trudności z otwieraniem drzwiczek i wysuwaniem szuflad.
Wyposażenie jadalni
W dużej kuchni lub kawalerce możesz zainstalować barek i tradycyjny stół jadalny z krzesłami. Barek może całkowicie lub częściowo zasłonić bałagan w kuchennym obszarze roboczym i stworzyć wygodne miejsce na szybkie śniadania lub spotkania przy kawie.
W małej kuchni sensownym rozwiązaniem jest zainstalowanie tradycyjnego stołu kuchennego. Jest on wygodniejszy dla całej rodziny, która może się przy nim zbierać, karmić dzieci i niemowlęta na rękach matek, a także wykorzystywać go jako dodatkową powierzchnię roboczą podczas szeroko zakrojonych przygotowań do świąt.
Algorytm wyboru kuchni narożnej
Jak więc wybrać odpowiednią kuchnię narożną? Pierwszym krokiem są pomiary i analiza. Musisz pomyśleć o rozmieszczeniu sprzętów kuchennych i mebli, pomyśleć o rodzaju wypełnienia szafek kuchennych i cokołów.
Drugim etapem jest zmierzenie sprzętów AGD, określenie wysokości blatu, wymiarów szafek wiszących, sposobu otwierania – drzwi uchylne lub podnoszone. Pomyśl o wewnętrznym wypełnieniu cokołu (półki, szuflady, koszyki, karuzele itp.).
Trzecim etapem jest decyzja o stylu i projekcie kuchni. Czwartym jest wezwanie geodetów i dokładne opracowanie wszystkich wymiarów i szczegółów projektów mebli, sposobów montażu sprzętów kuchennych. Dokładnie określ i zaznacz na ścianie wysokość szafek wiszących i cokołów. Zamów meble.
Dopiero potem możesz zamówić fartuch lub wyłożyć kafelkami ścianę nad blatami roboczymi kuchenki, zlewu i blatu.
Materiały do mebli kuchennych
Do wykonania szafek kuchennych i stolików nocnych używa się litego drewna, MDF, płyty wiórowej, blaty mogą być wykonane z kamienia naturalnego lub sztucznego.
Najbardziej prestiżowe kuchnie są wykonane z drewna z kamiennymi blatami. Jednak pomimo prestiżu, piękna i wygórowanej ceny, drewno nieco ustępuje materiałom sztucznym – nawet najlepiej obrobione drewno od wilgoci może się odkształcać, drewno jest łatwiejsze do zarysowania niż MDF z powłoką PCV lub laminowaną płytą wiórową.
Ale kamienne blaty to marzenie każdej gospodyni domowej: są piękne, trwałe, mocne i trudne do zarysowania. Są jednak ciężkie i bardzo drogie. Mogą się stłuc, jeśli upadniesz.
Optymalnym materiałem na meble kuchenne jest płyta MDF. Nietoksyczna, trwała, bardzo wytrzymała. Piękna powłoka przeciwwilgociowa z folii PVC chroni płytę przed wilgocią. Gęsty, trwały materiał można frezować, a następnie pokrywać folią. Znane panele fasadowe wykonane są z płyty MDF. Duży wybór kolorów i faktur powierzchni pozwala na dobór fasad do każdego stylu kuchni.
Budżetową opcją jest płyta wiórowa laminowana. Może z łatwością wytrzymać dziesięć lat, a nawet dłużej. Trwała i piękna powłoka z tworzywa sztucznego płyty wiórowej jest dostępna we wszystkich kolorach i odcieniach. Istotną wadą jest to, że odsłonięta płyta emituje toksyczne związki. Dlatego należy zadbać o dokładne uszczelnienie wszystkich końcówek kuchenki plastikiem.
Cechy aranżacji przestronnej kuchni
W przestronnej kuchni można zainstalować więcej mebli niż dwie szafki między kuchenką, zlewem i lodówką. Nie należy robić stołu między kuchenką a zlewem dłuższego niż 120 cm. Przy długim stole gospodyni będzie musiała ciągle biegać od zlewu do kuchenki. Lepiej jest zainstalować dodatkowe stoliki wzdłuż krawędzi – w pobliżu kuchenki i lodówki. W pojemnej, wysokiej szafce zmieści się mnóstwo jedzenia i naczyń.
Wskazówki
W małych kuchniach lodówkę czasami przenosi się na korytarz (przedpokój). Odległość od lodówki do kuchni nie przekracza 2 m, ale mały pokój staje się bardziej przestronny bez nieporęcznej szafki z lodówką i bez problemu można w nim ustawić stół jadalny. Nawet jeśli zamiast lodówki zamontujesz stolik na cokole, może być on płytszy (40-50 cm) i nie będzie on wizualnie zagracał kuchni (ponieważ blat na cokole znajduje się poniżej poziomu wzroku).
Jeśli istnieje choćby niewielka możliwość, należy przenieść zlew z rogu na ścianę boczną — będzie tam o wiele wygodniej z niego korzystać.
Jeśli wymiary kuchni na to pozwalają i dodatkowe stoliki zostaną zamontowane wzdłuż krawędzi w pobliżu lodówki, to w pobliżu drzwi i przejść należy zamontować meble ze ściętymi krawędziami — w ten sposób ochronisz siebie i domowników przed urazami.
Wygodniej jest używać solidnych blatów i zabudowanych sprzętów. W przypadku solidnego blatu brud nie będzie się gromadził w szczelinach na łączeniach stolików na cokole. Solidny stół prezentuje się wizualnie ciekawiej.
Praktyczniejsze są szafki wiszące z drzwiami uchylnymi – są wygodniejsze i tańsze niż drzwi podnoszone. Wygodniej jest korzystać z szafek z wysuwanymi i wysuwanymi szufladami. Kosze są wygodne na garnki, a szuflady bez szuflad – na płatki zbożowe, drobiazgi, narzędzia, przyprawy. Nie należy wybierać stołów na nogach – trudno pod nimi posprzątać. Lepiej jest zainstalować dodatkowe szuflady w dolnej części szafki.
Nad powierzchnią roboczą powinno być oświetlenie.
Błędy
Bardzo niepożądane jest instalowanie lodówki blisko kuchenki:
-
rozpryski tłuszczu i jedzenia będą spadać na ścianę boczną;
-
promieniowanie cieplne i gorące powietrze będą wydobywać się z gorących naczyń i kuchenki (nawet z płyty grzewczej) – zwiększa to obciążenie układu chłodzenia i skraca żywotność urządzeń chłodniczych;
-
z tyłu każdej lodówki znajduje się kratka chłodząca Agregat chłodniczy lodówki. Podczas gotowania, zwłaszcza na kuchence gazowej, uwalnia się aerozol produktów spalania, drobnych kropelek jedzenia i tłuszczu. Nie zawsze jest możliwe jego całkowite usunięcie za pomocą okapu. Osadzając się na ruszcie, zmniejsza moc grzewczą i zwiększa zużycie energii przez urządzenie. Usuwanie tłuszczu i sadzy z cienkich rurek jest bardzo trudne.
Pomiędzy kuchenką a zlewem zawsze powinien znajdować się blat roboczy! Lepiej jest wynieść lodówkę na korytarz lub usunąć stolik stojący między lodówką a zlewem.
Jeśli zaburzysz ciągłość łańcucha technologicznego, gotowanie zamieni się w torturę. Lodówka nie może znajdować się pośrodku między kuchenką a zlewem. Jeśli chcesz coś zmienić w kuchni, zmień projekt, ale nie układ obszarów roboczych. Zasada rozmieszczenia „lodówka – zlew – blat roboczy – kuchenka” powinna pozostać niezmienna. Tylko w wyjątkowych przypadkach można zainstalować zlew, blat roboczy, kuchenkę, dodatkowy stół i lodówkę.
Wnioski
Właściwy wybór i aranżacja mebli i sprzętu kuchennego sprawią, że gotowanie stanie się ciekawym i ulubionym zajęciem dla członków rodziny. Wygodny układ, piękne meble i przytulna atmosfera sprawią, że kuchnia stanie się ulubionym pomieszczeniem w domu.
Przeczytaj także:
- Unikalne aspekty aranżacji kuchni z barem: na co zwrócić uwagę
- Ciekawe wnętrze małej kuchni: proste i stylowe podejście
- Jak wybrać odpowiedni zestaw kuchenny: pierwsze kroki.
- Projekt kuchni narożnej: stylowe pomysły na małe przestrzenie
- Kuchnie Straight: idealne połączenie harmonii i prostoty
- Projekt kuchni z wyspą: cechy i pomysły na aranżację