Utrzymanie lodówki w jej oryginalnym stanie jest praktycznie niemożliwe. W końcu produkty spożywcze często pozostawiają wiele plam i smug, nawet przy ostrożnym użytkowaniu. Doświadczone gospodynie domowe wiedzą jednak na pewno, że lodówkę można utrzymać w czystości, stosując różne improwizowane środki.
Metoda nr 1
Pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić w walce o czystość lodówki, jest rozłożenie specjalnych silikonowych mat na półkach i w szufladach. Istnieją również plastikowe warianty. Jeśli nie masz żadnego z nich pod ręką, wystarczy folia spożywcza. Dzięki tym przydatnym produktom unikniesz niepotrzebnych plam i drobnych zanieczyszczeń na szklanych powierzchniach.
Metoda nr 2
Przechowywanie brudnych warzyw i owoców w lodówce nie sprzyja utrzymaniu czystości urządzeń gospodarstwa domowego. Wiele gospodyń domowych uważa jednak, że umyte produkty zbyt szybko się psują. Na podstawie tych wniosków możemy zasugerować montaż dodatkowych koszyków w specjalnych przegrodach lodówki. Najważniejsze, aby były łatwe do mycia.
Metoda nr 3
Świetnym sposobem na rozwiązanie problemu nieprzyjemnych zapachów, które powstają z powodu zapomnianego i zepsutego jedzenia, są specjalne pochłaniacze zapachów. Często są to małe pudełka z wypełnieniem węglowym. Można je przymocować do dowolnej części lodówki. Inną opcją jest po prostu włożenie skórki czarnego chleba z aromatycznymi produktami.
Metoda nr 4
Sklepy z artykułami gospodarstwa domowego oferują dziś ogromną liczbę różnych organizerów, w których można bezpiecznie przechowywać brudne produkty spożywcze. Przede wszystkim dotyczy to licznych sosów, na których słoikach stale pozostają krople. Wszystkie pojemniki z przyprawami można umieścić w specjalnym organizerze i wstawić do lodówki.
Metoda nr 5
Jak pokazuje praktyka, ogromna ilość brudu w lodówce pojawia się z powodu tego, że wkładamy do niej nie najczystsze naczynia. Załóżmy, że przelałeś zupę z jednego garnka do drugiego i nie zauważyłeś kilku kropel bulionu. Stopniowo spływały one na dno, pozostawiając tłusty ślad na półce. Aby tego uniknąć, należy przecierać naczynia przed każdym włożeniem ich do lodówki.
Metoda nr 6
Nigdy nie wystawiaj miękkich opakowań mleka, jogurtu ani innych produktów na widok publiczny. Lepiej umieścić je w szczelnym pojemniku. Zapobiegnie to wylaniu się zawartości na półkę lub do szuflady.
Przeczytaj także:
- Porady dotyczące malowania grzejników: zrób to dobrze!
- Refinansowanie kredytu hipotecznego: ważne punkty i wskazówki
- Położenie mieszkania i jego wnętrza w zależności od stron świata
- Tapeta do malowania: wskazówki dotyczące wyboru farby i technik
- Jak wybierać śruby biorąc pod uwagę ich kolorystykę?
- Romantyczna atmosfera w mieszkaniu: porady i pomysły na przytulność