Wyobraźnia producentów sprzętu AGD nie zna granic. W efekcie w kuchni może znaleźć się mnóstwo urządzeń o różnym przeznaczeniu, od banalnego blendera i krajalnicy do warzyw, przez maszynkę do pieczenia pianek, po urządzenie do marynowania mięsa.

Niestety, większość urządzeń używana jest sporadycznie, a resztę czasu zajmują na półkach i w szafkach nie zawsze przestronnej kuchni. W efekcie gotowanie z całkiem przyjemnej czynności zmienia się w uciążliwy proces poszukiwania potrzebnych akcesoriów wśród sterty przydatnych drobiazgów.
Oczywiście, można postąpić radykalnie i po prostu wyrzucić część rzadko używanych urządzeń lub schować je do spiżarni. Ale czy sama gospodyni domowa się na to zgodzi? W końcu, jeśli kupiłeś urządzenie, to znaczy, że planujesz z niego korzystać i chcesz, żeby było pod ręką, kiedy będzie Ci potrzebne.
Z pomocą przyjdą Ci praktyczne wskazówki, które pomogą Ci znaleźć odpowiednie miejsce dla każdego urządzenia w kuchni.
Brak dodatkowych półek


Najprostszym sposobem na powiększenie przestrzeni użytkowej małej kuchni jest efektywne wykorzystanie wszystkich powierzchni pionowych. Jednocześnie przechowywanie na nich można zorganizować w najwygodniejszy sposób.
Na przykład mała półka nad stołem jadalnym odciąży go i pozostawi niezbędne akcesoria pod ręką: młynki do przypraw, toster, ekspres do kawy i czajnik. Zawieszona nad blatem roboczym konstrukcja pozwoli Ci złożyć narzędzia potrzebne do gotowania: obieraczkę do warzyw, tarkę, mikser itp.
Wysuwane konstrukcje

Zestaw kuchenny można wykorzystać na wiele sposobów. Pamiętaj, ile wolnej przestrzeni pozostaje nad garnkami na stole i w wiszących szufladach nad słoikami z płatkami. Jednocześnie każdy centymetr można wykorzystać, montując wysuwane półki. W tym celu wystarczy przykręcić dodatkową konstrukcję z prowadnicami, a nowa przestrzeń do przechowywania jest gotowa.
W zależności od lokalizacji, takie półki mogą służyć do przechowywania zarówno drobnych przedmiotów, jak i dość dużego sprzętu. Na przykład, jeśli zainstalujesz wysuwaną konstrukcję z mikserem planetarnym na wygodnej wysokości, możesz korzystać z urządzenia bez konieczności przesuwania go z miejsca na miejsce, a po użyciu po prostu je odsunąć.
Wykorzystaj parapet

Jeśli w kuchni brakuje wolnej przestrzeni, niewykorzystanie dodatkowej przestrzeni poziomej jest po prostu przestępstwem. Jeśli parapet jest szeroki, możesz postawić na nim dość nieporęczny sprzęt, taki jak kuchenka mikrofalowa czy ekspres do kawy. Oczywiście, częściowo zablokują przepływ światła, ale zaoszczędzą cenną przestrzeń.
Jeśli kuchnia ma wąski parapet lub nie chcesz zbytnio zagracać jego powierzchni, możesz zainstalować tam drobne urządzenia lub akcesoria AGD. Na przykład pojemniki z końcówkami blendera i tacki na drobiazgi, takie jak obieraczka do warzyw, strzykawki kulinarne i uchwyty na łyżki, które nie zajmą dużo miejsca.
Uchwyty do mikrofalówki

Uchwyty do mikrofalówki można znaleźć w każdym sklepie z narzędziami. Mogą być bardzo proste i niepozorne, obrotowe lub wyposażone w dodatkowe haczyki i półki. Teraz kuchenka mikrofalowa nie będzie zajmować miejsca na blacie i nadal będzie pod ręką.
Przechowywanie urządzeń na blacie

W każdym domu znajdują się regularnie używane urządzenia AGD, więc ich odkładanie w odległej szufladzie lub na półce nie ma sensu. Warto zostawić takie urządzenia na blacie, o ile oczywiście jest na nim wolne miejsce.
Aby sprzęt i akcesoria nie zajmowały całej powierzchni, zorganizuj pionowe przechowywanie. W tym celu wystarczy zakupić małe półki i półki wiszące z haczykami do szyn. Teraz duże urządzenia AGD można ustawić na blacie roboczym, a akcesoria do nich przechowywać kompaktowo.
Oddzielna szafka na AGD

Gdy w kuchni jest za dużo urządzeń AGD i nie są one regularnie używane, wskazane jest przeznaczenie na nie osobnej szafki. Jednocześnie, jeśli w kuchni jest bardzo mało miejsca, taką przestrzeń do przechowywania można zorganizować nie w osobnym meblu, ale we wnęce ściennej. Zamiast drzwi w takiej improwizowanej szafce często stosuje się rolety meblowe.
Za frontami kuchni

Jeśli dopiero planujesz zakup zestawu kuchennego, zadbaj wcześniej o miejsca do przechowywania. Pamiętaj, że sprzęt AGD może wymagać sporo miejsca i najbardziej logiczne jest umieszczenie go za przesuwnymi lub składanymi frontami.
Ta technika pozwoli Ci nie tylko korzystać z urządzeń, ale także łatwo je ukryć przed wzrokiem ciekawskich, wizualnie nie zagracając przestrzeni.
Oddzielna strefa

Organizacja oddzielnych stref „tematycznych” pozwala również na kompaktowe przechowywanie sprzętu AGD. Na przykład, jeśli jesteś zagorzałym kawoszem, warto zorganizować kącik kawowy z półkami lub regał ze wszystkim, czego potrzebujesz.
Jeśli gospodyni piecze ciasta w domu, jej miejsce pracy powinno stać się strefą tematyczną. Może to być jeden z blatów roboczych lub wyspa kuchenna, w pełni wyposażona w sprzęty kuchenne, umożliwiająca tworzenie kulinarnych arcydzieł.
Najważniejsze jest, aby rozmieścić sprzęty tak, aby było to jak najwygodniejsze dla gospodyni, bez konieczności tracenia czasu na szukanie i przenoszenie urządzeń z miejsca na miejsce.

Przeczytaj także: