Zbliża się Nowy Rok, a to oznacza, że w domu pojawi się choinka, migoczące światełka i oczywiście mandarynki – gdzie bylibyśmy bez nich!
Owoce cytrusowe na świąteczny stół.jpg
Jasne, soczyste i słodkie owoce nie tylko zachwycą Cię aromatem i smakiem, ale mogą być również doskonałą ozdobą świątecznego stołu. Znajdzie się jednak również miejsce dla innych cytrusów – pomarańczy, cytryn i limonek.
Przedstawiamy kilka pomysłów na dekorację noworocznego stołu cytrusami, które, nawiasem mówiąc, można wykorzystać o każdej porze roku. Jaskrawe owoce idealnie nadają się do stworzenia akcentu na stole, który przyciąga uwagę i poprawia nastrój.

Kompozycja roślin i owoców

W Sylwestra tradycyjnie stawia się na stole talerz z mandarynkami. Dlaczego nie urozmaicić podania, dekorując talerz kwiatami, gałązkami świerku lub innymi zielonymi elementami? Świece również nie będą zbędne.
Owoce cytrusowe na świąteczną dekorację stołu

Wazon zapachowy

Taki element dekoracyjny nie tylko stanie się centralnym punktem nakrycia stołu, ale także stworzy świąteczny nastrój dzięki aromatycznemu „nadzieniu”.
Do takiej dekoracji potrzebny będzie wazon lub inne przezroczyste naczynie o stożkowatym kształcie. Włóż do niego pokrojone plasterki pomarańczy, limonki lub cytryny, kilka gałązek rozmarynu i dodaj wodę z 30-40 kroplami olejku eterycznego.
Aromat cytrusów, sosny, bergamotki lub cynamonu idealnie sprawdzi się podczas Sylwestra. Możesz dodać pływające świece – świąteczny nastrój gwarantowany!
Cytrusy do dekoracji świątecznego stołu

Cytrusowy świecznik

Nie chcesz zajmować miejsca na stole? Postaw cytrusową kompozycję nad głową! Gałązki mandarynki z zielonymi listkami przymocowasz do okrągłej podstawy z grubego drutu za pomocą zielonego sznurka jutowego. Możesz również wzmocnić poszczególne owoce łodygami i uzupełnić kompozycję gałązkami świerku lub sosny.
Owoce cytrusowe do dekoracji świątecznego stołu

Girlanda

Girlanda utkana z zielonych gałązek i ozdobiona jaskrawymi mandarynkami to oryginalny i stylowy dodatek do świątecznego stołu. Sama w sobie jest tak elegancka, że do serwowania można wykorzystać najprostsze białe naczynia i szklane kielichy.
Cytrusy na świąteczną dekorację stołu

Topiary

Aby stworzyć topiary, weź okrągłą lub stożkowatą podstawę z pianki, owiń ją folią aluminiową lub kolorowym papierem. Mandarynki przymocuj do podstawy wykałaczkami – uzyskasz urocze wieże mandarynek.
Owoce cytrusowe do dekoracji świątecznego stołu
W ten sam sposób możesz wykonać „choinkę”: przymocuj małe gałązki drzew iglastych do stożkowatej podstawy za pomocą szpilek i dodaj do kompozycji pomarańczowe owoce.

Przeczytaj także: