Firmy produkujące meble bardzo często spotykają się z pytaniem klientów: „Dlaczego nowe meble mają specyficzny zapach?”. I dobrze, gdy można skontaktować się bezpośrednio z fabryką i uzyskać poprawną odpowiedź. Wiele osób szuka jednak informacji w internecie, gdzie mity i zalecenia, często niemające nic wspólnego z rzeczywistością, rozprzestrzeniają się z prędkością światła. Firma Angstrem produkuje meble skrzyniowe od 27 lat i wiemy, jak, czym i kiedy powinny pachnieć. Napisaliśmy artykuł na temat „Dlaczego nowe meble mają nieprzyjemny zapach”, aby postawić kropkę nad „i” i „skreślić t”.

Zebraliśmy najpopularniejsze pytania dotyczące zapachu nowych mebli i zadaliśmy je szefowi działu jakości Angstrem, Aleksiejowi Pleszkowowi.

1. Co jest przyczyną dziwnego zapachu nowych mebli? Jak to pachnie?

– Ogólnie rzecz biorąc, wszystko czymś pachnie i jest to normalne. Jeśli mówimy o nowych meblach, ich zapach będzie zależał od materiałów użytych do produkcji. Na przykład, zapach naszych mebli kojarzymy z tylnymi ścianami. Są one (ściany) wykonane z płyty pilśniowej prasowanej na mokro i mają specyficzny zapach. Ale to nie znaczy, że jest szkodliwy. To nie jest fenol, nie formaldehyd, to zapach drewna i składników użytych do produkcji. W związku z tym ten aromat nie zaszkodzi ani ludziom, ani zwierzętom.
Warto zacząć od tego, że wszystko czymś pachnie, jest to normalne. Jeśli mówimy o nowych meblach, specyficzne zapachy kojarzą się z materiałami użytymi do produkcji. Na przykład, zapach naszych mebli kojarzymy z tylnymi ścianami. Tylne ściany są wykonane z płyty pilśniowej prasowanej na mokro i mają specyficzny zapach. Ale to nie znaczy, że jest szkodliwy. To nie fenol ani formaldehyd, to zapach drewna i składników użytych w produkcji. W związku z tym zapach ten nie będzie szkodliwy dla ludzi ani zwierząt domowych.

2. Czy istnieją jakieś normy dotyczące zapachu? Jak klient może mieć pewność, że zapach jest normalny?

– Przepisy techniczne Unii Celnej 025/2012 zawierają kryteria dotyczące zapachu wyrobów meblowych.

„Wyroby meblowe nie mogą wytwarzać specyficznego zapachu w pomieszczeniu – nie więcej niż 2 punkty.”

„Punktowa ocena” zapachu jest mierzona specjalnie opracowaną metodą. Istnieją organizacje, które pobierają próbki do badań i wydają odpowiednie wnioski. Punkty za zapach przyznają prawdziwi ludzie. Konwencjonalnie wygląda to tak: osoba wdycha powietrze z dwóch komór klimatycznych, jedna komora zawiera próbkę testową, druga komora jej nie zawiera, jeśli osoba „omdlewa” od zapachu – to otrzymuje 5 punktów, jeśli zapach jest słaby, nie przyciąga uwagi – 2 punkty, jeśli nieobecny – 0 punktów. Musi być co najmniej 7 testujących, muszą być zdrowi i nie mogą mieć żadnych zmian w stanie narządów węchowych.

pic_2.jpg

3. Co może powodować długotrwały zapach mebli?

– Zapach mebli zależy od kubatury pomieszczenia, w którym się znajdują. To bardzo ważne! Skontaktowaliśmy się w tej sprawie z Centrum Higieny i Epidemiologii, a specjaliści stwierdzili, że należy wziąć pod uwagę współczynnik kubatury pomieszczenia. Ten współczynnik jest również brany pod uwagę przy pomiarze zapachu metodą punktacji MU 2.1.2.1829-04. W pomieszczeniu o kubaturze 1 m3 próbka powinna mieć wymiary 70×70 cm. Jeśli próbka ma wymiary 150×150 cm, to w tym pomieszczeniu powstanie już większe nasycenie aromatem.
W naszej praktyce zdarzały się przypadki, gdy klient całkowicie wypełniał mały pokój naszymi meblami, pozostawiając 1 metr kwadratowy wolnego miejsca przed oknem. W takim przypadku intensywność zapachu będzie oczywiście znacznie większa i jego zanik będzie trwał znacznie dłużej.

4. Jak pozbyć się specyficznego zapachu mebli? Po jakim czasie zapach powinien zniknąć?

Najważniejsze jest użytkowanie mebli! Bardzo często ludzie zostawiają np. zamkniętą szafę w wentylowanym pomieszczeniu i narzekają, że zapach nie znika. Ale on nie zniknie, jeśli w samej szafie nie będzie wymiany powietrza. Meble, podobnie jak pomieszczenie, trzeba wietrzyć: otwierać, zamykać – jednym słowem, używać zgodnie z przeznaczeniem. A potem w ciągu 1-2 miesięcy, w zależności od pory roku i częstotliwości wietrzenia, zapach zniknie.

5. Czy meble Angstrom spełniają obowiązujące przepisy?

Meble Angstrom zostały przetestowane specjalną metodą, a poziom zapachu wynosi 2 punkty. Posiadamy wszystkie stosowne certyfikaty potwierdzające bezpieczeństwo naszych mebli. Jako duży producent zawsze prosimy dostawcę o przeprowadzenie takich testów przed zawarciem umowy.

pic_4.jpg

6. W internecie piszą, że nieprzyjemny zapach mebli to zapach formaldehydu, co świadczy o niskiej jakości płyty wiórowej, czy to prawda? Dobra płyta wiórowa w ogóle nie śmierdzi?

Fenoloformaldehyd praktycznie nie jest używany w produkcji tylnych ścianek naszych mebli. Tutaj wszystko zależy od metody produkcji. W suchej metodzie produkcji (płyty wiórowe, MDF, HDF) stosuje się fenoloformaldehyd (pełni tam rolę spoiwa), a w produktach prasowanych na mokro stosuje się zupełnie inną technologię produkcji, bez użycia fenoloformaldehydu. Wszystkie materiały są moczone w wodzie, po czym uwalniana jest lignina, która pomaga włóknom „sklejać się”. Nie można jednak mówić o niższej lub wyższej jakości produktu wytwarzanego metodą suchego lub mokrego prasowania. Metody te różnią się jedynie przyjaznością dla środowiska. A płyty pilśniowe prasowane na mokro są uważane za bardziej przyjazne dla środowiska w porównaniu z produktami prasowanymi na sucho.

7. Czy specyficzny zapach mebli jest wadą podlegającą zwrotowi?

Nie, akceptowalny zapach zdecydowanie nie jest wadą. Jak już wspomniałem, GOST i Regulamin Techniczny Unii Celnej jasno określają kryteria, według których można określić normę zapachu mebli. W przypadku wystąpienia sytuacji kontrowersyjnej należy ocenić zapach metodą punktową.

Przeczytaj także: